Huvudnyheter

FSD:s ordförande Qvintus vill se en budget som underlättar vardagen

Foto: Simon Bergman
Dimitri Qvintus på FSD:s fullmäktigemöte den 9 april 2022 i Helsingfors.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus anser att regeringen i sin statsbudget för nästa år bör ta till krafttag för att motverka ökande kostnader och inflationen.

ABL

 

 

– Situationen skapar oro i människors vardag. Höga energipriser, ökade priser i matbutikerna samt höga kostander för bränsle gör att allt fler finländare tvingas dra åt svångremmen. I nuläget är det viktigt att regeringen ekonomiskt stöder de finländare som har det svårast att klara av vardagen. Budgeten bör underlätta vardagen, säger Qvintus.

Qvintus lyfter fram att avgifter i småbarnspedagogiken bör sänkas. Genom att höja inkomstgränserna för avgifterna sänks avgifterna framför allt för familjer med låg- och medelinkomster.

 

– Jag förstår familjernas oro till hundra prosent. Sänkta avgifter i småbarnspedagogiken innebär lättnader för de familjer som allra mest känt av de ökade kostnaderna. Den här åtgärden är också bättre för statsfinanserna än till exempel generella skattesänkningar, som i värsta fall kunde göra inflationen ännu värre. Det vill ingen, konstaterar Qvintus.

Qvintus säger att han vill stöda köpkraften genom att sänka inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare samt att höja pensionsinkomstavdraget.

 

– Regeringen har från och med 1.8 höjt en hel del sociala bidrag, en välkommen åtgärd. Det räcker dock inte, utan mera åtgärder behövs. Enligt mig är två effektiva sätt att sänka inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare samt att stöda pensionärer genom att höja pensionsinkomstavdraget, säger Qvintus.

 

Vidare anser Qvintus att den temporära höjningen för år 2022 gällande maximibeloppet, dvs 8400 euro, för resekostnadsavdraget mellan bostaden och arbetsplatsen bör vara i kraft också nästa år.

 

– Det här skulle vara livsviktigt för många. Bilen är en förusättning för många, speciellt på landsbygden, för att ta sig till sin arbetsplats. Det ska löna sig att ta emot jobb även utanför den egna kommunen, säger Qvintus.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE