Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

30.8.2019 17:00 ・ Päivitetty: 31.8.2019 08:25

Giuseppe Conten toinen hallitus – uusi vaihe Italian politiikassa hämmästyttää maan ulkopuolella, mutta myös Italiassa

Italiassa syntymässä oleva hallitus ei ole jatkoa pääministeri Giuseppe Conten populistiselle hallitukselle. Uutta on se, että Conte yrittää saada yhteen hänen edelliseen populistiseen hallitukseensa osallistuneen Viiden tähden liikkeen ja Italian edistyksellisten tärkeimmän organisaation eli Demokraattisen puolueen. Uusi hallitusliittoutuma hämmästyttää Italian ulkopuolella, mutta myös Italiassa monet eivät usko uuden koalition mahdollisuuksiin toimia rakentavasti.

Liisa Liimatainen

Näin siitä huolimatta että uutta koalitiohallitusta kokoava Conte esitteli tulevan hallituksen edellisestä hallituksesta suuresti eroavia tavoitteita jo presidentin linnassa heti hallituksen muodostamistehtävän saatuaan. Tuleva hallitus haluaa perustaa politiikkaansa uuteen inhimilliseen näkemykseen – mitä se sitten merkinnee – , se haluaa digitalisoida Italiaa ja Eurooppa on sille tärkeä viitekohta. Näin Conte yrittää erottua hänen edellisestä, Matteo Salvinin dominoimasta hallituksestaan.

Conte pelkäsi olevansa pian entinen pääministeri, jos Salvini olisi säilyttänyt asemansa hallituksen tärkeimpänä miehenä.

Pääministeri Giuseppe Conte näyttää kyllästyneen Matteo Salvinin sanelupolitiikkaan hallituksen sisällä ja hänen räksyttävään suhtautumisensa muihin kuin populistien näkemyksiin. Conten uuden linjauksen tärkein uhri on juuri populistista politiikkaa ajanut Matteo Salvini, joka oli hallituksen apulaispääministeri ja muukalaisvihalla oman työnsä sävyttänyt sisäministeri. Salvinin mielestä syntymässä oleva hallitus sai alkunsa Biarritzissa äskettäin pidetyssä G7:n kokouksessa, jossa EU:n johtajat Angela Merkel ja Emmanuel Macron saivat Conten muuttamaan leiriä. Populistisen Liiton (Salvinin puolueen) johtajan mielestä EU on pelkkä korruptoituneiden eurobyrokraattien foorumi, joka yrittää sanella Italialle oman tahtonsa. Tämä on tietenkin Salvinin liioittelua, mutta en sulje pois mahdollisuutta, että Giuseppe Conte ja muut G7-kokoukseen osallistuneet eurooppalaiset johtajat ovat keskustelleet Italian tilanteesta.

Pääministerikautenaan Conte on vähitellen luonut kohtuulliset suhteet muihin EU-maiden johtajiin, erityisesti Angela Merkeliin. Sen lisäksi EU-maiden etujen mukaista on, että Italialla on johto, jonka kanssa voidaan keskustella Italian ja myös muiden EU-maiden talousongelmista. Siksi uusi hallitus on nähty ratkaisujen edellytyksenä myös Italiaa laajemmassa piirissä. Myös Saksan talous on pysähdyksissä, ja siksi EU:n sisällä esiintyy tarvetta tukea uutta, neuvotteluhaluista johtoa Italiassa.

Myös sisäpolitiikassa Conte pelkäsi olevansa pian entinen pääministeri, jos Salvini olisi säilyttänyt asemansa hallituksen tärkeimpänä miehenä. Conten tilalle pääministeriksi olisi tullut Viiden tähden liikkeen nimissä apulaispääministerinä toiminut Luigi Di Maio niin kuin Salvini ehdotti Di Maiolle pari päivää sitten. Di Maion johtama hallitus olisi vahvistanut populistisen linjan ja taannut Salvinille mahdollisuuden jatkaa hallituksen todellisena johtajana. Viiden tähden liikkeen johtaja Di Maio on tunnustanut, että Salvini tähtäsi Conten syrjäyttämiseen, jotta hän itse, Salvini, olisi jatkanut hallituksen voimamiehenä Di Maion avustuksella. Luigi Di Maio kieltäytyi kunniasta, mikä kertoo, että hän ei ollut vielä täysin Matteo Salvinin ohjailema mies.

Koska Salvini tähtäsi Conten syrjäyttämiseen, pääministerillä oli vain yksi mahdollisuus jatkaa virassaan: hän liittoutui hallituskoalition ulkopuolisen voiman, Demokraattisen puolueen kanssa Salvinia vastaan. Demokraattiselle puolueelle Conten suunnitelma (vai Conten ja Demokraattisen puolueen yhteinen suunnitelma?) mahdollisti paluun hallitukseen, kun sen ja muiden vasemmistovoimien parlamenttivaaleissa saama kannatus ei ole sallinut edes unelmoida siitä.

Hallitusneuvotteluja vetävä Giuseppe Conte joutunee kohtaamaan ongelman, ketä hän todella edustaa.

Italian edistyksellisen politiikan veteraani Romano Prodi ehdotti jo elokuun 20. päivänä, että Italiaan pitää luoda Orsola-liitto, joka toisi yhteen maan todellisen oppositiopuolueen, Demokraattisen puolueen ja silloin vielä hallitukseen tiukasti ankkuroituneen Viiden tähden liikkeen. Näin Italian sisäpolitiikassa tähdättiin samaan koalitioon, joka EU:ssa valitsi uuden komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin. Juuri siksi täällä puhuttiin Orsola-liitosta. Von der Leyenin aseman vahvistaneessa europarlamentin äänestyksessä olivat ratkaisevia sekä Italian Demokraattiseen puolueen että Viiden tähden liikkeen äänet, joilla taattiin saksalaisen kristillisdemokraatin valinta komission puheenjohtajaksi. Omilla äänillään Viiden tähden liike suhtautui selvästi eri lailla EU-politiikkaan kuin Matteo Salvini, joka mustamaalaa päivittäin niin sanottuja eurokraatteja.

Prodin lehdistötoimiston täsmennykset Orsola-liiton ohjelmasta antoivat ennakkotietoa politiikasta, jota uuden hallituksen pitäisi noudattaa. Prodin mielestä tulevan hallituksen pitää saada aikaan uutta tulonjakoa ja sen on päätettävä politiikasta, joka puolustaa hyvinvointivaltioon ja koulutukseen liittyviä, Italiassa pahasti heikentyneitä oikeuksia. Demokraattisen puolueen puoluesihteeri Nicola Zingaretti on taas vaatinut, että veroja kiertävä Italian osa saadaan vihdoin maksamaan osuutensa veroista. Uusilla varoilla Italian valtio voi toteuttaa oikeudenmukaisempaa yhteiskuntapolitiikkaa ja lieventää eriarvoisuutta.

Prodin esittelemä Orsola-liiton ohjelma pohjusti keskustelun, joka näkyy nyt Conten hallitusneuvotteluissa. Hallitusneuvotteluja vetävä Giuseppe Conte joutunee kohtaamaan ongelman, ketä hän todella edustaa. Demokraattiselle puolueelle Conte on Viiden tähden liikkeen edustaja, ja siksi puolue vaatii itselleen ainoan varapääministerin paikkaa. Luigi Di Maio taas vaatii, että hänestä tulee myös uuden hallituksen varapääministeri. Pulmasta voi tulla iso, sillä Viiden tähden liikkeen edustajat ovat ilmoittaneet, että Di Maio on yhtä kuin Viiden tähden liike eli hänen vaatimuksensa pitää suostua.

Di Maiolle varapääministerin paikan menetys on nöyryytys. Hän sai vankan aseman edellisessä hallituksessa, koska antoi Matteo Salvinin päättää hallituksen linjasta sen alkuvaiheessa lähes yksin. Myös poliittisesti Di Maio on lähellä Salvinia, ja siksi vaikea pala Contelle, joka yrittää emansipoitua edellisen hallituksen voimamiehestä ja irtautua tämän populistisesta linjasta. Myös tästä syystä ja Viiden tähden liikkeen vielä populistisen luonteen vuoksi Conten tehtävä ei ole helppo. Demokraattinen puolue puolestaan haluaa kovasti hallitukseen Conten kanssa, mutta on syytä kysyä, onko se todella miettinyt, mitä hallitusyhteistyö Viiden tähden liikkeen kanssa voi todella olla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU