Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Greenpeace täyttää 50 – liike syntyi 12 aktivistin yrityksestä estää ydinräjäytys

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ympäristöjärjestö Greenpeace täyttää tänään 50 vuotta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Liike syntyi, kun 15. syyskuuta vuonna 1971 kaksitoista aktivistia lähti pysäyttämään ydinkokeita Amchitkan saarella Yhdysvaltain Alaskassa.

Rannikkovartiosto pysäytti aktivistien Greenpeace-nimen saaneen aluksen, ja ydinräjäytys toteutettiin, mutta teko synnytti kansanliikkeen ydinkokeita vastaan. Lopulta Yhdysvallat keskeytti kaikki Alaskassa tehtävät ydinkokeet.

Vuotta myöhemmin, 1972, perustettiin Greenpeace-järjestö. Järjestön toimenkuva laajeni vuosien saatossa maailmanlaajuiseksi ekologiseksi kampanjaksi.

Ydinkokeiden jälkeen Greenpeace kampanjoi valaanpyyntiä vastaan, ja lopulta kaupallinen valaanpyynti kiellettiin kansainvälisesti vuonna 1986.

Vuosien saatossa Greenpeace on järjestänyt mielenosoituksia ja erilaisia tempauksia sekä kampanjoinut myös kansalaistottelemattomuuden avulla.

Greenpeace on vastustanut muun muassa öljynporauksia, hiilivoimaa sekä kampanjoinut pohjoisten metsien ja sademetsien puolesta.

Greenpeacen ensimmäinen teko Suomessa oli pysäyttää islantilaisen valaanlihan laiton kauttakuljetus Helsingissä vuonna 1988, kun aktivistit sitoivat itsensä kiinni valaanlihaa sisältäviin kontteihin Länsisatamassa. Greenpeacen toimisto avattiin Suomeen virallisesti vuonna 1989.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE