Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Haavisto ei tavoittele jatkoa vihreiden puheenjohtajana – kynnyskysymykset hallitukseen liittyvät koulutukseen ja ilmastoon

Lehtikuva / Mikko Stig
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto saapumassa vihreän eduskuntaryhmän järjestäytymiskokoukseen tänään eduskunnassa.

Vihreiden eduskuntaryhmä järjestäytyi monen muun eduskuntaryhmän tavoin tänään eduskuntavaalien jälkeen. Ryhmässä on 3 miestä ja 17 naista. Heistä 6 on vanhoja kansanedustajia ja 14 aloittaa uutena.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Tässä näkyi paljon nuoria naisia. Tietyssä mielessä tämä on nuorten naisten voitto, puolueen puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo.

Vihreitä on soviteltu hallitukseen monenlaisissa eri julkisuuden koalitiospekulaatioissa. Haaviston mukaan on kuitenkin mahdotonta sanoa tässä vaiheessa, että vihreiden hallituspaikka olisi varma.

– Tietysti varmaan kaikki laskevat näitä matemaattisia malleja, mutta tuossa juuri todettiin hyvin rauhallisesti, että meillä nämä sisällöt tulevat kuitenkin ratkaisemaan tässä, että missä voidaan olla mukana, Haavisto kertoi Demokraatille eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Hallitukseen menon kynnyskysymyksistä Haavisto sanoo, että ne ovat hyvin samat teemat kuin vihreät nosti vaaleissa esiin.

– Koulutus ja ilmastoteemat.

– Ei ole mitään tarkkoja muotoiluja vielä tehty, mutta kyllähän koulutuksessa tapahtunut määrärahaleikkaus on ollut karmaiseva. Sitten ilmastoasioissa tietysti pitää olla hyvin kunnianhimoinen. Näiden ympärillä varmaan keskustelu meidän osaltamme tulee pyörimään.

”Ei pysty sanomaan.”

Haaviston mukaan on myös liian aikaista puhua siitä, minkätyyppistä hallitusta vihreät toivoisi.

– Mehän emme ole siinä asemassa ollenkaan. Hallituksen muodostajahan joutuu tietysti miettimään sitä kombinaatiota. Näillä matemaattisilla kuvioilla voi löytyä monenlaisia kombinaatioita, mutta se jää tietysti Antti Rinteen (sd.) ratkaistavaksi, miten hän sitä muodostaa.

Vaalit voittaneen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne nimetään hallitustunnustelijaksi perjantaina.

– Kyllä ollaan oltu Rinteen kanssa yhteydessä ja tietysti eri poliittisiin ryhmiin. Käydään keskusteluja, hyvin epämuodollisia keskusteluja tässä vaiheessa ja odotetaan hallituksenmuodostajan ratkaisuja, Haavisto kertoo.

Vihreillä on kesällä puoluekokous. Pekka Haavisto ei tavoittele pätkäpuheenjohtajuudelleen jatkoa. Se on hänen mukaansa varma asia.

– Varmaan ehdokkaita sitten tässä toukokuun aikana odotetaan.

Vihreillä ei ole ollut tapana määritellä puoluetta vasemmisto–oikeisto-akselilla. Tähän ei lähde Haavistokaan.

– Se on yhtä vaikeata kuin ennenkin se määrittely. Meillä on paljon yrittäjätaustaisia ihmisiä. Meillä on itsensätyöllistäjiä myöskin tässä eduskuntaryhmässä ja näin poispäin. Ja on hyvin paljon sosiaalialan osaamista. Tämä on hyvin kiinnostava tämä uusi eduskuntaryhmä tässä mielessä.

Oletteko enemmän vasemmalla vai oikealla?

– Ei pysty sanomaan. Edellä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE