Politiikka
7.10.2022 12:52 ・ Päivitetty: 7.10.2022 13:35
Haavisto kehuu valintoja Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi
Nobelin tämän vuoden rauhanpalkinnosta odotettiin tavalla tai toisella kannanottoa Ukrainassa käynnissä olevaan sotaan. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Nobel-komitea täytti odotukset jakamalla palkinnon venäläisten, valkovenäläisten ja ukrainalaisten toimijoiden kesken.
– Äärimmäisen ajankohtaiset valinnat, jotka käsittelevät hieman eri näkökulmasta käynnissä olevaa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, Haavisto arvioi palkittuja STT:lle.
- Tässä annettiin nyt tunnustusta sellaisille hieman näkymättömimmille toimijoille, joiden työ tällaisissa konfliktitilanteissa on kuitenkin hirveän arvokasta, hän jatkoi.
Ajankohtaisuuden lisäksi tuoreet palkinnot ovat samalla myös tunnustusta hyvin pitkäjänteisestä toiminnasta. Haavisto muistuttaa esimerkiksi Venäjän Memorial-järjestön aloittaneen työnsä Stalinin uhrien parissa ja selvittäneen myös venäläisten sotavankien kohtaloja Saksassa.
Haavisto kertoo seuranneensa Memorialin työtä pitkään ja tavanneensa järjestön edustajia.
- Täytyy tunnustaa, että sillä kohtaa vähän sydämessä läikähti, Haavisto kuvailee tunteitaan kuultuaan Memorialin olevan palkittavien joukossa.
UKRAINALAINEN Center for Civil Liberties -järjestö on puolestaan tehnyt Haaviston mukaan korvaamatonta ja hyvin systemaattista työtä ihmisoikeusrikosten dokumentoinnissa Venäjän miehittämillä Krimillä sekä Itä-Ukrainan alueilla.
Ulkomaailmalle tämän vuoden rauhanpalkinnot ovat Haaviston mukaan hyvä muistutus siitä, kuinka vaikeissa olosuhteissa ihmisoikeusaktiivit toimivat. Palkittu valkovenäläinen Ales Bjaljatski viruu tälläkin hetkellä vankilassa, yhtenä maan reilusti yli tuhannesta poliittisesta vangista.
- Hän on mitä konkreettisimmin tavoin joutunut kärsimään työstään, Haavisto toteaa.
Ulkoministeri kertoo tuntevansa hyvin Bjaljatskin perustaman Vjasna-järjestön työtä, jota myös Suomi on hänen mukaansa tukenut.
Ahtaalla on myös Memorial Venäjällä. Haaviston mukaan ihmisoikeusaktiivien vaikea asema onkin hyvä pitää mielessä, kun puhutaan heille mahdollisesti myönnettävistä humanitaarisista viisumeista.
Vaikka tämän vuoden rauhanpalkinto jakautui kolmeen osaan, arvioi Haavisto sen olevan kaikille palkituille tärkeä tunnustus tehdystä työstä.
- Eikä vain järjestöjen johdolle vaan kaikille niiden kymmenille tai sadoille toimijoille ja aktiiveille, Haavisto lisää.
Uutista päivitetty kello 16.35
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.