Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Haavisto: Turkki saattaa ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden jo ennen maaliskuun loppua

LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN
Ulkoministeri Pekka Haavisto tiedotustilaisuudessaan Helsingissä 30. tammikuuta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi pitää edelleen kiinni Ruotsin kanssa yhteisestä aikataulusta Nato-jäsenyyden suhteen. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin uutisoitiin sunnuntaina sanoneen, että Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon ennen Ruotsia. Haaviston mukaan Suomi on varmistanut eilen illalla Erdoganin lausumien paikkansapitävyyden.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Kun näimme turkkilaisessa lehdistössä tämän presidentti Edoganin lausunnon, niin halusimme tietysti tarkistaa myöskin ulkoministeritasolla, että onko häntä siteerattu tarkasti tässä ja missä yhteydessä tämä lausunto on annettu. Kuulimme, että se oli annettu ilmeisesti perjantaina tällaisen nuorisotapaamisen yhteydessä. Ministeri (Mevlut) Cavusoglu saattoi varmistaa, että tämä oli sitaatti presidentti Erdoganilta, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessaan maanantaina.

Ulkoministeri Cavusoglu totesi Haaviston mukaan sunnuntaina myös omasta puolestaan, että Turkissa on käyty keskustelua mahdollisesta ratifioinnista jo nykyisen parlamentin aikana ennen maaliskuun lopussa alkavaa vaalitaukoa.

– Tämä on tietysti sinänsä positiivista, että asiat menevät eteenpäin, kun tähän mennessä ei ole vielä tämäntyyppisiä viestejä saatu, mutta tähän liittyy vielä monenlaisia epävarmuuksia.

Haaviston mukaan aikatauluasia on viime kädessä Turkin ja Nato-maiden sisäistä keskustelua, johon Suomi voi aika vähän vaikuttaa. Suomi ei Haaviston mukaan voi myöskään päättää Turkin aikatauluista.

– Turkin ratifioinnit eivät ole meidän käsissämme. Olemme lähettäneet samalla tavoin kuin kaikkiin muihin 28 Nato-maahan myöskin näihin kahteen Unkariin ja Turkkiin omat jäsenyyshakemuksemme. Toivomme yhtäaikaista käsittelyä.

SUNNUNTAINA uutisoidussa lausunnossa oli Haaviston mukaan ehdollisuutta.

– Se (ehdollisuus) oli hyvin yleisellä tasolla presidentti Erdoganin lausunnossa, meillä ei ole siitä tarkempia yksityiskohtia. Meille ei ole tullut mitään uutta siihen liittyvää.

Haavisto totesi viittaavansa kesällä Madridissa solmitun Suomen Ruotsin ja Turkin yhteisymmärrysasiakirjaan ja sen “punktien” toteuttamiseen.

Turkissa nähdään Haaviston mukaan, että Suomi on edistynyt asiakirjan suhteen Ruotsia nopeammin.

– Ruotsissa taitaa olla näitä terrorismilainsääntöön liittyviä muutoksia, jotka tulevat voimaan vähän myöhemmin.

– Suomen osalta ulkoministeri Cavusoglun viesti oli sen suuntainen, että meillä on tapahtunut niissä asioissa, jotka olivat Madridin aikaan vielä auki, edistystä. Tämä on tietysti hyvä uutinen.

Haavisto totesi toistaneensa eilen Turkin ulkoministerille Suomen kannan samantahtisesta jäsenyysprosessista Ruotsin kanssa.

Unkarin ratifiointiprosessista ei Haaviston mukaan ole kuulunut uutta. Näillä näkymin Unkarin parlamentti olisi ratifoimassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden helmi-maaliskuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE