Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Häiriöt ovat lisääntyneet rajusti” – kaupan alalta toive hallitukselle: liikelähestymiskielto olisi tarpeen

iStock

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM esittävät tulevalle hallitukselle liikelähestymiskiellon eli niin sanotun yrityslähestymiskiellon säätämistä.

Demokraatti

Demokraatti

Liittojen mielestä yksityishenkilöiden lisäksi myös yritysten pitäisi voida hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriöitä aiheuttaville henkilöille.

– Niin yritykset kuin työntekijätkin tarvitsevat turvallisen asiointi- ja työympäristön, tiedotteessa todetaan.

“Tilanne voi johtaa jopa työkyvyttömyyteen.”

Työterveyslaitoksen Töissä palvelualoilla -raportin arvion mukaan kaupan alalla on nyt enemmän henkistä väkivaltaa kuin esimerkiksi vuonna 2008. Tutkimuksen mukaan 5 prosenttia kaupan alan työntekijöistä kertoo törmäävänsä henkiseen väkivaltaan työssään viikoittain. Vielä vuonna 2008 tämä luku oli 2 prosenttia.

– Häiriökäyttäytyminen ja omaisuuden vahingoittaminen aiheuttavat suorien kustannusten lisäksi inhimillistä kärsimystä. Yksittäisten työntekijöiden kohdalla tilanne voi johtaa pahimmillaan pelkotiloihin, uupumiseen, jopa työkyvyttömyyteen.

PAMILAISET luottamushenkilöt saavat aiheeseen liittyen yhteydenottoja kasvavissa määrin.

– Henkilökuntaan kohdistuva huono ja asiaton käyttäytyminen on valitettavan yleistä ja kasvanut pandemian jälkeen entisestään. Kaupan alalla työskentelee paljon nuoria ensimmäisissä työsuhteissaan. Tästäkin syystä on tärkeää, ettei syntyisi kuvaa, että tällainen kohtelu kuuluu asiakaspalveluun tai työelämään. Asiakas ei ole aina oikeassa varsinkaan käyttäytyessään asiattomasti ja epäkunnioittavasti henkilökuntaa kohtaan, HOK-elannon päätyösuojeluvaltuutettu Christa Pessi kertoo tilanteesta.

Yrityksen keinot ovat liittojen mukaan vähissä, kun tapahtuu toistuvaa häiriköintiä, vahingontekoa tai yrityksen työtekijöiden piinaamista tai uhkailua.

– Poliisi ei resurssisyistä johtuen välttämättä ehdi paikalle hoitamaan tilannetta, teko ei ylitä laittoman uhkauksen kynnystä, tai yksittäisen henkilön oleskelun kieltäminen yrityksen tiloissa tai niiden läheisyydessä ei ole laillisesti yksiselitteisen mahdollista.

MYÖS K-Market Otson kauppias ja K-Market-johtokunnan puheenjohtajana toimiva diplomikauppias Harri Nykopp kertoo saavansa säännöllisesti kentältä viestejä lisääntyvästä häiriköinnistä kaupoissa – varsinkin tapauksista, joissa tekijä on niin sanottu vanha tuttu, joka häiriköi samassa kaupassa usein.

– Häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt rajusti, ja se vaikuttaa sekä työ- että asiointiturvallisuuteen. Kaupan henkilökunnalle on henkisesti raskasta miettiä, että milloin tietty, häiritsevästi käyttäytyvä asiakas jälleen tulee kauppaan. Häiriökäyttäytyminen luo myös asiakkaille turvattomuuden tunnetta heidän joutuessaan seuraamaan sivusta haastavia tilanteita.

Nykoppin mukaan kaupassa häiriköinnistä ei koidu enää nykyään todellisia seuraamuksia. Liikelähestymiskielto antaisi hänen mielestään hyvän tuen kaupalle vaikeisiin tilanteisiin ja ehkäisisi häiriötapauksia jatkossa.

– Olisi tärkeä saada liikelähestymiskielto voimaan, jolloin kaupalla olisi mahdollisuus saada lainvoimainen lähestymiskieltopäätös jatkuvasti häiritsevään käytökseen syyllistyvään henkilöön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE