Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Häivehävittäjän jäänteet löytyivät – koneen katoamisesta irvailtiin somessa

AFP / LEHTIKUVA / ROSLAN RAHMAN

Yhdysvalloissa hävinneen häivehävittäjän jäänteet on löydetty, Charlestonin lentotukikohta kertoo viestipalvelu X:ssä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

80 miljoonan dollarin arvoisen F-35-koneen jäänteet löydettiin Etelä-Carolinasta noin kahden tunnin matkan päästä lentotukikohdasta.

-  Pyydämme asukkaita välttämään aluetta sen aikaa, että jäänteet otetaan talteen, puolustusvoimien lausunnossa sanottiin.

Kone hävisi sunnuntaina sen jälkeen, kun sen lentäjä oli käyttänyt heittoistuinta. Ilmavoimat ei eritellyt syytä heittoistuimen käyttöön vaan kuvaili sitä “vahingoksi”.

Lentäjä selvisi koneesta, mutta lentoaan jatkaneesta häivehävittäjästä ei sen sijaan löydetty jälkeäkään. Lentotukikohta pyysikin aiemmin X:ssä yleisön apua koneensa paikallistamisessa.

HÄIVEHÄVITTÄJÄN häviäminen kirvoitti useita kommentteja sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Charlestonin alueen kongressiedustaja Nancy Mace kyseli, eikö koneessa ole minkäänlaista jäljitysohjelmaa.

Sosiaalisessa mediassa kiersi myös manipuloituja kuvia, joiden yhteydessä lupailtiin löytöpalkkiota koneen löytymisestä.

Yhdessä kuvassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli muokattu poseeraamaan häivehävittäjän edustalla näyttäen siltä, että hän olisi ottanut koneen. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen Zelenskyi on painostanut Yhdysvaltoja toimittamaan hävittäjiä Ukrainaan.

Lentotukikohdan tiedottajan Jeremy Hugginsin mukaan hävinneen häivehävittäjän paikannuksen mahdollistava transponderi ei ollut käytössä, minkä lisäksi koneen häiveominaisuudet tekevät sen paikannuksesta vaikeaa. F-35-hävittäjät on tarkoituksella kehitetty niin, että niiden paikallistaminen on vaikeaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE