Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Hakkeri Lauri Lovea odotti jopa 99 vuoden vankeustuomio, nyt hän haaveilee opinnoista Suomessa – “En tiedä, olinko peloissani”

Lauri Love tuulettaa Iso-Britannian oikeuden tekemän päätöksen jälkeen tyttöystävänsä Sylvia Mannin kanssa Lontoossa.

99 vuotta vankeutta. Se olisi voinut olla suomalais-britannialaisen hakkerin Lauri Loven, 33, tuomio, jos Britannia olisi päättänyt luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiä varten.

– Olen onnellinen mutta väsynyt, Love kertoo STT:lle.

Love ja hänen tukijoukkonsa huokaisivat helpotuksesta viime maanantaina, kun lontoolainen tuomioistuin päätti, ettei hakkeria luovuteta.

Uni on maittanut hyvien uutisten jälkeen hieman paremmin. Love kertoo, ettei hänen terveydentilansa ole kuitenkaan juuri parantunut.

– Olen vielä kohtalaisen masentunut, ja minulla on ollut edelleen itsemurha-ajatuksia. Kestänee aikansa, ennen kuin masennus katoaa, mutta toivottavasti ei liian kauan, koska minun pitäisi keskittyä yliopisto-opintoihin, jotka aloitin jälleen.

Love uskoo saavansa passinsa takaisin, jos Yhdysvallat ei valita tuomioistuimen päätöksestä. Sitten hän voisi matkustaa katsomaan Suomessa asuvia perheenjäseniään.

Hänen Suomessa asuva siskonsa Natasha oli synnyttämässä samaan aikaan, kun Love oli tyttöystävänsä ja vanhempiensa kanssa kuulemassa oikeuden päätöstä viime maanantaina.

Love harkitsee maisteriopintojen suorittamista Suomessa.

– Haluaisin myös työskennellä Suomessa jossain vaiheessa. Teen nyt töitä yksityisellä sektorilla verkkoturvallisuuden parantamiseksi ja haluaisin käyttää taitojani yhteiskunnan hyväksi, hän kertoo.

– Suuri osa elämästämme on internetissä, ja jos tietomme ja yksityisyytemme eivät ole turvassa, sillä voi olla suuria seurauksia elämällemme.

Love kertoo tavanneensa suomalaisia Suomen Lontoon-suurlähetystössä oikeusprosessin aikana.

– En tiedä, olisiko Suomi voinut tehdä paljon enempää. Ymmärrän poliittiset realiteetit, tiukan lausunnon antamisella olisi voinut olla seurauksia, jotka Suomi haluaa välttää.

Loven terveydellinen tila vaikutti päätökseen.

Loven mukaan oikeusistuin muun muassa katsoi Yhdysvaltojen vankilaolot riittämättömiksi hänen heikon terveydentilansa vuoksi.

– Mielenterveystaustani vaikutti päätökseen. Minulla on Aspergerin oireyhtymä, olen ahdistunut ja masentunut. Myös fyysinen kuntoni vaikutti. Minulla on ihottumaa, ruuansulatusongelmia ja sydänongelmia.

– Myös se huomioitiin, että minulla on Britanniassa opinnot, tyttöystävä ja vanhempani, joiden luona asun ja jotka auttavat esimerkiksi terveyteni hoitamisessa.

Britanniassa monet ihmisoikeusaktivistit ja asianajajat kutsuivat Lovea ennakkotapaukseksi, joka näyttää suuntaa tuleville oikeusprosesseille. Yhdysvalloilla on kuitenkin edelleen noin viikko aikaa valittaa oikeuden päätöksestä.

– Toivon että he eivät valita, vaan päättävät, ettei se ole heidän aikansa arvoista.

Vaikka Lovea ei luovuteta Yhdysvaltoihin, häntä vastaan todennäköisesti nostetaan syytteet Britanniassa.

Se ei ole maailmanloppu.

Jos Love todettaisiin Britanniassa syylliseksi kaikkiin Yhdysvaltojen syytteisiin, häntä odottaisi enimmillään kolmen vuoden vankeustuomio – huomattava pudotus 99 vuodesta.

– Se ei ole mitenkään mahtavaa, mutta ei ole myöskään maailmanloppu, jos minut tuomitaan täällä. Vielä on mahdollista, että minut todetaan syyttömäksi, koska Yhdysvallat ei ole vielä esittänyt mitään todisteita väitteidensä tueksi, hän sanoo.

– Voi myös olla, että minut tuomitaan, mutta tuomari ei näe vankeusrangaistusta tarpeelliseksi ja minulle määrätään yhdyskuntapalvelua.

Love kertoo lähes odottavansa oikeudenkäyntiä Britanniassa, jotta vuosia jatkunut prosessi saataisiin päätökseen.

– Tämä on hieman omituinen tilanne, tavallaan odotan että minua syytetään. Jos oikeudenkäyntiä ei järjestettäisi, minun olisi vaikeaa matkustaa ulkomaille, sillä Yhdysvallat voisi yrittää saada jonkin toisen valtion luovuttamaan minut.

– Jotta asia nähtäisiin Yhdysvalloissa loppuun käsiteltynä, minut täytyy joko todeta syylliseksi tai syyttömäksi täällä. Sen jälkeen voin taas jatkaa elämääni.

En tiedä, olinko peloissani.

Yhdysvallat vaatii Loven luovuttamista, koska häntä syytetään murtautumisesta muun muassa liittovaltion poliisin FBI:n ja Nasan tietojärjestelmiin vuosina 2012 ja 2013.

Luovutuspyynnön mukaan Love olisi hakkeroinut ja levittänyt henkilötietoja ja aiheuttanut miljoonavahingot. Hän ei ole koskaan myöntänyt syyllisyyttään.

Sisäministeri Amber Rudd ehti jo allekirjoittaa Loven luovutuspäätöksen vuonna 2016, mutta puolustus sai valitusoikeuden, jonka seurausta maanantain päätös oli.

– Olimme aika luottavaisia voiton suhteen, koska marraskuun kuuleminen meni hyvin. Olimme tietenkin myös hermostuneita ja ahdistuneita, koska jos päätös olisi ollut toinen, se olisi ollut todella huono juttu.

– En tiedä, olinko peloissani. Olen viime vuosien aikana menettänyt kyvyn pelätä. Pidän pelon pinnan alla, jotta voisin jatkaa elämääni.

Toimittaja: Johanna Latvala

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE