Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Halla-aho yllättää – varsin suoraa kritiikkiä omille kansanedustajille: “On annettu helppoja syöttöjä lapaan”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pohtii Facebook-päivityksessään puolueensa suhdetta Venäjään ja Vladimir Putiniin.

Halla-ahon mukaan kansallismielisiä puolueita, myös perussuomalaisia, koskevaan narratiiviin ovat muutaman viimeisen vuoden ajan kuuluneet syytökset ja vihjailut Venäjän ja Putinin myötäilystä. Halla-aho antaakin ilmeisen suoraa läksytystä myös oman puolueensa kansanedustajille, vaikkakaan ei nimiä mainitse.

– On harmillista, että eräät puolueemme toimijat ovat antaneet medialle ja muille räksyttäjille helppoja syöttöjä lapaan esittämällä outoja tulkintoja Salisburyn myrkkyiskusta, Venäjän-vastaisista pakotteista tai Venäjän politiikasta laajemmin. Puolueen kanta, jonka olen puoluesihteerin välityksellä saattanut kysyjien tiedoksi, on tämä: Venäjä miehittää Ukrainalle kuuluvaa Krimin niemimaata laittomasti, ja sen on vetäydyttävä kyseiseltä alueelta. Samoin Venäjän tulee vetää joukkonsa itäisestä Ukrainasta ja lakattava tukemasta alueella toimivia kapinallisryhmiä, Halla-aho kirjoittaa.

– Siitä, ovatko Venäjää vastaan asetetut valikoivat pakotteet tehokkaita näiden tavoitteiden edistämisessä, ja jakautuvatko pakotteista aiheutuvat taloudelliset haitat oikeudenmukaisesti EU-maiden kesken, on puolueessa erilaisia näkemyksiä.

Halla-aho ei yksilöi, keihin hän kirjoituksellaan viittaa, mutta kyseessä lienee ainakin perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ja varapuheenjohtaja Juho Eerola.

Tom Packalén ei usko, että Venäjä olisi Salisburyn iskuun syyllinen, mistä hän on kirjoittanut myös blogin, jota puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on jakanut Twitterissä.

Packalén on antanut ymmärtää Ylen A-studiossa, että kun EU päätti diplomaattien karkotuksista, kyse oli puhtaasti siitä, että unioni halusi vastatoimillaan osoittaa yhtenäisyyttään.

– Tämä on vähän sama asia, kuin jos jossain taloyhtiössä olisi mennyt ikkuna rikki ja epäiltäisiin naapurin lapsia, niin käytäisiin varmuuden vuoksi rikkomassa heidän pyöränsä, Packalén sanoi.

Nykypäivässä puolestaan puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola ilmoitti tuomitsevansa Krimin valtauksen, mutta olevansa silti valmis hyväksymään sen osaksi Venäjää.

– Silloin kun Venäjä, tai Neuvostoliitto, vei meiltä Karjalan ja yhteyden Jäämerelle, ei asetettu mitään pakotteita. Silloin aloitettiin idänkauppa. Oliko haittaa siitä? Eerola sanoi niin ikään.

Reagoi myös Soinin blogiin.

– Kiimassaan perinteinen media syyllistyy suoranaiseen valehteluun. Ilta-Sanomien Timo Haapala kertoo päivän kolumnissaan minun vihjanneen, että Ukraina olisi Salisburyn myrkkyiskun takana. Tälle väitteelle ei tietenkään ole mitään katetta. Päinvastoin olen kritisoinut salaliittoteoreetikkoja, jotka vihjailevat, että Ukraina olisi tehnyt iskun saadakseen siitä poliittista hyötyä, Halla-aho toteaa.

Hän sanoo aloittaneensa itänaapurimme politiikan ja suomettumisen arvostelun yleisönosastokirjoittajana jo ennen Neuvostoliiton hajoamista.

– Jatkoin Venäjän autoritaarisesta kehityksestä varoittelua Putinin valtaannousun jälkeen, kun Suomen valtiojohto presidenttiä myöten nuoleskeli maan johtoa. 2014 olin (nähdäkseni ainoana suomalaisena poliitikkona) osoittamassa mieltä Krimin miehitystä vastaan, ja tein keväällä 2014 alle linkatun kirjallisen kysymyksen ulkoministerille Venäjän toimista ja Suomen mahdollisista reaktioista niihin.

– Se, että saan nyt kuulla joiltakin myöhäisherännäisiltä Venäjä-kriitikoilta olevani putinisti, on yksinkertaisesti surrealistista. Ulkoministeri Soini (1,5%) on hänkin nyt kovin tohkeissaan, mutta yhtäkään Venäjää kritisoivaa aiempaa puheenvuoroa en hänen omasta historiastaan kansanedustajana, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana tai ulkoministerinä muista, Halla-aho päättää.

Soini suomi blogissaan niin 1. varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren (ps.) kuin Halla-ahon kannanottoja Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjanvedoista Britannian myrkytystapauksesta ja sen aiheuttamista toimista. Soinin mukaan ne ovat “karua luettavaa”.

– Puuttuu sekä kokemus että ymmärrys. Huhtasaaren puheet Brysselin orjailusta venäläisdiplomaatin karkottamisessa puhuu puolestaan. Karkotuksista ei päätetty Brysselissä vaan pääkaupungeissa, Soini kirjoittaa.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE