Huvudnyheter

Hållbar utveckling kärnan i Finlands EU-ordförandeskap

Antti Rinne presenterade programmet för Finlands EU-ordförandeskap i riksdagen. ©️ eu2019.fi

På onsdagen offentliggjordes programmet för Finlands EU-ordförandeskap – ett program som sätter hållbar utveckling, välfärd och kampen mot klimatförändringen högt på agendan. “Ja-men”-politikens tid är förbi, säger statsminister Antti Rinne.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Prioriteringarna för det finska EU-ordförandeskapet är att stärka de gemensamma värdena och rättsstatsprincipen, att göra EU till en union med bättre konkurrenskraft och social inkludering, att stärka EU:s ställning som global klimatledare och att säkerställa medborgarnas övergripande säkerhet.

 

Programmet genomsyras av en strävan mot hållbar utveckling – på alla områden och nivåer. Hållbarhet ska vara den gemensamma nämnaren för alla EU:s åtgärder och genomförandet av FN:s Agenda 2030 för hållbar utveckling bör säkerställas.

 

– EU:s framtid ska vara socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar. Enligt sloganen för vårt ordförandeskap är målet ”Ett hållbart Europa – en hållbar framtid”, sade statsminister Antti Rinne då han presenterade programmet för riksdagen på onsdagen.

 

– Hållbarhet hör också ihop med EU:s gemensamma värden. Mänskliga rättigheter, frihet, demokrati, jämlikhet och rättsstaten är värden som en medlem i EU måste förbinda sig till.

 

EU:s ledarroll i klimatfrågor betonas 

 

En väsentlig del i arbetet för hållbar utveckling är arbetet mot klimatförändringen, som därmed även det prioriteras högt i programmet. Bland annat vill Finland att EU ska höja sin profil som global klimatledare genom att anta en långsiktig klimatstrategi, med målet att unionen ska vara klimatneutralt år 2050.

 

– Under Finlands EU-ordförandeskap ligger tyngdpunkten på EU:s globala ledarroll i klimatfrågor. EU på 2020-talet kan uppfylla medborgarnas förväntningar genom att bana väg för lösningar på mänsklighetens stora utmaningar. Klimatförändringen är den största utmaningen och därför är ”ja, men”-politikens tid förbi vid bekämpningen av den. I Finland, inom EU och på global nivå.

 

I programmet betonas även att den inre marknaden, den regelbaserade frihandeln och ett aktuellt högklassigt regelverk säkerställer EU:s gemensamma konkurrenskraft. Fokus ska därför ligga på att utnyttja forskning, innovation och digitalisering och genom att främja kompetens och utbildning, regional och social rättvisa samt jämställdhet skapa hållbar tillväxt och välfärd för EU:s medborgare.

 

– EU fungerar som bäst när vi ökar människornas välfärd och säkerhet och minskar ojämlikheten, säger Rinne.

 

Källa/mer information: eu2019.fi

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE