Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Hallintohimmeleiden parissa puuhastelun on loputtava” – SDP:n Taavitsainen listaa kolme asiaa soten juuriongelmien korjaamiseksi

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) on listannut kolme asiaa, joilla hänen mukaansa saadaan korjatuksi 80 prosenttia soten juuriongelmista. Taavitsainen kommentoi tiedotteessaan myös Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen eron syitä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa oltiin menossa kohti tuhoa. Kokoomuksen markkinamalli ja keskustan maakuntamalli yhdessä eivät olleet Suomen perustuslain mukaisia.

Taavitsainen muistuttaa, että perustuslakia tulee aina ja kaikkialla kunnioittaa.

– Vaikka olisi millaisia männistöjä ja rätyjä lobbaamassa yritysten taloudellinen voiton tekemisen kiilto silmissään.

Hänen mukaansa ihmisten tarpeet jäivät markkinoiden ja valtapelin jalkoihin.

– Sipilän hallitus ei neljään vuoteen pystynyt tekemään perustuslain mukaista sote-uudistusta.

Taavitsaisen mukaan jatkossa on keskityttävä juurisyiden korjaamiseen, eli on parannettava sosiaali- ja terveydenhuollon sisältölakeja.

”Sipilän sote on ollut vain kananmunan kuorien kimpussa.”

– Hallintohimmeleiden parissa puuhastelun on loputtava. Ne tulevat tärkeysjärjestyksessä viimeisenä. Sipilän sote on ollut vain ”kananmunan kuorien”, maakuntahallinnon ja hoivajättien maksimaalisen voiton tuottamisen kimpussa.

Hän toivoo, että vaaleissa eduskuntaan valitaan enemmistö, joka keskittyy ”keltuaiseen”, ytimeen, eli soten sisältölakien korjaamiseen ihmisen hyvinvointi punaisena lankanaan.

Taavitsainen listaa kolme asiaa, jotka hänen mielestään on tehtävä heti vaalien jälkeen vuoden 2019 aikana:

– Asiakasmaksulakia on muutettava niin, että maksuja alennetaan ja joitakin poistetaan kokonaan, muun muassa terveyskeskusmaksu. Tällöin ihmisten hoitoon pääsy ja kuntoutuminen helpottuu. Perintäyhtiöiden käyttäminen on lopetettava ja ihmisten ajaminen ulosottoon asiakasmaksujen vuoksi on loputtava. Valtion on rahoitettava asiakasmaksujen alentaminen ja poistaminen.

– On muutettava terveydenhuoltolain 51 pykälää, jossa säädetään perusterveydenhuollon hoitoon pääsystä. Tätä lakia on muutettava niin, että potilaan on päästävä lääkärin vastaanotolle viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hoidon tarpeen arvioinnista nykyisen kolmen kuukauden sijaan.

– Nopeampaa perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä toteuttamaan on palkattava tuhat lääkäriä ja tuhat hoitajaa lisää tekemään vastaanottotyötä ja valtion on annettava kunnille ja kuntayhtymille tähän riittävä rahoitus.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE