Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallintovaliokunta: Jos kansallinen turvallisuus on uhattuna, myös kansainvälisen suojelun hakemista voitava rajoittaa

SDP:n hallintovaliokunnan jäsenet Eveliina Heinäluoma, Mika Kari, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen.

Hallintovaliokunnan lausunto ajankohtaisselonteosta turvallisuusympäristön muutoksesta valmistui tänään. Lausunnossa kiinnitetään huomioita muun muassa turvallisuusviranomaisten resurssien takaamisen sekä raja- ja kyberturvallisuuden tärkeyteen sisäisen turvallisuuden ylläpidossa ja vahvistamisessa.

Demokraatti

Demokraatti

Valiokunta katsoo, että luottamus viranomaisiin, luottamus väestöryhmien kesken sekä yhteiskuntarauhan ylläpitäminen ovat olennaisia vahvuuksia, jotta pystytään tehokkaasti torjumaan ulkopuolisia hyökkäyksiä ja vaikuttamisen eri muotoja.

Hallintovaliokunta tähdentää, että Rajavartiolaitoksen merkitys alueellisen koskemattomuuden valvonnassa ja turvallisuudessa sekä sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävissä korostuu muuttuneessa toimintaympäristössä.

– Suomi valvoo EU:n pisintä ulkorajaa, joka on samalla EU:n pisin raja Venäjän kanssa. On välttämätöntä, että Suomi takaa niin raja- kuin koko kansallisen turvallisuutensa myös siinä tilanteessa, jossa toinen valtio siirtolaisia välineellistämällä painostaisi ja uhkaisi Suomen kansallista turvallisuutta tai alueellista koskemattomuutta, SDP:n hallintovaliokunnan jäsenet Eveliina Heinäluoma, Mika Kari, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen painottavat yhteisessä tiedotteessaan.

– Suomen ja suomalaisten turvallisuus on tultava aina ensin, silloin kun on kyseessä ulkopuolelta Suomeen kohdistuva hyökkäys ja pyrkimys horjuttaa yhteiskuntarauhaamme. Valiokunnan yksimielisen lausunnon mukaan tämä tarkoittaa, että tarvittaessa myös kansainvälisen suojelun hakemista voidaan rajoittaa tilanteessa, jossa toinen valtio uhkaa Suomen kansallista turvallisuutta. Tähän liittyen yksimielinen näkemys on, että tarvittavat säädösmuutokset on tuotava eduskunnan käsiteltäväksi viipymättä.

Valiokunnan yhteinen näkemys on myös, että erityisesti poliisin riittävien resurssien turvaaminen on välttämätöntä. Yhteiskunnan kokonaisturvallisuus voidaan turvata ainoastaan huolehtimalla siitä, että kaikilla turvallisuusviranomaisilla on tarvittavat resurssit tehtävien hoitamiseen.

Valiokunta yhtyy selonteossa esitettyyn näkemykseen, että suomalainen kyberturvallisuus ja -puolustus vastatoimineen on mitoitettava torjumaan valtiollisen toimijan laaja-alainen kyberhyökkäys kansallista päätöksentekoa, turvallisuusviranomaistoimintaa ja kriittistä infrastruktuuria vastaan.

– Kyberturvallisuuden tulee olla sisäänrakennettuna kaikessa toiminnassa ja järjestelmissä. Kyberhäiriötilanteille on luonteenomaista niiden vaikuttavuuden moniulotteisuus, minkä vuoksi on välttämätöntä, että toimivaltaiselle viranomaiselle saadaan käyttöön tarvittaessa mahdollisimman laaja-alainen poikkihallinnollinen tuki, edustajat päättävät tiedotteensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE