Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus ja oppositio mätkivät toisiaan Raamatulla – “Isä anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Oppositiopuolue kd:n puheenjohtaja Sari Essayah.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) joutui eduskunnassa vastaamaan syytöksiin Etelä-Euroopan maiden velkojen kuittaamisesta. Eduskunta kävi keskiviikkona lähetekeskustelua EU:n monivuotisesta budjetista ja elpymispaketista. Oppositiota kauhistutti erityisesti ajatus EU:n yhteisen velan ottamisesta.

– Euroopan unionissa jokainen maa on vastuussa omista veloistaan, eikä Suomi tule ottamaan vastuuta yhdenkään maan olemassa olevista veloista. Tavoittelemme valtioiden hallittua velkajärjestelymenettelyä. Tämän luulisi tekevän kokoomuksenkin tyytyväiseksi, kun tässä penäsitte tätä linjaa, Tuppurainen sanoi.

Kokoomusta Tuppurainen syytti kokonaiskuvan kadottamisesta.

– Tämä ei ole eurokriisi, tämä ei ole finanssikriisi. Hoidamme globaalin pandemian synnyttämää vakavaa taloudellista kriisiä ja siihen tämä elvytysrahasto ja yhteinen koordinoitu elvyttäminen on tarkoitettu.

Perussuomalaisilta Tuppurainen tivasi kenen pussiin he EU-kritiikillään pelaavat. Ministeri muistutti, että elpymiskokonaisuudessa on kyse EU:n yhtenäisyydestä.

– Tällä teidän linjallanne tässä olisi kyse väistämättä heikko ja hajanainen Euroopan unioni. Heikko ja hajanainen EU hyödyttää vain Euroopan haastajia ja muita vieraita valtoja. Kenen pussiin te pelaatte? Me halusimme puolustaa Euroopan unionin yhtenäisyyttä, koska se on Suomen etu.

Kokoomuksen Eurooppa-linjasta Tuppurainen käytti ilmaisua huojuva talo.

– Vieläkö te olette sisarpuolueenne (Saksan CDU:n Angela) Merkelin linjoilla vai lähestyttekö kenties sellaista linjaa, joka hakee itselleen polttoainetta EU-kriittisyydestä? Te sanotte, että tämä oli huonosti neuvoteltu. Mutta kun edellisen kerran neuvoteltiin monivuotista rahoituskehystä kokoomuksen johdolla, niin tässä neuvottelutuloksessa Suomen suhteellinen nettoasema parani. Tämä on hyvin neuvoteltu kokonaisuus, joka palvelee Suomen etua.

Päästessään kristillisdemokraatteihin Tuppurainen tarttui solidaarisuuteen ja siteerasi muun muassa Jeesuksen tunnetuksi tekemään kultaista sääntöä.

“Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu.”

– Teidän kohdallanne tulee mieleen, kaikki se minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille. Näin sanotaan isossa kirjassa, ja itseasiassa Euroopan unionin perussopimuksessa on sangen syvällisesti kirjoitettu solidaarisuus. Me olemme tässä globaalissa pandemiassa ja perussopimukset antavat mahdollisuuden tukea toisia jäsenmaita myös taloudellisesti, kun vastassa on tällainen luonnonkatastrofin kaltainen kriisi.

– Missä on kristillisdemokraattien sydän ja lähimmäisen rakkaus tässä tilanteessa, Tuppurainen muotoili ja tuli avanneeksi Raamattu-sitaattien pandoranlippaan.

– Ministeri Tuppurainen oli äsken raamatullisella linjalla, niin voisi jatkaa, perussuomalaisten Juha Mäenpää aloitti muutamia puheenvuoroja myöhemmin ja risti kätensä. Seuraavaksi hän siteerasi ristillä riippuvaa Jeesusta.

– Isä anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät.

Mäenpää piti EU:n yhteistä velkaa niin suurena askeleena kohti liittovaltiota, että “housut repeävät”. Mäenpää tukeutui näkemyksessään entiseen pääministeri Juha Sipilään (kesk.), jonka mukaan keskusta vastustaa eurobondeja eli yhteistä velkaa ja liittovaltiokehitystä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kuumeni Tuppuraisen raamattusitaateista.

– Itse arvostan Raamatusta nousevia arvoja, mutta pidän sopimattomana, että oman poliittisen agendan loppukaneetiksi heitellään täällä raamatunlauseita, Essayh sanoi puheenvuoronsa päätteeksi.

SDP:n Kimmo Kiljunen jatkoi Jeesuksen sanojen lainaamista ja paheksui kristillisdemokraattien uskonnollisen suvaitsevaisuuden puutetta.

– Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Olen käyttänyt tätä raamatunlausetta aikaisemminkin täällä eduskunnassa puhuessani ja yllätyin puheenvuorosta, että joku puolue voisi monopolisoida itselleen Raamatun viisaudet nimeänsä myöten. Se ei ole uskonnollista suvaitsevaisuutta lainkaan sellainen lähestymistapa.

Eduskunnan keskustelun aiheena olleessa niin kutsutussa omien varojen päätöksessä käsitellään Suomen jäsenmaksut seuraavaksi seitsenvuosikaudeksi. Mukana on myös koronakriisin vuoksi kasattu EU:n 750 miljardin euron elpymispaketti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE