Politiikka

Hallitus jatkaa kuristavia leikkauksia, SDP tekisi toisin – ”Kasvu kuuluu kaikille, ja tämän pitää näkyä myös ensi vuoden budjetissa”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n eduskuntaryhmä on jättänyt ryhmän yhteiset talousarvioaloitteet vuoden 2018 budjettiin.

Niissä korostuu ryhmän mukaan oikeudenmukainen ja eteenpäin katsova talouspolitiikan linja: suurimpia panostuksia esitetään koulutukseen ja lapsiperheille sekä hallituksen epäoikeudenmukaisten sosiaaliturva- ja kehitysyhteistyöleikkausten korjaamiseen.

– Maailmantalouden kasvu antaa Suomen taloudelle vahvaa vetoapua. Talouskasvusta huolimatta hallitus jatkaa erityisesti pienituloisia eläkeläisiä, opiskelijoita ja työttömiä kuristavia leikkauksia ja kiristää esimerkiksi pieni- ja keskituloisten perheiden verotusta. Kasvu kuuluu kaikille, ja tämän pitää näkyä myös ensi vuoden budjetissa, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP parantaisi lapsiperheiden palveluita ja palauttaisi subjektiivisen oikeuden kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen. Oppivelvollisuusikää pidennettäisiin. Hallituksen koulutusleikkauksia peruttaisiin ja koulutuksessa lisättäisiin rahoitusta kaikilla koulutusasteilla. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa vahvistettaisiin.

Ryhmän mielestä nämä panostukset vahvistaisivat toteutuessaan sekä työllisyyttä että tulevaisuuden talouskasvun edellytyksiä. Työllisyyttä tuettaisiin myös tässä ja nyt vahvistamalla hallituksen laiminlyömää aktiivista työvoimapolitiikkaa. Myös ympäristön- ja luonnonsuojeluun panostetaan SDP:n esityksissä.

– Eriarvoisuuden kasvu tämän hallituksen aikana on tosiasia. Näin ei tarvitse olla, vaan kyse on politiikan arvovalinnoista. SDP:n aloitteet kääntäisivät hallituksen eriarvoistavan politiikan suunnan. Oikeudenmukaisemmilla ratkaisuilla talouskasvun hyödyt saadaan ulottumaan kaikille suomalaisille, toteaa kansanedustaja Krista Kiuru, SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava.

Sosiaalietuuksiin tehtäisiin normaalit indeksitarkistukset ja uudet, heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin kohdistuvat leikkaukset jätettäisiin tekemättä. SDP lisäisi kehitysyhteistyömäärärahoja ja vahvistaisi kansalaisjärjestöjen toiminnan edellytyksiä useilla sektoreilla.

SDP:n kaikki valmistelussa olevat aloitteet, esitykset ja budjettipolitiikan koko linja esitellään marraskuussa julkaistavassa vaihtoehtobudjetissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat