Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Hallitus: “Menkää kokoaikatyöhön” – PAMin Rönni-Sällinen: ”On määriteltävä uudestaan, mitä se tarkoittaa palvelualoilla”

LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Työntekijöillä täytyy olla mahdollisuus vaikuttaa työhönsä ja saada siitä riittävä toimeentulo. Tämä oli Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen linjapuheen pääviesti.

Demokraatti

Demokraatti

Rönni-Sällinen valittiin eilen jatkokaudelle liiton johtoon. PAMin liittokokouksessa eilen ja tänään käytiin vilkasta keskustelua osa-aikatyöstä ja työajan lyhentämisestä ilman, että ansiot vähenevät.

Työntekijät kokevat työssään kasvavaa kuormitusta, joka johtuu kiireestä, liian vähäisestä määrästä työntekijöitä ja digitalisaation aiheuttamasta rasituksesta.

– 2020-luvun työelämässä meillä pitää olla mahdollisuus suunnitella elämäämme. Se edellyttää tulojen ennakoitavuutta ja tietoa työn ja vapaa-ajan sijoittumisesta. Tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa ja paikallisista menettelytavoista sopimalla on selvästi lisättävä työntekijöiden oikeutta vaikuttaa työaikoihinsa, Rönni-Sällinen painotti tämänpäiväisessä puheessaan.

PAMilaisilla aloilla vastentahtoisesti osa-aikatyötä tekee noin 50 000 työntekijää.

– Osa-aikatyöstä saa osa-aikatoimeentulon. Olemme vuodesta toiseen puhuneet toimeentuloon riittävästä työajasta, oikeudesta lisätunteihin. Työnantajien vastaus on koko saman ajan ollut, että kokoaikatyön tarjoaminen on mahdotonta.

VALTIOVALLAN suhtautuminen osa-aikatyöhön on muuttunut, Rönni-Sällinen arvioi.

– Enää ei haluta tukea matalapalkkaista työtä tekeviä, jotta myös osa-aikaisen työn vastaanottaminen olisi kannattavaa. Orpon-Purran hallitus on heikentämässä työttömyysturvaa ja asumistukea niin, että erityisesti osa-aikaisten työntekijöiden tilanne vaikeutuu.

Hallituksen suunnalta on sanottu, että “menisivät kokoaikatyöhön”, PAMin puheenjohtaja totesi.

– Me tiedämme, että aloillamme ei kokoaikatyöhön noin vain mennä. Kokoaikatyötä ei kaikille ole. Yhä useammin törmää siihen, että työtä tehdään niin hankalina aikoina iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ja työvuorosuunnittelu on niin heikkoa, ettei kokoaikainen työ onnistu, Rönni-Sällinen kertoi työelämän muutoksesta.

NYT ON aika hänen mielestään ryhtyä kääntämään katsantokantaa.

– Meidän on määriteltävä uudelleen, mitä tarkoitetaan kokoaikatyöllä palvelualoilla. Erityisen tarpeellista tämä on tehtävissä, joissa työtä tehdään kuormittavina työaikoina. Tällöin nykyistä pienemmillä tuntimäärillä pitää päästä kokoaikatyön ansioihin.

Rönni-Sällinen nosti linjapuheessaan esille myös maahan muuttaneiden työntekijöiden täyden potentiaalin, joka jää yrityksiltä hyödyntämättä, sekä palkansaajaliikkeen tiiviimmän koordinaation työehtoneuvottelujen yhteydessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE