Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hallitus on epäonnistunut siinä, että laittoi ammattiryhmät vastakkain” – Eduskunnan eteen kokoontui satoja kiukkuisia lastenhoitajia ja -opettajia

Varhaiskasvatusta koskevaa lakiesitystä vastustava mielenosoitus eduskuntatalon edustalla Helsingissä.

JHL:n, Jytyn, Tehyn, Superin ja Talentian jäsenet järjestivät tänään mielenilmauksen eduskuntatalon edessä lakiesityksen hallituksen kaavaileman varhaiskasvatuslain pysäyttämiseksi. Paikalle kerääntyi sadottain päiväkodeistaan ulosmarssineita henkilöitä.

Demokraatti

Demokraatti

Eduskuntatalon edessä kuultiinkin iskulauseita, joissa muun muassa todettiin, että “sosionomit osaavat, lapsianne kasvattavat” ja “jos haluatte laatua, lain täytyy kaatua”

Joissain kylteissä jopa kerrottiin lastenhoitajien odottavan uusia vaaleja.

Mielenilmaus liittyy lastenhoitajien ja lastentarhaopettajien tänään järjestämään ulosmarssiin, joka aiheutti hoitajapulaa kymmenissä pääkaupunkiseudun päiväkodeissa puolen päivän jälkeen.

– On ikävää aiheuttaa harmia varhaiskasvatuspalvelujen käyttäjille, mutta suuri joukko varhaiskasvatuksen ammattilaisia on ajettu nurkkaan. Lainsäätäjät eivät ole kuunnelleet huoltamme ja kritiikkiämme. Lausunnot ja yhteydenotot päättäjiin on jätetty kokonaan huomioimatta lakiesityksessä. Siksi joudumme tarttumaan nyt järeämpiin keinoihin tullaksemme kuulluksi, sosionomeja edustavan ammattijärjestö Talentian Marjo Varsa lausui viime viikolla.

Varhaiskasvatusta koskevaa lakiesitystä vastustava mielenosoitus eduskuntatalon edustalla. LEHTIKUVA: Jussi Nukari

Eduskuntatalon edessä pidetyssä mielenilmauksessa poikkesi myös kansanedustajia. Esimerkiksi SDP:n Johanna Ojala-Niemelä kertoi Demokraatille liikkeellä olleen hyvin väkeä.

Lisää aiheesta

– Hallitus on epäonnistunut mielestäni siinä, että laittoi ammattiryhmät vastakkain, hän totesi korostaen sosialidemokraattien linjaa, jonka mukaan kaikki ammattiryhmät ovat yhtä tärkeitä tutkinnosta riippumatta.

Ojala-Niemelä kuitenkin huomauttaa hallituksella olevan paraikaa niin kiire sote- ja maakuntalakipakettien kanssa, että ei ole varmaa ennätetäänkö varhaiskasvatuslakia edes viedä eteenpäin tällä vaalikaudella. Hän kertoi myös arvostavansa suomalaisessa yhteiskunnassa sitä, että omaa asiaa voidaan tulla esittämään rauhanomaisesti mutta joukkovoimalla.

– Pidän hyvänä, että ihmiset lähtevät liikkeelle kun koetaan lainsäädännössä olevan epäkohtia. Uskon, että sillä on vaikutusta.

– Ensin hallitus suututti lapsemme maailmaan auttavat kätilöt, nyt hallitus suututti lapsiamme hoitavat päiväkotien työntekijät, SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina puolestaan ihmetteli Twitterissä.

Mielenilmauksessa keskiöön nousikin kysymys, voivatko sosionomit tehdä lastentarhanopettajien työtä.

Ulosmarssilla ja mielenilmauksella vastustettiin hallituksen kaavailemaa varhaiskasvatuslakia. Ulosmarssiin osallistui  niin julkisen kuin yksityisen puolen hoitajia.

Jos lakiesitys toteutuu, sosionomeilla ei jatkossa ole pätevyyttä lastentarhanopettajan tai päiväkodin johtajan ammattiin ilman mittavaa lisäkoulutusta. Mielenilmauksessa keskiöön nousikin kysymys, voivatko sosionomit tehdä lastentarhanopettajien työtä vai tarvitaanko työhön yliopistokoulutus. Nykylain mukaan sosionomit ovat näihin tehtäviin päteviä.

Esimerkiksi JHL katsoo, että jos laki toteutuisi, ei, päiväkoteihin saataisi todennäköisesti riittävästi päteviä opettajia siirtymäajan kuluessa. Korkeasti koulutettuja ammattilaisia pitäisi olla tulevaisuudessa kaksi kolmannesta yhden kolmanneksen sijaan.

JHL:n mukaan  laissa esitetty uusi tiukka henkilöstörakenne ei edistä varhaiskasvatuksen laatua. Monipuolisen osaamisen ja työvoiman saatavuuden turvaamiseksi on huolehdittava, että varhaiskasvatusalalle työllistyy erilaisia opintopolkuja pitkin. Lastentarhanopettajia on mahdollista kouluttaa lisää nykyisen lain puitteissa.

Sosionomit muodostavat tällä hetkellä kolmanneksen lastentarhanopettajista. Sosionomeja toimii myös päiväkodin johtajina.

– Lakiesitys on paitsi sosionomien ammattitaitoa aliarvioiva, myös täysin kestämätön esitys tilanteessa, jossa jo nyt on pula pätevistä lastentarhanopettajista. Suomalainen varhaiskasvatus on kansainvälisestikin vertaillen erinomaista ja sosionomien osaaminen varhaiskasvatuksen opetus- ja johtotehtävissä on kiistatonta. On hullua sysätä tämä osaaminen syrjään ilman perusteita. Sosionomien pätevyys lastentarhanopettajan ja päiväkodin johtajan tehtävään on säilytettävä ennallaan, Talentian Varsa on vaatinut.

Opettajien ammattijärjestö OAJ ja sen alla toimiva Lastentarhanopettajaliitto pitävät lakimuutoksen suuntaa puolestaan oikeana. Ne perustelevat kantaansa muun muassa sillä, että koulutustason nostaminen tarkoittaa samalla myös varhaiskasvatuksen laadun parantamista.

Ulosmarssi ei liity ainakaan suoraan lastentarhaopettajien palkkavaatimuksiin.

Keskiviikon ulosmarssi ei liity ainakaan suoraan lastentarhaopettajien palkkavaatimuksiin. Samaan aikaan kuitenkin myös Lastentarhanopettajat toimittavat perjantaina tukuittain palkankorotusesityksiä esimiehilleen ympäri maata, kertoo STT.

Alan paremman palkkauksen puolesta toimivan Ei leikkirahaa -kansanliikkeen koordinaattori Liina-Mari Ylhäisi uskoo, että tempaukseen osallistuu tuhansia ihmisiä.

Viesti Vaadi palkankorotusta -nimellä kulkevasta päivästä on hänen mukaansa tavoittanut kymmeniätuhansia ihmisiä.

– Kuopio, Rovaniemi, Oulu, Lappeenranta – joka puolelta tulee viestiä, että tämä on menossa läpi kansallisesti, itsekin lastentarhanopettajana toimiva Ylhäisi kertoo STT:lle..

– Liittojen (keskiviikkoinen) mielenilmaus ei liity kansanliikkeeseen millään lailla. Meidän tarkoituksemme ei ole häiritä varhaiskasvatuksen arkea, vaan saada kuntapäättäjät ja yhteiskunta näkemään palkkauksen epäkohdat, joita alalla on.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE