Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Hallitus vie lasten ja nuorten tulevaisuudelta – koulutus vaikeutuu ja arki kallistuu

Työväen Vappu oli tänäkin vuonna, sillä Orpon hallituksen ministereiden sydämen sopukoissa läikähti inhimillisyys. Vappua ei pilattu lakko-oikeuksien rajaamisilla ja muilla työelämän heikennyslakien toimeenpanoilla.

Tuula Väätäinen

Työväkeä ei täysin lyöty kanveesiin, mutta vain hetkeksi. Ei mene aikaakaan, kun lait tulevat voimaan ja heikennykset tulevat näkymään jokaisen työläisen ja työttömän arjessa vaikeuttaen elämän hallintaa monin tavoin.

Olemme matkalla kohti itäeurooppalaista työelämämallia, jossa vahvemmat määrittelevät mitä heikommat tekevät. Näihin esityksiin puuttui jo sopimuksia valvova kansainvälinen työjärjestö ILO lähettäessään kirjeen ministeri Satoselle, kysellen tarkemmin hallituksen toiminnasta. Mielenkiinnolla odottelemme ministerin vastausta.

VALITETTAVASTI lasten ja nuorten tulevaisuus sai istuvalta hallitukselta samaan aikaan sekä auringon pimennyksen että takatalven. Hallitus rokottaa tylysti perheiden tukia ja palveluja. Yleinen asumistuki pienenee, työttömyysturvan lapsikorotukset häviävät ja arjen kustannukset nousevat.

Toisen asteen koulutusleikkaukset tuntuvat monessa perheessä. Oppimateriaalit, ylioppilaskirjoitukset ja koulumatkatuki häviävät sen vuoden lopussa, kun nuori täyttää 18 vuotta.

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset muuttuvat kohtalon kysymyksiksi niillä alueilla ja aloilla, joissa uudelleen kouluttautuminen on ainoa vaihtoehto työllistymiselle. Nuorilla pitää olla oikeus asua siellä mikä itselle ja perheelle tuntuu parhaimmalta. Pahimmillaan tämä ratkaisu tyhjentää maaseutuja ja voi muuttua kohtalon kysymykseksi esimerkiksi Itä-Suomessa.

Lasten ja nuorten tulevaisuus sai istuvalta hallitukselta samaan aikaan sekä auringon pimennyksen että takatalven.

SAMAAN aikaan sote-palveluissa lisääntyy taloudellinen omavastuu, muun muassa palvelumaksujen korotuksina ja erikoissairaanhoidon palvelutarjonnan heikentymisenä. Lääkkeiden omavastuu kasvaa ja yleinen arvonlisäveron nosto saa ruoan kuin bensankin hinnat nousemaan. Tämä johtaa väistämättä köyhyyden lisääntymiseen.

Pienituloiset monisairaat yksinasuvat ovat erityisissä vaikeuksissa. Hoitotakuun ja hoitajamitoituksen heikennykset kohdistuvat erityisesti ikäihmisiin ja monisairaisiin kaikkein pahiten.

Palataan takaisin aikaan, jolloin vanhuksia hoidettiin vähäisillä resursseilla. Työntekijät uupuvat ja hoitovirheitä sattuu. Sairauslomat pitenevät ja työhön palaaminen viivästyy. Alan vaihtajia tulee lisää, veto-ja pitovoima hoitoalalla vähenee.

HALLITUS laittaa osan kansasta maksumieheksi, juuri sen osan kansasta, joka on tähänkin asti kantanut vastuuta. Erityisesti hoito- ja palvelualoilla olevat työntekijät ovat venyneet ja pitäneet monet yhteiskunnan pyörät pyörimässä, monet vieläpä osa-aikaisina. Usein pienellä palkalla. Nyt tähänkin työhön osuu Purran sakset, kun poistetaan työttömyysturvan suojaosa, joka on mahdollistanut osa-aikatyön työttömille.

Työttömyyttä vastaan lähdettiin taistelemaan, mutta se on vain kasvanut liki 50 000 hengellä. Maan hallitus ei ansaitse ruusun ruusua toimistaan sillä niin eriarvoistavia sen päätökset ja toiminta on.

Kirjoittaja on kuopiolainen kansanedustaja (sd.)

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE