Politiikka

Hallituspata poreilee taas – nyt syytös kokoomukselle: ”On täysin väärin luoda nyt perheille vääriä mielikuvia”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila ehdottaa, että perhevapaauudistus toteutetaan kolmikantaisesti ja parlamentaarisen ryhmän seurannassa. Lisäksi hän haluaa vanhempien vähimmäispäivärahoihin tasokorotuksen.

– Työntekijät ja työnantajat rahoittavat ansiosidonnaista perhevapaaosuutta, siksi valmistelussa tarvitaan kolmikanta, Anttila sanoo.

Hän uskoo, että uudistus pystyttäisiin toteuttamaan ensi vaalikaudella, jos parlamentaarisessa valmistelussa olisivat mukana kaikki eduskuntapuolueet. Uudistus vaatii huolellisen ja laajapohjaisen valmistelun. Se vaikuttaa merkittävästi perheiden elämään ja siksi on tärkeää tietää etukäteen miten uudistus kohtelee perheitä. Vaikutukset pitää siis arvioida perusteellisesti valmistelun aikana.

– Edellä mainituista syistä uudistusta ei voida  toteuttaa tällä vaalikaudella. On täysin väärin luoda nyt perheille vääriä mielikuvia ja odotuksia puhumalla uudistuksen tekemisestä vielä tällä vaalikaudella, kuten kokoomus tekee, Anttila sanoo.

Lainsäätäjän ei pidä puuttua perheen sisäisiin valintoihin.

Hän toteaa, että kokoomuksesta ehdotettu malli perhevapaiden uudistuksesta romuttaisi kotihoidontuen ja veisi perheiltä valinnanvapauden pakkokiintiöimällä perhevapaita.

– Uudistuksen avulla pitää luoda edellytykset antaa sopivaa tukea oikeaan aikaan. Perheiden omaa päätösvaltaa ja valinnanvapautta pitää vahvistaa. Lainsäätäjän ei pidä puuttua perheen sisäisiin valintoihin, Anttila huomauttaa.

Hänen mielestään on elintärkeää myös tehdä tasokorotus muista etuisuuksista jälkeen jääneeseen vähimmäispäivärahan tasoon.

– Merkittävä syy hoitovapaan käytön jakautumiseen epätasaisesti on perheen taloudellinen tilanne. On realismia tunnustaa tämä. Tasokorotuksin ja valinnanvapautta ja järjestelmän joustavuutta parantamalla pystymme säilyttämään korkeatasoisen järjestelmämme, Anttila tiedottaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat