Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kotimaa

31.7.2018 09:12 ・ Päivitetty: 31.7.2018 09:12

Hälyttävä tutkimus: Suomi ottaa takapakkia hyvinvoinnissa – Pohjoismaiden listalla vihoviimeinen

Suomi kuuluu hyvinvoinnissa mitattuna edelleen maailman kärkikymmenikköön, mutta on jäämässä jälkeen muista Pohjoismaista. Tämä käy ilmi The Boston Consulting Groupin (BCG) laajasta kansainvälisestä raportista, joka tarkasteli 152 maan tilannetta kymmenen vuoden ajalta.

Raportin viesti on, että ne maat, jotka keskittyivät parantamaan kansalaistensa hyvinvointia, ovat myös toipuneet parhaiten vuonna 2008 alkaneesta talouskriisistä.

Kansalaistensa hyvinvointia lisäävät maat saavuttavat myös voimakkaampaa talouskasvua.

– Tulokset haastavat sitä perinteistä ajattelua, jonka mukaan maiden on tehtävä kompromisseja talouskasvua vauhdittavien päätösten ja kansalaisten hyvinvointia edistävien päätösten välillä. Maiden on vastustettava kiusausta tavoitella talouskasvua kansalaisten hyvinvoinnin kustannuksella – jopa talouskriisin keskellä, BCG:n osakas Tuomas Rinne painottaa.

Raportissa arvioidaan kansakuntien hyvinvointia muun muassa tulotason, terveyden, koulutuksen ja infrastruktuurin perusteella.

Kärkipaikan saavutti Norja, jota seurasivat Sveitsi ja Islanti. Kärkikymmenikköön Euroopan ulkopuolelta ylsi ainoastaan Singapore.

Suomen kehitys on ollut hitainta niiden maiden joukossa, jotka olivat samalla lähtötasolla kymmenen vuotta sitten.

Suomi sijoittuu raportissa maailmanlaajuisesti sijalle kahdeksan, kun se vielä vuonna 2009 oli neljäntenä. Kymmenen vuoden aikana Suomi on ottanut eniten takapakkia talouden vakaudessa. Eniten kehitystä on puolestaan tapahtunut kansalaisyhteiskunnan ja tasa-arvon kehityksessä. Lisäksi Suomi on alle maailman keskitasoa siinä, miten vauraus kyetään muuttamaan kansalaisten hyvinvoinniksi.

Pohjoismaiden listalla Suomi on viimeisenä. Suomi on jäämässä jälkeen useammalla alueella, muun muassa tulotasossa ja työllisyydessä.

– Kehityksemme on valitettavasti ollut hitainta niiden maiden joukossa, jotka olivat samalla lähtötasolla kymmenen vuotta sitten, Rinne huomauttaa.

Eniten absoluuttista hyvinvointiaan ovat nostaneet Vietnam ja Kiina. Molempien voimakas nousu selittyy raportin mukaan panostuksilla muun muassa opetukseen ja infrastruktuuriin. Eniten osakkeitaan on laskenut Venezuela.

Raportin mukaan maissa, joissa on jo korkea hyvinvointi, kokonaisvaltaista hyvinvointia syntyy eniten investoimalla koulutukseen ja työllisyyteen. Alhaisemman hyvinvoinnin maissa olisi tärkeintä panostaa ensisijaisesti terveyteen ja koulutukseen, mutta myös hyvään hallintoon ja infrastruktuuriin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU