Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Hamas kertoi ehtonsa Gazan rauhanvälittäjille: Ei tulitaukoja, vain taisteluiden pysyvä lopettaminen kelpaa

Lehtikuva / AFP
YK:n ajoneuvo matkalla Gazan eteläosassa 30. lokakuuta 2024.

Äärijärjestö Hamas ei tule hyväksymään sellaisia Gazan tulitaukoehdotuksia, joissa taistelut keskeytetään vain määräajaksi, kertoo järjestön korkea-arvoinen edustaja.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Egypti ehdotti viime viikonloppuna parin vuorokauden mittaista tulitaukoa, että humanitaarinen apu pääsisi paremmin perille sotatoimialueelle.

Hamasin sanoo olevansa valmis keskustelemaan vain sodan pysyvästä lopettamisesta. Samaa Hamas on vaatinut aiemminkin Gazan sodan aikana.

-  Olemme jo kertoneet kantamme sellaiseen ajatukseen, jossa sota lopetetaan väliaikaisesti vain, jotta aggressioon voidaan myöhemmin palata. Hamas tukee sodan pysyvää lopettamista, ei väliaikaista, sanoi Hamasin johtoon kuuluva Taher al-Nunu.

Viime päivinä sotatoimien keskeyttämistä on hierottu Qatarin Dohassa muun muassa Yhdysvaltain, Egyptin, Israelin ja Qatarin neuvottelijoiden kesken.

Neuvottelulähteet kertoivat keskiviikkona, että välittäjät aikovat pian ehdottaa Gazaan pitempää, mutta silti alle kuukauden mittaista tulitaukoa.

Ehdotukseen kuuluisi myös palestiinalaisten terroristijärjestöjen sieppaamien panttivankien vaihtaminen Israelin palestiinalaisvankeihin ja avun lisääminen Gazaan.

Al-Nunun mukaan Hamas ei ole vielä saanut virallisia ehdotuksia.

Hänen mukaansa Hamasin vaatimukset ovat kuitenkin säilyneet ennallaan: pysyvä tulitauko, Israelin joukkojen vetäytyminen Gazasta, kodeistaan ajettujen ihmisten paluu, riittävä humanitaarinen apu Gazaan ja vakavasti otettava sopimus vankienvaihdosta.

HAMASIN Israelin puolelle siviiliasutuksiin 7. lokakuuta 2023 tekemästä verisestä terrori-iskusta alkanut Gazan sota on kestänyt jo pitkälle yli vuoden.

Israelilla ja Hamasilla on tänä aikana ollut muutamien päivien mittaisia lyhyitä tulitaukoja. Välittäjinä niissä ovat olleet samat toimijat kuin nytkin, eli Qatar, Egypti sekä Yhdysvallat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE