Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hämmentävä tilanne: hallituksen riveistä ei kuultu yhtään sanaa – “Korviin huutaa hiljaisuus tässä salissa”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman eilisessä lähetekeskustelussa.

Oppositio – lähinnä SDP – sai keskustella keskenään, kun eduskunta pui rikoslain muutosta, joka liittyy olennaisesti sote- ja maakuntauudistusta koskevaan lakipakettiin.

Marja Luumi

Demokraatti

Parhaimmillaankin hallituspuolueiden edustajia oli tiistaina salissa yhden käden sormilla laskettava määrä, ja yksikään heistä ei avannut suutaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huokaisi, että tämä lähetekeskustelu itse asiassa kuvasi aika hyvin hallituksen sote-uudistuksen tilannetta.

– Päivä päivältä tulee uutta tietoa, kritiikkiä, uutta tietoa siitä, että hallituksen aikaisemmat puheet ovat osoittautuneet joko täydelliseksi hötöksi, tai itse asiassa täysin päinvastaiseksi, mitä on aikaisemmin sanottu, mutta hallituspuolueet vaikenevat kahdella kielellä. Korviin huutaa se hiljaisuus, jossa tässä salissa ovat hallituspuolueen edustajat.

Lindtman huomioi, että “täältä äsken käveli hallituspuolueen johtoon kuuluva edustaja Katri Kulmuni (kesk.) pois”. Timo Harakka (sd.) huusi perään: Ja Kaikkonen! (Antti) (kesk.).

“Säästöihin ei voi enää vedota.”

Harakka palautti mieliin, mitä viime aikoina sote-uudistuksesta on lausuttu.

Lisää aiheesta

– Koko sotestahan on viime aikoina painavimman lausunnon antanut talouspolitiikan arviointineuvosto. Se toteaa painokkaasti, että säästöihin ei voi enää vedota. Eli tämä väittämä 3 miljardin säästöistä on täysin murentunut.

Myös valtiovarainvaliokunnan erittäin kriittinen lausunto – myös hallituspuolueet mukaan lukien – antaa Harakan mielestä ainoan oikean johtopäätöksen: “sote- ja maakuntauudistus on jätettävä tekemättä.

Hän huomauttaa, että käsittelyssä ollut hallituksen esitys rikoslain muuttamisesta jäisi näin tarpeettomaksi. Esitys 65 ottaa kantaa muun muassa huostaanottoihin ja rikoksiin julkista taloutta vastaan.

Harakasta on täysin mahdotonta käsittää vastuutonta kiirettä, jolla valtavaa uudistusta on tehty.

– Miksi emme voi tehdä välttämättömiä selvityksiä vastuullisessa aikataulussa? Muuten käy niin — ja näin loppukevennyksenä totean — että meiltä edellytetään, tämän hallituksen esityksen rikoslain muuttamisen hengessä, jos ei rikosta, niin ainakin rötöstä julkista taloutta vastaan, hän heitti.

“Tämä on totaalisen tyrmäävä ja ylimielinen lausunto.”

Lindtman totesi yhteenvetona, että viimeisen viikon aikana hallituksen sote-kulissit ovaat kaatuneet.

– Siltä on pudonnut pohja pois, säästöjä ei tule, lisäkustannuksia tulee, mutta leikkurit pysyvät, tavoitteet eivät toteudu, hän listasi.

Oppositio jäi Lindtmanin mukaan odottamaan pitkään, mikä on hallituksen vastaus. Se saatiin eilen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi, että “tämä on aivan hyödytöntä keskustelua”.

– Tämä on totaalisen tyrmäävä ja ylimielinen lausunto.

Siksi Lindtman – ja muu oppositio – oli hämmentynyt hallituspuolueiden edustajien käyttäytymisestä, kun salissa käsiteltiin sote-pakettiin olennaisesti liittyvää rikoslain muuttamista.

– Ja mitä tekevät hallituspuolueet ja niiden edustajat? Loistavat poissaolollaan, ja vain ne muutamat urhoollisetkaan, jotka uskaltavat olla paikalla, eivät käytä puheenvuoroa. Siis tällä tavalla viedään vuosisadan uudistusta läpi. Kukaan ei ole perustelemassa, miksi tämä keskustelu on hölynpölyä.

“Toivon, että tämäkin keskustelu saa asian arvoisen huomion – koska kansa kyllä muistaa.”

Mika Kari (sd.) muistutti, mitä kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) totesi viime kyselytunnilla “kovaan ääneen”.

– Hän sanoi, että maakuntauudistuksen muutosjohtajat ovat sanoneet: “Ei muuta kuin viekää läpi. Kaikki on hyvin, viekää läpi”.

Kari kertoi kysyneeltä asiaa yhdeltä muutosjohtajalta. Tämä oli todennut, ettei hänen puoleltaan ainakaan tällaista valtakirjaa ole annettu.

Hallituspuolueiden edustajien mitätön läsnäolo ihmetytti myös Karia. Hänen mielestään se muistutti tilannetta, kun joulukuussa päätettiin salissa aktiivimallista. Asia tuotiin eduskunnan käsittelyyn perjantaina ylimääräiseen istuntoon.

– Niin ylimääräiseen, niin ylimääräiseen, että paikalla ei ollut kuin 13 kansanedustajaa, ei ministereitä esittelemässä, ei mediaa paikalla.

Kari teki silloin esityksen, että aktiivimalli jätetään pöydälle seuraavana maanantaina kokoontuvaan täysistuntoon.

– Silloin oli väkeä paikalla 150 kansanedustajaa, kaksi ministeriä ja koko Suomen media. Toivon, että tämäkin keskustelu saa asian arvoisen huomion – koska kansa kyllä muistaa.

Lähetekeskustelu maakunta- ja sotepakettiin liittyvästä rikoslain muutoksesta käytiin läpi tunnissa ilman yhtään hallituspuolueiden edustajan puheenvuoroa. Esitys lähtee seuraavaksi lakivaliokuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE