Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

22.7.2022 08:17 ・ Päivitetty: 22.7.2022 10:04

Uniperista syntyi sopu – kaupankäynti Fortumin osakkeella keskeytettiin Helsingin pörssissä

AFP / LEHTIKUVA / INA FASSBENDER

Energiayhtiö Fortum ja sen tytäryhtiö Uniper sekä Saksan ja Suomen hallitukset ovat päässeet sopuun Uniper-paketista. Fortumin tiedotteen mukaan Saksan valtio tulee osakkaaksi Uniperiin ja rahoittaa yhtiötä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Helsingin pörssissä kaupankäynti Fortumin osakkeilla keskeytettiin perjantaina kello 11.45.

Fortumin mukaan Saksan omistusosuus Uniperista on 30 prosenttia ja se saa osuuden 1,70 euron osakekohtaisella hinnalla.

”Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta vaihdettavissa olevilla instrumenteilla ja tarvittaessa valmistautuu antamaan lisäätukea mahdollisten tappioiden kattamiseksi.” Fortum toteaa tiedotteessaan.

Lisäksi Saksan hallitus on Fortumin mukaan ilmoittanut aikovansa ottaa käyttöön mekanismin, jonka avulla Uniper voi 1. lokakuuta lähtien siirtää asiakkailleen 90 prosenttia korkeammista kaasun hankintakustannuksista, jotka aiheutuvat venäläisen kaasun toimitusrajoituksista.

Fortum on omistanut Uniperista aiemmin 78 prosenttia, nyt osuus putoaa 56 prosenttiin. Suomen valtio omistaa Fortumista reilut 50 prosenttia.

– Intensiivisten, mutta rakentavien neuvottelujen jälkeen olemme löytäneet ratkaisun, jossa kaikkien osapuolet edut otettiin huomioon ja joka koetaan hyväksyttävänä. Oli tarpeellista ratkaista tilanne nopeasti ja samalla varmistaa Euroopan energian toimitusvarmuus sodan aikana. Haluan kiittää Saksan hallitusta, kollegoitamme Uniperissa sekä Suomen hallitusta kaikesta tuesta viimeisten viikkojen aikana, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo toteaa yhtiön tiedotteessan.

Fortumille oli Rauramon mukaan tärkeää, että saavutettu ratkaisu ei vaadi Fortumilta lisärahoituksen antamista Uniperille jo aiemmin annetun kahdeksan miljardin euron lisäksi.

Uniper on joutunut vakaviin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasutoimituksia, kun yhtiö on joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan.

Uutista päivitetty klo 12.59

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU