Politiikka

Harakka tykitti kyselytunnilla: ”Hallitus armahtamassa jälleen veronkiertäjiä”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Timo Harakka (sd.) puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla tänään. Ryhmätoveri Sanna Marin kuuntelee.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Timo Harakka (sd.) puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla tänään. Ryhmätoveri Sanna Marin kuuntelee.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Timo Harakka (sd.) puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla tänään. Ryhmätoveri Sanna Marin kuuntelee.

Eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina SDP:n kysymykset koskevat hallituksen uutta esitystä veronkiertäjien armahduslaista.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus esitti veronkiertäjien armahtamista jo kaksi vuotta sitten.

Esitys vedettiin kuitenkin takaisin, kun kävi ilmi, että varakkaille talousrikollisille räätälöity armahdus olisi loukannut perustuslain yhdenvertaisuusperiaatetta.

– Tyylilleen uskollisena hallitus on tuonut vaivihkaa veronkiertäjien armahduksen – eli niin kutsutun tehokkaan katumisen – uudestaan  eduskuntaan. Tällä kertaa se on kätketty 338-sivuiseen verotuksen toimittamista koskevaan esitykseen. Nyt matalan veronkorotuksen muodossa annettava armahdus on räätälöity veroja vältteleville suuryrityksille, SDP:n kansanedustaja ja eduskuntaryhmän verovastaava Timo Harakka totesi.

Hallitus on nyt luomassa erillistä 0,5 prosentin veronkorotusta tilanteisiin, joissa verovelvollinen itse ilmoittaa jälkikäteen veroilmoituksella pimitetyn tulon. Veronkorotus lasketaan pimitettyjen tulojen määrästä.

– Eikä tässä vielä kaikki. Hallitus on myös puolittamassa veronkorotukset, joita määrätään veron kiertämisestä. Kahden prosentin lisäkulu ei ole pelote, vaan suorastaan yllyke yritysten aggressiiviseen verosuunnitteluun. Esimerkiksi Ruotsissa veronkorotusten taso on nelinkertainen, huomautti Harakka.

”Isänmaamme satavuotiaassa historiassa ei ole yhtään hallitusta, joka olisi Sipilän hallituksen lailla ajanut miljonäärien etua.”

Harakan näkemyksen mukaan hallituksen esitys kannustaa jopa talousrikollisuuteen.

– Hallituksen omaan esitykseen sisältyy malliesimerkki lopputuloksesta. Sen mukaan miljoonan euron konserniavustuksen pimityksestä voi selvitä puolen prosentin – siis 5 000 euron rapsuilla, vaikka oikeusoppineiden mielestä näin törkeät tapaukset olisi syytä viedä rikostutkintaan.

– Uskallan sanoa, että isänmaamme satavuotiaassa historiassa ei ole yhtään hallitusta, joka olisi Sipilän hallituksen lailla ajanut miljonäärien etua. Samaan aikaan, kun hallitus tiukentaa esimerkiksi työttömien valvontaa, se on ajanut läpi omaisuuden piilottamista hallintarekistereihin, ensin leikannut ja sitten osin palauttanut talousrikosten torjunnan rahoja ja antanut miljoonaperinnöistä kymmenien tuhansien veroalennuksen, Harakka luetteli.

Uusimman ehdotuksen hän totesi asettuvan listan jatkoksi.

Kysymys esitettiin valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.). Se polkaisi käyntiin salissa keskustelun armahduslaista.

– Hallituksen veropolitiikka on hyvää, ja verotulot halutaan pitää kotimaassa, Orpo vakuutti.

Harakka löysi valtiovarainministerin vastauspuheenvuoroista sekä tietämättömyyttä että kiistämistä.

Ennen kyselytunnin alkua eduskunnassa pidettiin hiljainen hetki Raaseporin turman vuoksi.

Juttuun on vaihdettu uutiskuva ja lisätty kuvateksti klo 16.57.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat