Internationellt

Hård kritik mot ökning av dödsdomar och avrättningar

Saw Wunna/Unsplash
Studentkåren vid universitetet i Yangon demonstrerar mot militärjuntan i Myanmar, 2021.

Antalet dödsdomar och avrättningar har på senare tid ökat i flera länder i världen, däribland i militärjuntans Myanmar. Utvecklingen fördöms av FN och människorättsorganisationer.

IPS

Arbetarbladet

 

 

I en rapport konstaterar Amnesty International att antalet utfärdade dödsdomar ökade snabbt i världen under förra året. Detta i takt med att covid-19-restriktionerna lyftes och fler juridiska processer genomfördes. Enligt Amnesty delades drygt två tusen dödsdomar ut i 56 länder under 2021 – en ökning med nästan 40 procent jämfört med föregående år. Några av de länder där antalet dödsdomar ökade snabbt var Bangladesh, Indien och Pakistan.

Samtidigt agerar militären i Myanmar som såväl domare, jury och bödel. Nyligen framkom att fyra demokratiaktivister har avrättats i landet, de första dödsdomar som verkställts i Myanmar på flera decennier.

Simon Adams, ordförande för organisationen Center for Victims of Torture, säger till IPS att landets junta vid sidan av avrättningarna även fortsätter med sina godtyckliga gripanden och tortyr av meningsmotståndare.

Sedan militärkuppen i februari förra året har över 14 000 människor gripits och över 100 personer dömts till döden i Myanmar. Många länder världen över fördömer militärregimen, men Simon Adams betonar att det krävs mer för att övergreppen i landet ska få ett slut.

– Torterarna och bödlarna i Myanmar bör hålla ansvariga i enlighet med internationella lagar, betonar han.

Även USA:s utrikesminister Antony J. Blinken fördömer avrättningarna i Myanmar. I ett uttalande påpekar han att juntan sedan kuppen gjort sig skyldiga till över 2 100 människors död samtidigt som tusentals oskyldiga människor, däribland journalister och företrädare för det civila samhället, har gripits.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet fördömer också avrättningarna – och betonar samtidigt att de utgör ”en utvidgning av militärens fortsatta repressiva kampanj mot sitt eget folk”.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE