Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Harmonisaatiorahat vai lisäpalkkaohjelma? – hoitajien palkkasovusta tuli tiedotustaistelu

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Superin puheenjohtaja Silja Paavola (oikealla) ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen valtakunnansovittelijan toimistolla tänään.

Hoitajien palkkakiistaan löytyi tänään sopu. Varsinainen tiedotustilaisuus oli mielenkiintoista katsottavaa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Siinä hoitajaliittojen edustajat viestivät saavansa muuta kunta-alan saaman viiden prosentin sopimuksen päälle kuuden prosentin palkankorotuksen kolmen vuoden ajaksi.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajista puolestaan viestittiin, että kuuden prosentin korotus tarkoittaa lakisääteistä palkkaharmonisaatiota.

Hoitajajärjestöjen Tehy ja Super sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien KT tiedotteissa sama ristiriita näkyy niin ikään.

Näin tiedottaa KT:

Sen mukaan nyt hyväksytty sovintoehdotus ja aiemmin kesällä hyväksytty kunta-alan sopimusratkaisu nostavat SOTE-sopimuksen piirissä olevan henkilöstön ansioita sopimuskaudella 2022-2025 arviolta keskimäärin vähintään 13 prosenttia.

Hyväksytyn sovintoehdotuksen mukaan SOTE ry hyväksyy kesäkuussa kunta-alalle saadun työmarkkinaratkaisun kokonaisuudessaan. Lisäksi sovittiin siitä, miten SOTE-sopimukseen kuuluvien työntekijöiden palkkoja yhteensovitetaan uusilla hyvinvointialueilla ja hyvinvointiyhtymissä.

Lainsäädäntö edellyttää, että hyvinvointialueiden palkkoja joka tapauksessa yhteensovitetaan ja siitä syntyy työnantajille kuluja.

KT on arvioinut SOTE-sopimuksen palkkojen yhteensovittamisen kustannukseksi hyvinvointialueilla ja hyvinvointiyhtymissä keskimäärin 6 prosenttia SOTE-sopimuksen palkkasummasta. Kustannukseen sisältyy myös palkkausjärjestelmän uudistamisen kuluja.

”Nyt sovittiin siitä, miten ja millä aikataululla muun muassa palkkojen lakisääteinen yhteensovittaminen toteutetaan SOTE-sopimuksessa hyvinvointialueilla”, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo tiedotteessa.

Näin tiedottavat Tehy ja Super:

Tehyn mukaan tehyläisten tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee 2022-2027 vähintään 17,3 %, kun korotusprosentit lasketaan yhteen. Kun laskennassa huomioidaan ns. korkoa korolle ilmiö, korotusten summa on 18,7 %.

”Tehy ja SuPer neuvottelivat SOTE-sopimukseen oman lisäpalkkaohjelman, joka on yli tuplasti parempi kuin koko kunta-alan ja hyvinvointialueiden palkkauksen kehitysohjelma. SOTE-sopimuksen lisäpalkkaohjelma tulee siis jo aiemmin voimaan tulleen koko kunta-alan ja hyvinvointialueiden palkkauksen kehitysohjelman ja muiden tes-korotusten päälle”, Tehy tiedottaa.

Super taasen toteaa, että sovintoehdotuksen mukaan sote-alalla tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee keskimäärin vähintään 17,3 % viiden vuoden aikana etupainotteisesti siten, että kolmena ensimmäisenä vuonna nousu on 15,3 %.

”Ratkaisu koostuu sote-sopimuksen omasta kolmivuotisesta palkkaohjelmasta, aiemmin neuvotellusta kunta-alan palkkaohjelmasta sekä ns. normaaleista sopimuskorotuksista.”

Yksimielisyys työnantajan ja työntekijöiden tiedotteissa oli siitä, että osana sovintoa sovittiin kertakorvauksesta tietyille koronapotilaita hoitaneille ammattilaisille. 600 euron kertapalkkio maksetaan eräissä sosiaali- ja terveysalan tehtävissä toimiville ja koronapotilaita valmiuslain aikaisissa erityisolosuhteissa hoitaneille SOTE-sopimuksen piirissä oleville.

JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laine tulkitsi tänään Demokraatille, että hoitajaliitot Tehy ja Super liittyivät pitkittyneen työriitansa päätteeksi kesäkuussa solmittuun Sote-sopimukseen. Hänen mielestään ainoa lisä, joka kuukausia pitkitetystä työriidasta koitui, oli 600 euron kertakorvaus teho-osastolla korona-aikana työskennelleille hoitajille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE