Politiikka

Harro Koskisen Sikamessias-teos kuohuttaa edelleen – kahdeksan kansanedustajaa jätti kirjallisen kysymyksen

Lehtikuva
Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko.
Lehtikuva
Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko.
Lehtikuva
Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko.

Kouvolan taidemuseo Poikilo esittelee Sirpaleita suomalaisuudesta – Suomi 100 vuotta -juhlanäyttelyssään Sikamessias-taideteosta. Korkein oikeus langetti taiteilija Harro Koskiselle teoksesta tuomion vuonna 1974.

– Suomalainen oikeusjärjestelmä suojelee nykyään kiistanalaisenkin tarkoin islamin Allahia ja Muhammedia. Onko standardi toinen, kun on kyse Jeesuksesta? perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko sanoo tiedotteessaan.

– Jos Suomi 100 -näyttelyssä kuvattaisiin islamin profeetta siaksi, Suomen liput käryäisivät jo jossain, ja museonjohtaja ja ministeri pyytelisivät anteeksi.

Niikko jätti yhdessä seitsemän muun kansanedustajan kanssa asiasta kirjallisen kysymyksen tänään. Kysymyksen muut allekirjoittajat ovat Sari Essayah (kd.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Toimi Kankaanniemi (ps), Lea Mäkipää (sin.), Päivi Räsänen (kd.), Harry Wallin (sd.) ja Peter Östman (kd.).

Sikamessias on kuvataiteilija Harro Koskisen nykytaiteen teos vuodelta 1969.

Sikamessias-teos kuuluu valtion Kansallisgallerian kokoelmiin. Kyselyn allekirjoittaneet kansanedustajat tiedustelevat ministeriltä valtion vastuuta asiasta.

– Pitääkö ministeri suotavana, että Jeesusta pilkkaava taideteos ylläpidetään valtion varoista ja annetaan näytille suomalaiseen, osin valtion rahoittamaan, juhlanäyttelyyn? he kysyvät.

– Eikö Kouvolan kaupungin johdosta löydy yhtään viisasta miestä tai naista, joka lopettaa tällaisen hölmöyden? jatkaa Niikko.

Pop-taidetta edustava teos oli alkuaan esillä vuoden 1969 Nuorten näyttelyssä ja nostatti tuolloin oikeusjutun. Taiteilija ja näyttelyn jury saivat syytteen ja tuomion jumalanpilkasta. Harro Koskisen teos kuvaa ristillä riippuvaa sikaa.

Taiteilija on selittänyt sikaideologiansa taustaa Brechtin vieraannuttamisteorian pohjalta. Sika on kaikille tuttu, mutta kun se asetetaan ihmisen paikalle, ihmisen puuhiin, alkaa katsoja kysellä homman tarkoitusta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat