Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Harro Koskisen Sikamessias-teos kuohuttaa edelleen – kahdeksan kansanedustajaa jätti kirjallisen kysymyksen

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko.

Kouvolan taidemuseo Poikilo esittelee Sirpaleita suomalaisuudesta – Suomi 100 vuotta -juhlanäyttelyssään Sikamessias-taideteosta. Korkein oikeus langetti taiteilija Harro Koskiselle teoksesta tuomion vuonna 1974.

– Suomalainen oikeusjärjestelmä suojelee nykyään kiistanalaisenkin tarkoin islamin Allahia ja Muhammedia. Onko standardi toinen, kun on kyse Jeesuksesta? perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko sanoo tiedotteessaan.

– Jos Suomi 100 -näyttelyssä kuvattaisiin islamin profeetta siaksi, Suomen liput käryäisivät jo jossain, ja museonjohtaja ja ministeri pyytelisivät anteeksi.

Niikko jätti yhdessä seitsemän muun kansanedustajan kanssa asiasta kirjallisen kysymyksen tänään. Kysymyksen muut allekirjoittajat ovat Sari Essayah (kd.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Toimi Kankaanniemi (ps), Lea Mäkipää (sin.), Päivi Räsänen (kd.), Harry Wallin (sd.) ja Peter Östman (kd.).

Sikamessias on kuvataiteilija Harro Koskisen nykytaiteen teos vuodelta 1969.

Sikamessias-teos kuuluu valtion Kansallisgallerian kokoelmiin. Kyselyn allekirjoittaneet kansanedustajat tiedustelevat ministeriltä valtion vastuuta asiasta.

– Pitääkö ministeri suotavana, että Jeesusta pilkkaava taideteos ylläpidetään valtion varoista ja annetaan näytille suomalaiseen, osin valtion rahoittamaan, juhlanäyttelyyn? he kysyvät.

Lisää aiheesta

– Eikö Kouvolan kaupungin johdosta löydy yhtään viisasta miestä tai naista, joka lopettaa tällaisen hölmöyden? jatkaa Niikko.

Pop-taidetta edustava teos oli alkuaan esillä vuoden 1969 Nuorten näyttelyssä ja nostatti tuolloin oikeusjutun. Taiteilija ja näyttelyn jury saivat syytteen ja tuomion jumalanpilkasta. Harro Koskisen teos kuvaa ristillä riippuvaa sikaa.

Taiteilija on selittänyt sikaideologiansa taustaa Brechtin vieraannuttamisteorian pohjalta. Sika on kaikille tuttu, mutta kun se asetetaan ihmisen paikalle, ihmisen puuhiin, alkaa katsoja kysellä homman tarkoitusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE