Politiikka
20.2.2025 17:38 ・ Päivitetty: 20.2.2025 17:38
Hedelmöityshoitojen korvaukset jakoivat perustuslakivaliokuntaa – kuusi eriävää mielipidettä
Hallituksen esitys sairausvakuutuslain muuttamisesta sai perustuslakivaliokunnan rivit repeämään: osa jäsenistä kyseenalaisti, miksi lain perusteluina käytetään liki 20 vuoden takaisia lausuntoja ja vaikeasti todennettavaa terveysperustetta.
Valiokuntaan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta lausunnolle tulleen lakiesityksen mukaan yhteiskunta korvaisi vastedes vain sairaudesta johtuvat hedelmöityshoidot.
Valiokunnan enemmistön mielestä tämä rajaus ei syrji muita hoidon tarpeessa olevia, ja lakiesitys saa edetä hallituksen suunnittelemalla tavalla.
KUUSI VALIOKUNTALAISTA jätti lausuntoon eriävän mielipiteen. Sosialidemokraattien Johannes Koskisen mielestä sairausperuste on ongelmallinen, koska lapsettomuuteen johtaneita sairauksia ei aina tutkimuksissa löydetä.
– Valiokunnan saaman selvityksen mukaan noin neljäsosassa tapauksista lapsettomuuden taustalla olevaa syytä ei saada selvitettyä. Rajaus on jopa vastoin hallituksen omaa julkilausuttua tavoitetta lisätä lakimuutoksella syntyvyyttä, Koskinen ihmettelee tiedotteessaan.
Koskisen lisäksi eriävän mielipiteensä jättivät myös Elisa Gebhard (sd), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Kimmo Kiljunen (sd) Fatim Diarra (vihr) ja Johannes Yrttiaho (vas).
Useimmat pitivät epätasa-arvoisena, että pelkän sairausperusteen käyttö rajaa lisäksi samaa sukupuolta olevat pariskunnat ja itselliset naiset tuen ulkopuolelle perhesuhteen perusteella.
Lisää aiheesta
VALIOKUNNAN enemmistö tukeutui ratkaisussaan laista aiemmilla käsittelykerroilla, vuosina 2002 ja 2006 annettuihin lausuntoihin.
Elisa Gebhardin mielestä tuon ajan näkemyksiä ei voi rinnastaa nykyhetkeen, koska yhteiskunta on pitkälti erilainen kuin silloin.
– Oikeustilassa tapahtuneet muutokset ja seksuaalivähemmistöjen aseman paraneminen lainsäädännössä olisi tullut huomioida. Tämän myös valiokunnan kuulemat asiantuntijat toivat esiin, Gebhard sanoo tiedotteessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.