Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

15.5.2025 14:54 ・ Päivitetty: 15.5.2025 14:56

Heikki Autto puolustusvaliokunnan johtoon – Mika Kari: ”Hyvää korsuhenkeä tulee vaalia”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kokoomus valitsi puolustusvaliokunnan uuden puheenjohtajan odotettua nopeammalla aikataululla, mutta Heikki Autto oli vahvimmilla jo ennakkoveikkailuissa.

Puolustusvaliokunta sai Heikki Autosta (kok) odotetusti uuden puheenjohtajan, kun Jukka Kopra siirtyi eduskuntaryhmänsä kellokkaaksi. Mitä valiokunnan vetäjältä odotetaan nykytilanteessa, ja miten yhteistyö toimii ministerin suuntaan?

Susanna Luikku

Demokraatti

Puolustusvaliokunnalla ja sen johtajuudella on nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ja hallituskokoonpanossa iso rooli.

Kokoomuksella on ulkopoliittinen värisuora, eikä ollut iso yllätys, että uudeksi johtajaksi valittiin Kopran mukaan ”isosta kiinnostuneiden ja pätevien joukosta kokonaisharkinnan jälkeen” yksimielisesti puolueen puheenjohtajiston esityksestä Heikki Autto.

– Jukka Kopralta vapautuivat suuret saappaat, jotka pyrin parhaani mukaan täyttämään. Puolustusvaliokunnan työssä tärkeintä on nostaa suorituskykyä niin, että pystymme turvaamaan rajat, sekä tietenkin tukemaan Ukrainaa sen puolustustaistelussa Venäjän oikeudetonta hyökkäystä vastaan, Autto sanoi medialle eduskunnassa.

Lähiaikojen ratkaisuista akuuteimmat ovat Ottawan miinasopimuksesta irtaantuminen, juuri julkistettu reservi-iän nosto 65 vuoteen ja tuleva Naton Haagin huippukokous, jossa keskustellaan myös EU-mailta vaadittavasta puolustusmäärärahojen lisäyksestä.

Autto (s. 1984) on reservin kapteeni, joka on omien sanojensa mukaan ollut myös harrastuksena paljon tekemisissä maanpuolustusasioiden kanssa. Kolmannen kauden kansanedustaja Lapin vaalipiiristä pidetään rauhallisena ja asiakeskeisenä toimijana, jopa tiettyyn tosikkouteen asti.

Hän on vaalikauden alun toiminut suuren valiokunnan puheenjohtajana.

– Pyrin olemaan sovitteleva ja keskusteleva, mutta myös aikaansaava puheenjohtaja. Puolustusasioissa on tällaisena aikana erityisen tärkeää, että saadaan yli vaalikausien ja hallitus-oppositiorajojen menevä yhteisymmärrys asioista. Se ei silti tarkoita, etteikö parlamentaarisissa rajoissa saisi olla eri mieltä, Autto kommentoi Demokraatille.

ENNAKKOARVELUISSA tehtävään olivat Auton ohella esillä ainakin Jarno Limnell, Jarno Lindberg ja Sinuhe Wallinheimo.

Limnell ja Lindberg olisivat puhtaasti puolustusvoimaosaamista katsottaessa olleet kärkinimiä, mutta valinnassa painoivat muutkin seikat – muun muassa yhteistyö- ja viestintäkyvyt sekä se, mitä muita velvoitteita ja tehtäviä edustajalla mahdollisesti olisi.

Lindbergin valintaa pidettiin epätodennäköisenä jo siksi, että asevoimien ex-komentajan nimittäminen valiokunnan johtoon olisi jossain määrin kiusallista kaikille osapuolille.

SDP:N Mika Karilla on lähes 15 vuoden puolustusvaliokunnan jäsenyydestä. Hän vahvistaa, että mahdollisimman hyvä yhteishenki ja yhteisen näkemyksen löytäminen vaikeissa asioissa yli puolue- ja vaalikausirajojen on nyt erityisen tärkeää.

Puolustusvoimain edustajilla ja alan asiantuntijoilla on oma tapansa kommunikoida, ja valiokunnassa käsitellään myös paljon salaisiksi julistettuja tietoja.

Kari korostaa luottavansa virkamieskuntaan ja siihen, että eduskunta saa kaikki ne tarvittavat tiedot, joita voidaan antaa.

– Puolustusvaliokunnan puheenjohtajalla on tärkeä rooli ilmapiirin ylläpitäjänä ja asioista viestimisessä, etenkin median suuntaan. Valiokunnan pitää hengittää ulospäin, vaikka kaikkea siellä käsiteltyä ei voi kertoa. Yhteys kansalaisiin, reservi- ja muihin järjestöihin sekä kansainväliseen tasoon kulkee pitkälti hänen kauttaan.

Karin mukaan PuV:ssa vallitsee ”hyvä korsuhenki, jota tulee vaalia”. Miten siihen mahtuvat erilaiset näkemykset ja siviilipuolen, esimerkiksi harvemmin asevelvollisuutta suorittaneiden ja puolustusvoimissa palvelevien naisten näkemykset?

– Kyllä ne mahtuvat, demariryhmässäkin sukupuolien edustus on tasan. Henki ei tarkoita ulossulkemista tai yksimielisyyden vaadetta, mutta tiettyä yhteisymmärrystä siitä, että tässä asiassa ollaan kaikki yhdessä. Näkisin, että se on perintöä menneiltä vuosikymmeniltä ja niiltä ajoilta, jolloin korsuissa piti todella olla, Kari vastaa.

OMA lukunsa on valiokunnan ja toimialasta vastaavan ministerin Antti Häkkäsen (kok.) yhteistyö. Eduskunnassa kuulee, miten Häkkäsen sooloiluksikin katsotut toimintatavat ja puuttellinen tiedonkulku ovat välillä ärsyttäneet ”omiakin”.

Mika Kari ei kommentoi Häkkäsen toimintaa, mutta muistuttaa, että PuV:ssa äänestetään hallituskokoonpanosta ja vastaavan ministerin taustasta riippumatta harvoin.

– Tässäkin valiokunnan puheenjohtajalla on iso ja tärkeä rooli, jotta tieto kulkee ja parlamentaarisesti ollaan mahdollisimman hyvin kartalla kaikesta siitä, mistä voidaan kertoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU