Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluoma: Loppiaisen tapahtumat aukaisivat monien silmät peruuttamattomalla tavalla

Lehtikuva
Eero Heinäluoma on SDP:n europarlamentaarikko.

Donald Trumpista jää maan politiikkaan ja laajemminkin maailmaan pitkä varjo, jonka kaikkia seurauksia ei vielä nähdä, kirjoittaa SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Demokraatti

Demokraatti

Hän toteaa tulevan presidentin Joe Bidenin tuntevan politiikan asiat ja maailman, ja näkevän yhteistyön tarpeellisuuden ja kompromissien välttämättömyyden.

– Bidenille sopimukset syntyvät yhteistyöllä. Trump taas uskoi Yhdysvaltain omaan voimaan ja presidentin mahtiin ja vähät välitti kansainvälisistä järjestöistä tai sopimuksista.

– Harvoin poliittiset linjat eroavat niin paljon kuin nyt presidentin vaihtuessa. Ulkopolitiikassa monenkeskisyys ja demokraattisten arvojen puolustaminen nousevat uudelleen arvoonsa. Ilmastonmuutoksen kieltämisestä siirrytään sen estämiseen. Veropolitiikassa suurituloisten ja monikansallisten yritysten verohelpotusten aika on ohi.

Erityisen suuret erot taitavat tulla näkyviin suhteessa valtaan ja demokratiaan, Heinäluoma toteaa..

– Trump oli valmis tuhoamaan poliittiset vastustajansa säälimättömällä tavalla – ensin republikaanien esivaalissa, sitten demokraattisen kilpakumppaninsa Hillary Clintonin ja sen jälkeen jokaisen republikaanin, joka ei mukautunut hänen tahtoonsa.

– Biden taas tuli senaattivuosinaan tunnetuksi halustaan hakea yhteistyötä yli puoluerajojen. Kuinka paljon tällaisella yhteistyöasenteella on kysyntää Yhdysvaltain nykyisessä pahasti kahtia jakaantuneessa poliittisessa todellisuudessa, jää nähtäväksi.

Heinäluoma sanoo, että loppiaisen väkivaltainen hyökkäys kongressirakennukseen on aukaissut monien silmät peruuttamattomalla tavalla.

– Nyt kysytään, miten demokraattisen vaalituloksen kiistävä liike väkivaltaisine hyökkäyksineen on voinut syntyä.

– Trumpin valtaannousu ja hallitseminen eivät olisi olleet mahdollisia ilman sosiaalisen median välineitä ja ennen muuta Twitteriä. Lähes 90 miljoonaa seuraajaa ovat antaneet Trumpille valtaisan megafonin, jolla levittää vaihtoehtoisia totuuksia ja henkilökohtaisia hyökkäyksiä vastustajia kohtaan päivästä toiseen. Republikaanit luopuvat Trumpista asteittain mutta eivät ilman jälkiseurauksia. Oppiraportteja tarvitaan muuallakin kuin Yhdysvalloissa.

Heinäluoman mukaan iso kysymys on, pitääkö sosiaalisen median jättejä säännellä nykyistä paremmin ja pitääkö niihin ulottaa samoja vaatimuksia kuin lehdistöön tai yleensä joukkotiedotusvälineisiin.

– Eurooppa joutuu lähiaikoina pohtimaan omaa lainsäädäntöään ja sen muutostarpeita väkivaltaisen tai terroristisen toiminnan estämiseksi.

– Toinen oppiraportin aihe on, miten demokraattisissa organisaatioissa estetään vallan keskittyminen ja vallan väärinkäyttö. Trumpin esimerkki osoittaa jälleen, miksi jaettu valta on parempi kuin keskitetty valta, ja miten demokratiassakin pitää varoa yksinvaltaisen johtamiskulttuurin syntymistä.

– Politiikka kaipaa edelleenkin periaatteellisia päättäjiä, jotka ottavat arvojensa mukaisia kantoja miettimättä omaa asemaansa tai lyhyen tähtäimen etuja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE