Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluoma New Yorkissa: “Maailma pidättelee henkeään ja odottaa mitä Yhdysvalloissa lähiaikoina tapahtuu”

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma.

– Maailma pidättelee henkeään ja odottaa mitä Yhdysvalloissa lähiaikoina tapahtuu. Tämä on YK:n yleiskokousviikon tunnelma, kun Sosialistisen Internationaalin presidiumi kokoontui New Yorkissa YK:n yleiskokousviikolla, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) kuvailee New Yorkista Demokraatille.

Demokraatti

Demokraatti

Yhdysvaltain presidentti Trumpin puhetta pidettiin selkeänä tienviittana sille mitä Yhdysvallat tulee tekemään presidentin virkakaudella.

– Yhdysvallat kulkee Trumpin johdolla yksin ja omillaan. Trumpin linjaukset kiteyttivät hyvin Yhdysvaltain nyky-ulkopolitiikan. Yhdysvallat vetäytyy monenkeskisistä sopimusjärjestelyistä ja varaa itselleen oikeuden tehdä omien etujensa nimessä yksipuolisia ratkaisuja, Heinäluoma katsoo.

Trump on lyhyessä ajassa jättänyt ison jäljen maailmanpolitiikkaan. Heinäluoma listaa, miten Yhdysvallat on jättänyt Pariisin sopimuksen, Iranin ydinasesopimuksen, YK:n ihmisoikeusneuvoston sekä Unescon. Yleiskokouspuheessaan Trump linjasi myös, että Yhdysvallat rajaa osallistumistaan rauhanturvaoperaatioiden kustannuksiin ja rajoittaa kehitysapunsa vain Yhdysvalloille ystävällismielisiin maihin.

“Taitekohta, jota kaikki nyt odottavat.”

Heinäluoma toteaa, että New Yorkin maailman johtajien kokouksesta löytyy niitä, jotka ovat julkisesti tai salaa Trumpin toimintaan tyytyväisiä.

– Trumpin kansallisen suvereniteetin nimiin vannova linja antaa muille enemmän tai vähemmän yksinvaltaisille maille mahdollisuuden elää Tumpin periaatteiden mukaan: päättää itse omista säännöistään ja kieltää ulkopuolisen maailman säännöt ja kritiikki.

– YK:ssa kaikki katsovat nyt Yhdysvaltain suuntaan ja odottavat, kuinka kauan Trumpin hallinnon linja kestää. Kongressin välivaalit marraskuun alussa ovat taitekohta, jota kaikki nyt odottavat. Jos kongressin voimasuhteissa tapahtuu merkittäviä muutoksia, se tulee rajoittamaan presidentti Trumpin toimintamahdollisuuksia myös ulkopolitiikassa.

Heinäluoma sanoo, että välivaaleilla on myös ilmeinen vaikutuksensa käynnissä olevaan Venäjä-tutkintaan ja sen jatkumiseen.

– Trump on jo pitkään kerännyt arsenaalia tutkinnan lopettamiseen. Tutkinnasta vastaava Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rosenstein on jo lähtölistalla ja ainoa aivoin kysymys on, tapahtuuko hänen lähtönsä ennen vai jälkeen välivaalien.

Sánchezilta myönteistä palautetta SDP:n Afrikka-pyrkimyksille.

Presidiumin kokouksessa puhuivat muun muassa Espanjan, Montenegron, Moldovan ja Mongolian pääministerit sekä Malin ja Nigerin presidentit. Puheita hallitsivat monenkeskisen ja sääntöperustaisen maailmanjärjestyksen puolustaminen ja sitoutuminen sosiaaliseen oikeidenmukaisuuden vaatimukseen politiikassa.

Myös Presidentti Tarja Halonen osallistui tilaisuuteen kutsuttuna asiantuntijana. Halonen kertoi työstään kestävän kehityksen ja säällisen työn puolesta. Halonen iloitsi siitä, että aiempi uurastus kestävän kehityksen tavoitteiden hyväksi kantaa nyt hedelmää ja YK:n vuosituhattavoitteisiin on laaja sitoutuminen. Halonen valittiin SI:n uuteen, vaikutusvaltaiseen sukupuolten tasa-arvoa edistävään komiteaan, joka aloittaa työnsä vuodenvaihteessa.

SI:n varapresidentti Eero Heinäluoma korosti omassa puheenvuorossaan Euroopan ja Afrikan välisen yhteistyön tiivistämisen tärkeyttä. Suuret kehityserot Välimeren rannoilla synnyttävät epätasa-arvoa, muuttoliikettä ja levottomuutta.

Heinäluoma kertoi Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen aloitteista Afrikka-politiikassa ja sosialidemokraattien sitoumuksesta ottaa Afrikka-EU-yhteistyön yhdeksi tulevan EU-puheenjohtajakauden teemaksi. Espanjan pääministeri Pedro Sánchez suhtautui tähän myönteisesti ja lupasi Espanjan aloitteellisuutta dialogin ja yhteistyön aikaansaamisessa.

Presidiumi hyväksyi kannanotot Venezuelan, Nicaraguan ja Lähi-idän tilanteesta sekä avoimen kirjeen ilmastonmuutokseen vastaamisesta. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on yksi internationaalin avaintehtäviä lähivuosina.

SI jatkaa Yhteistyön tiivistämistä Yhdysvaltain demokraattien kanssa. Demokraattien kongressin esivaalissa yllätysvoiton New Yorkissa ottanut Alexandria Ocasio-Cortez piti keskiviikkona yli tuhannen hengen kampanjatilaisuutta Columbian yliopistolla, johon myös SI:n johtoa osallistui. Alexandria Ocasio-Cortez on lupautunut tulemaan mukaan SI:n tasa-arvotyöhön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE