Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Heinäluomalta ehdotus esteettisistä pistoshoidoista – ”Potilasturvallisuuden näkökulmasta nykytilanne on erittäin huolestuttava”

Jukka-Pekka Flander

Kauneudenhoidon asiakkaat eivät tällä hetkellä voi varmistua esteettisten pistoshoitojen toteuttajan koulutuksesta, mikäli tämä ei ole terveydenhuollon ammattilainen. Suomessa kaikkien muiden täyteaineiden paitsi botuliinin osalta hoitojen tarjoajalta ei edellytetä terveydenalan koulutusta. SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ehdottaa, että pistoshoitojen antaminen rajataan pohjoismaissa vain terveydenhuollon ammattilaisille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Potilasturvallisuuden näkökulmasta nykytilanne on erittäin huolestuttava. Mediassa on uutisoitu viime vuosina pieleen menneistä operaatioista. Näissä tilanteissa pistoksen antajalla ei ole välttämättä ollut riittäviä taitoja tai välineitä vaurion syntymisen estämiseksi eikä potilaalla ole ollut tietoa tekijän koulutustaustasta”, Heinäluoma sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa asiakkaan on myös itse vaikeaa selvittää, noudattaako hoitopaikka millaisia toimia hygienian osalta. Lisäksi täyteaineita voi tilata käyttöönsä kuka tahansa. Jos pistäjä ei ole terveydenhuollon ammattilainen, ei mahdollinen toimenpiteestä johtuva vahinko kuulu potilasvakuutuksen piiriin.

”Yksilönsuojaa on ehdottomasti vahvistettava. Siksi olen tehnyt ehdotuksen yhteispohjoismaisesta sääntelystä pistoshoidoille. Ehdotan, että pohjoismaiden hallitukset yhdistäisivät kansalliset lainsäädännöt eettisten pistoshoitojen osalta niin, että pistoshoitoja voi jatkossa antaa vain terveydenhuollon ammattilainen”, sanoo Heinäluoma, joka on myös pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen.

Edustaja korostaa, että valtaosa kauneudenalan yrityksistä ja toimijoista on vastuullisia. Poikkeuksiakin silti on.

”Asiakkaiden kannalta on silti oikeudenmukaista varmistaa, että vain terveydenalan ammattilaiset suorittavat esteettisiä pistoshoitoja jatkossa. Näin asiakas voi aina olla varmistunut siitä, että hoitoja antavalla toimijalla on riittävä osaaminen esimerkiksi komplikaatiotilanteissa toimimiseen.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE