Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluomalta “huomenlahja” hallitusneuvottelijoille: “Pitäisi tunnistaa jo nyt Suomessa piilevä ongelma”

Jukka-Pekka Flander / SDP

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd.) antaa huomenlahjan hallitusneuvottelijoille toivoen, että tuleva hallitus kriminalisoisi ulkomaalaisten työntekijöiden alipalkkauksen ja säätäisi ammattiyhdistyksille kanneoikeuden.

Demokraatti

Demokraatti

– Tällä hetkellä hallitusneuvotteluissa näytetään jumiutuneen keskusteluun työn perässä Suomeen tulevien tulorajoista. Tulorajoja kierretään jo nykyisellä tasolla, ja työvoimapula koskee myös matalapalkka-aloja. Tulorajoihin keskittymällä ei siis ratkaista toimeentuloa maahanmuuttajien palkalla eikä tulevaisuuden haasteita Suomessa, jonka väestö ikääntyy, Heinäluoma huomauttaa tiedotteessa.

Hänen mielestään seuraavalla hallituskaudella pitäisi tunnistaa niin ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäytön ongelmat, matalapalkka-alojen työvoiman tarve kuin myös ulkomaisen työvoiman merkitys Suomen taloudelle.

– On luotava tehokkaampia keinoja sanktioida ja valvoa ulkomaalaisten työvoiman hyväksikäyttöä. Tulorajoja ei pidä heikentää, eikä luopua työvoiman saatavuusharkinnasta, mutta Säätytalon neuvottelijoiden pitäisi tunnistaa jo nyt Suomessa piilevä ongelma.

Esimerkiksi rakennusalalla vuonna 2022 ulkomaalaisvalvonnassa havaittiin, että jopa 60 prosentilla ulkomailta Suomeen lähetetyistä työntekijöistä oli puutteita palkkauksessa.

TÄRKEITÄ keinoja alipalkkaukseen puuttumiseen olisivat Heinäluoman mielestä esimerkiksi alipalkkauksen kriminalisointi ja ammattiliittojen kanneoikeus. Alipalkatun työvoiman käytöstä ei tällä hetkellä sanktioida riittävän tehokkaasti. Hyväksikäyttö ja alipalkkaus eivät tule ilmi, kun työntekijät eivät uskalla ilmoittaa epäkohdista, hän painottaa.

– Eli nykyisiäkin tulorajoja kierretään epärehellisissä yrityksissä erityisesti rakennus- ja ravintola-alalla. Siksi tulorajojen rikkomisesta pitäisi tulla kovemmat sanktiot ja valvontaan pitäisi saada enemmän resursseja. Myös poliisi kertoo, että sillä on tällä hetkellä riittämättömät keinot puuttua työvoiman hyväksikäyttöön.

Toinen tärkeä askel kohti reilumpaa tilannetta olisi Heinäluoman mukaan kanneoikeuden myöntäminen.

– Suomeen työtä tekemään tulevat ihmiset ovat voineet tottua kulttuuriin, jossa viranomaisiin ei voi luottaa. Siksi kynnys valittaa työssä tapahtuvasta hyväksikäytöstä voi olla korkea. Ammattiliitot voisivat kanneoikeuden turvin nostaa päivänvaloon epäkohtia heikossa työmarkkina-asemassa olevien työntekijöiden puolesta.

HEINÄLUOMA korostaa, että kyseessä olisi myös rehellisten ja työehtosopimuksia noudattavien yritysten kannalta tärkeä muutos. Tällä hetkellä rehelliset yrittäjät joutuvat kilpailemaan alipalkattua työvoimaa hyväksikäyttävien toimijoiden kanssa.

– Jos tuleva hallitus pistää päänsä pensaaseen keskittymällä työperäisessä maahanmuutossa vain tulorajoihin, jää tunnistamatta suuri epäkohta työntekijöiden oikeuksien toteutumisessa. Samalla heikennetään rehellisten yritysten pärjäämistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE