Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluomalta jyrähdys: “He ovat ideologisella ristiretkellä”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma pitää työnantajapiirien esiin nostamaa työttömyyskorvauksen leikkausta kuin starttilaukauksena kevään eduskuntavaaleille. Heinäluoma viittaa Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn 20.9. julkaistuun analyysiin.

Demokraatti

Demokraatti

“Varma merkki vaalien lähestymisestä on se, että työnantajat iskevät työttömyyskorvauksen kimppuun. Nyt Kelalle ollaan siirtämässä myös työttömyyskassojen tehtävät. He ovat ideologisella ristiretkellä, jossa halutaan vaikeuttaa työntekijöiden ammatillista järjestäytymistä”, Heinäluoma sanoo tiedotteessaan.

“Tämä ‘selvitys’ näyttäytyy minulle vastaavana hankkeena kuin toissa kesän kampanja, jossa puuhattiin kaikkia työttömiä ansiosidonnaiselle päivärahalle ilman työttömyyskassan jäsenmaksua. Hienoahan se olisi, jos jäsenmaksut ja vakuuttamisen hoitaisi työnantajan ja työntekijän puolesta joku muu eli veronmaksaja. Realismi on vain aika kaukana”, hän jatkaa.

Heinäluoma toteaa, että työttömyyskassat ovat selviytyneet hyvin tehtävästään, jopa koronan aikana tapahtuneiden laajojen lomautusten aikana.

“Epäselvää työnantajien avauksessa on, toimisiko työnhakuraha myös lomautuksiin – kun karenssipäivät esitetään nostettavaksi kymmeneen päivään”.

“Työttömyysturvan porrastaminen ja määrän leikkaus ovat takuuvarmaa työnantajapuolen jargonia, jota tarjotaan ihmetempuksi kaikkiin työmarkkinoiden ongelmiin. Mielenkiintoisempi kysymys on, löytyykö työnantajapuolelta ratkaisuja riittävään toimeentuloon, työssä kouluttautumiseen ja työssä jaksamiseen. Odotusarvo tuntuu olevan, että työpaikkaan kuin työpaikkaan on työttömän hypättävä, kun käsky käy ja vaikka työstä saatavalla palkalla ei toimeen tulisikaan”, Heinäluoma sanoo tiedotteessa.

Heinäluoma muistuttaa, että ansiosidonnainen työttömyyskorvaus on myös yksi ainoista tulonsiirroista, jonka rahoittamiseen ottavat osaa valtion ja työntekijöiden lisäksi myös työantajat.

Ansiosidonnaista päivärahaa tulisi lyhentää ja porrastaa, ehdottivat kolme kirjoittajaa eilen Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan julkaisussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE