Huvudnyheter

27.9.2019 09:35 ・ Uppdaterad: 27.9.2019 12:56

Helsingfors strejkade för klimatet

Lukas Lundin
Mannerheimgatan i Helsingfors stängdes av då ett tusental människor samlades utanför riksdagen för fredagens klimatstrejk.

Ett tusental människor samlades under fredagen utanför riksdagshuset i Helsingfors för att delta i den internationella klimatstrejken. Bland dem riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP), som välkomnar strejken och är hoppfull inför regeringens planerade åtgärder. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Den första internationella klimatstrejken hölls i mars och samlade 1,5 miljoner deltagare världen över. Då var målgruppen främst barn och unga, denna gång riktade sig inbjudan även till vuxna – något som syntes tydligt i Helsingfors.

 

Ropen och uppmaningarna till handling ekade över medborgarplatsen och Mannerheimgatan, som stängdes av vid 11-tiden på grund av den stora folksamlingen. Polisen i Helsingfors uppskattade vid 11-tiden antalet deltagare till över 5000.

 

 

Den internationella klimatstrejken utgör ett symboliskt slut på en vecka då världsledare har samlats i New York för FN:s möte om klimatkrisen.  I Helsingfors pågår demonstrationen fram till 14-tiden.

 

https://www.instagram.com/p/B26EiUqA55e/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Kvarnström välkomnar strejken

 

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström välkomnar klimatstrejken. Enligt Kvarnström, som också sitter i riksdagens miljöutskott, står frågan om klimatkrisen ovanom alla andra frågor. Åtgärder krävs nu, klimatet kan inte vänta.

 

-Jag är en ny politisk beslutsfattare. Jag har nu möjlighet att påverka i dessa frågor och det kommer jag också att göra. Samtidigt känner jag en känsla av tillhörighet med Greta och andra ungdomar. Jag delar deras besvikelse över att de politiska beslutsfattarna som haft makten i årtionden inte gjort tillräcklig för att lösa klimatkrisen i tid, säger Kvarnström i ett pressmeddelande.

 

-För mig var klimatet huvudfrågan i vårens valkampanj och det är en fråga som jag kommer jobba aktivt med de kommande fyra åren. Vi riksdagsledamöter har makten att fatta snabba beslut för klimatet och vi har moralisk skyldighet att skrida till verket, säger Kvarnström.

 

Kvarnström skriver att han är stolt över att tillhöra ett regeringsparti som tar klimatfrågan på allvar. Regeringens målsättning är att Finland skall vara koldioxidneutralt före år 2035.

 

-Systemet för energiskatter ses över. Regeringen kommer finansiellt understödja investeringar som ersätter kolkraftverk. Kolkraftverken kommer helt och hållet förbjudas före utgången av år 2029. Kommuner och privatpersoner ska få stöd att byta oljevärme mot till exempel jordvärme. Det här är några konkreta exempel på åtgärder som vidtas. Därtill kan nämnas kännbart mer stöd till naturskydd än som någonsin varit under årtionden.

 

– Det här räcker inte, men det är viktiga steg i rätt riktning samtidigt som den tekniska utvecklingen ger oss allt bättre förutsättningar att minska utsläppen, säger Johan Kvarnström.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU