Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Helsingin kirjamessut avautuvat – tässä yksi kartta neljän päivän kirjasuunnistukseen

Emmi kähkönen

Kirjojen ja lukemisen ystävien taivas ja vähän helvettikin on taas täällä.

Helsingin tänään alkavilla kirjamessuilla on lavoilla yli tuhat esiintyjää noin 900 sessiossa puhumassa pääasiassa, toivottavasti, kirjoista ja kirjallisuudesta.

Lisäksi piisaa myyntipuhetta – kustantajien osastoilla myydään uutta kirjaa, toivottavasti, kuin siimaa, antikvariaattien osastolla vähän vanhempaa, ja kylkeen istutetuilla ruoka- ja viinimessuilla ehkä vahvempaa.

Messuohjelman kattava haltuunotto on mahdoton tehtävä kokeneemmillekin kirjanharrastajille. Yli kymmeneltä lavalta tykitettävä puheohjelma tuottaa kakofoniaa, jota on työläs jäsentää.

Seuraavassa Demokraatin kulttuuritoimituksen suppea ja subjektiivinen suosituslista. Hermojen helpotukseksi, jalkojen säästämiseksi. Ota tai jätä

Torstai 26.10.

Kruununhaka-lava klo 10.30
Salaliitot ympärilläni

Salaliittouskomuksia selitetään usein harhaisuudella tai ajattelun laiskuudella. Salaliittoteorioita pidetään aivojen virhetoimintoina: niihin uskovien aivoissa täytyy olla jotain vikaa.

Aivotutkija Jukka Häkkisen ajankohtainen teos Salaliitot ympärilläni – Miksi totuus ei kiinnosta aivojamme? paljastaa, ettei salaliittouskomuksissa ole kyse virheestä aivotoiminnassa, vaan ne ovat normaalia aivomekanismejq. Aivot kun eivät ole kiinnostuneita totuudesta, ainoastaan selviytymisestä. Loputtomasti saatavilla oleva tieto valeuutisineen ja trollauksineen asettaa aivoillemme haasteen, johon niiden on vaikea vastata. Jukka Häkkistä haastattelee toimittaja Heljä Salonen.

Suomenlinna-sali 11.30
Moskovan mies vakoilun verkossa

Arvo Kustaa Halberginä suomalaissiirtolaisten perheeseen yntyneen Gus Hallin (1910-2000) elämää leimasivat vakoilu, pimeä raha ja kylmä sota. Lukuisia kertoja presidenttiehdokkaaksikin asetettu Hall johti yli 40 vuotta Yhdysvaltain kommunistista puoluetta, jolle virtasi rahaa Neuvostoliitosta. FBI oli soluttautunut puolueeseen, ja sen keskeisin myyrä oli Hallin perhe- ja puolueystävä Morris Childs. Näin Yhdysvallat sai huipputason tietoa Kremliä myöten.

Hiljattain ilmestynyt toimittaja Tuomas Savosen omaan väitöskirjaansa pohjaava teos Moskovan mies vakoilun verkossa – Amerikansuomalaisen Gus Hallin erikoinen elämä limittää kommunistijohtajan ja FBI-myyrän tarinat, joiden lähtöasetelmissa on hämmästyttävää samankaltaisuutta.

Hakaniemi-lava, 15.00
Kritiikin klikit: kirjallisuuskritiikki päivälehdissä

Kulttuuritoimittajan pakkovalinta 1: Suomenkielinen kritiikki on ollut naimisissa sanomalehti-instituution kanssa 1800-luvulta lähtien. Miten tämä ”parisuhde” voi tänä päivänä, kun kritiikin määrä päivälehdissä on tippunut rajusti? Saako kritiikki klikkauksia? Luetaanko kritiikkiä ja ovatko toimitukset sitoutuneet sitä julkaisemaan? Tällaisista kysymyksistä ovat keskustelemassa Turun Sanomien kulttuuritoimituksen veturi Tuomo Karhu, Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esihenkilö Aino Miikkulainen sekä Ylioppilaslehden päätoimittaja Adile Sevimli. Keskustelun vetää kriitikko, tietokirjailija Ville Hänninen.

Kallio-lava 17.30
Kersti Juva ja Taru Sormusten herrasta -trilogian tarkistettu suomennos

J. R. R. Tolkienin Taru Sormusten herrasta -trilogian ensimmäinen osa ilmestyi suomennettuna tasan 50 vuotta sitten. Kääntäjänä teki suurtyön, osittain Eila Pennasen valvomana, tuolloin vasta 25-vuotias Kersti Juva, Suomennoksen tasavuosien kunniaksi julkaistua, Tolkienin omilla kuvituksilla varustettua juhlapainosta varten Juva kävi luupilla läpi koko yli 1000-sivuisen Tarun, ja korjansi käännöksen entistä ehommaksi.

Perjantai 27.10.

Lonna-sali klo 10.30-11.15
Lukupiiri: Tapio Bergholm – Kova Koivisto

Lukupiirit ovat jälleen osa kirjamessujen ohjelmaa. Ne pidetään Messukeskuksen Lonna-salissa, johon mahtuu 100 henkeä kerrallaan. Lukupiiiriin osallistuu kirjailijan lisäksi kustantajan edustaja, joka vetää lukupiirin.

Perjantain messupäivän käynnistyessä pääsee keskustelemaan historiantutkija Tapio Bergholmin kanssa hänen Mauno Koivisto -elämäkertansa kakkososasta Kova Koivisto – Pankista pääministeriksi tiimoilta.

Esplanadi-lava 11.30
Päin elämää! – Panu Rajalan muistelmat

Panu Rajala on sen lajin kulttuurivaikuttajiamme, joka ei jätä kylmäksi. Monipuolisen uran niin kirjallisuuden, teatterin kuin niiden tutkimuksen parissa tehnyt ja muutenkin julkisuudessa siellä ja täällä säätänyt Rajala kertoo muistelmissaan tutun kaihtelemattomasti elämästään. Hyvänä esiintyjänä häntä on helppo kuunnella livenä myös niiden, joita hänen persoonansa saattaa vähän ärsyttää.

Suomenlinna-sali 12.30
Suomen Pankin taidekokoelma kansissa

Kulttuuritoimittajan pakkovalinta 2: Suomen Pankin hienosta taidekokoelmasta on vihdoin tehty komea kirja, jonka esipuheessa pankin pääjohtaja Olli Rehn kutsuu kokoelmaa ”kansakunnan omaisuudeksi.” Aikaansa seuraten – kautta aikain teoksesta keskustelevat pitkän linjan taidevaikuttaja Markku Valkonen ja Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Töölönlahti-lava 14.30
Seilin naiset

Seilin naiset – 8 tarinaa hulluksi tulemisesta on äänikirjapalvelussa julkaistu kahdeksanosainen audiotarina. Sen takana ovat menestysnäytelmänkin aiheesta Turun kaupunginteatteriin joitakin vuosia sitten kirjoittaneet dramaturgi Satu Rasila ja ohjaaja-teatterinjohtaja Mikko Kouki. He ovat keskustelemassa nyt myös messulavalla mielisairaalasaaren ihmiskohtaloista.

Lauantai 28.10.

Hakaniemi-lava klo 11.00
Paolo Giordano

Messujen kansainvälisesti tunnetuimpia ulkomaisia kirjailijavieraita on italialainen Paolo Giordano. Hänen teoksistaan Alkulukujen yksinäisyys voitti Roma Premio Strega -palkinnon ja Tasmania La Lettura -palkinnon. Nyt suomeksi julkaistu Tasmania-romaani käsittelee kattavasti niin ilmastokriisin, terrorismin kuin poliittisen muutoksen teemoja.

Paolo Giordano.

Töölö-lava 13.00
Tekoäly ja kirjallisuus

Kulttuuritoimittajan pakkovalinta 3: Mitä tekoäly merkitsee kirjailijoiden työn kannalta ja miten se vaikuttaa kirjallisuuteen? Tästä problematiikasta ovat keskustelemassa kirjailijat Carita Forsgren ja Jussi Karjalainen sekä kääntäjä Kaisa Ranta. Haastattelija ja keskustelun vetäjä on kirjailija ja Parnasso-kirjallisuuslehden päätoimittaja Karo Hämäläinen,

Esplanadi-lava 15.00
Dekkarilauantai: Manner, Patrakka Tuominen

Messujen kolmospäivä on saanut perinteisesti Dekkarilauantan alaviitteen. Lavalle nousee pitkin päivää kattava otos rikosromaanien tekijöitä. Toiseksi viimeisessä kattauksessa omista tuoreista romaaneistaan ovat kertomassa Max Manner, Anu Patrakka ja Arttu Tuominen. Keskustelua vetävä Satu Henttonen pohtii kirjailijoiden kanssa näiden teoksia yhdstävää teemaa, eli miten jotkut katsovat oikeudekseen hyväksikäyttää ihmisiä.

Anu Patrakka. (Kuva Pilvikki Kause)

 

Vallisaari-sali, 15.30
Tietokirjaraati

Television suosikkiohjelmia Levyraatia ja Runoraatia mukaileva Tietokirjaraati on ollut niin Turun kuin Helsinginkin kirjamessukuvioihin jo pitkään kuulunut viihdyttävä vakionumero. Helsingissä ovat tällä kertaa tuoreita tietokirjoja arvioimassa vapaa kirjoittaja ja näyttelijä Kaarina Hazard, media-asiantuntija, kirjailija Jussi Lähde, toimittaja-kirjailija Anna-Stina Nykänen sekä tiedetoimittaja ja kirjailija Mikko Pelttari. Raadin vetäjänä toimii Suomen tietokirjailijat ry:n viestintäpäällikkö Anne Rutanen.

Sunnuntai 29.10

Kumpula-lava klo 11.30
Hurjan hulluja satuja

Kirjailija Paula Norosen ja näyttelijä Minna Kivelän hullut sadut ovat valloittaneet kaikenikäiset lukijat ja kuuntelijat. Päättömät tarinat muun muassa villeistä vauvoista ja Kakkakikkareesta saavat tosikoimmatkin kikattamaan. Sarjan kolmannessa osassa nimeltään Hurjan hulluja satuja ollaan taas uusien räkä/röhö/itkunaurujen lähteillä.

Töölönlahti-lava, 11.30
Tommi Liimatta

Samaan aikaan kreisien satujen kanssa on lavalla lakonisesti esiintyvä, mutta hillittömän hauskasti elämäänsä autofiktioiva Tommi Liimatta, joka on kirjoissaan päässyt nyt tamperelaisvuosiinsa. Tommi muuttaa parikymppisenä Lapista Manseen omistautuakseen yhtyeensä Absoluuttisen Nollapisteen läpimurrolle. Tulisiko Nollapisteestä Suomen Beatles vai katkeaisiko matka kesken kaiken?.

Tommi Liimatta. (Kuva: Toni Härkönen)

Töölönlahti-lava, klo 12.30.
Klassikolla päähän!

Kulttuuritoimittajan pakkovalinta 4: Nykypäivän kirjamarkkinoilla kirjan elinkaari on lyhyt: kirja pysyy pinnalla vuoden, hyvässä lykyssä kaksi, ja kirjablogeissa – ja -podcasteissa esitellään yleensä vain uutuuksia. Miksi vanhemmat kirjat ja klassikot jäävät useimmiten sivuun? Kuinka lukijat saataisiin löytämään niiden äärelle? Aiheesta keskustelemassa ovat Nobel tai ei mitään! -podcastin tuottajakaksikko Vehka Kurjenmiekka ja Rasmus Tillander sekä Takakansi-podcastin tuottaja Marko Suomi.

Töölö-lava, 15.30
Tunturin ja rakkaan syleilyssä

Jos jalat vielä kantavat ja pää ottaa vastaan, neljän päivän messu-urakan voi päättää vaikka seesteisesti runouden äärellä. Lavalla kohtaavat rakastettu pitkän linjan runoilija Tomi Kontio, jonka uusi kokoelma Tunturin luokse, rakkaan kuvaa rakkautta ja eroa, kasvua ja kasvatusta, surua ja iloitsemista tunturin maalaamaa taustaa vasten sekä kiitetty ja palkittu runoilija Kaija Rantakari, jonka neljännessä runoteoksessa Kertosäe kaksi ihmistä tapaa ja viettää yön toistensa syleilyssä.

Ja vielä…

Vähän kotiinpäinvetoa lopuksi. Messuestradeilla on nähtävänä ja kuultavana monia Demokraatin sivuilta tuttuja kirjoittajia. Lehden kirjallisuuskriitikko Esa Mäkijärvi on torstaina klo 17.30 keskustelemassa kolmen muun kirjallisuusihmisen kanssa kesällä edesmenneen Miki Liukkosen tuotannosta. (Senaatintori-lava). Sunnuntaina hän haastattelee klo 10.30 futispersoonana mutta myös runoilijana kunnostautunutta Atik Ismailia tämän runojen kirjoittamisesta. Sunnuntaina on äänessä myös tietokirjakriitikkomme Ville Jalovaara, joka kertoo klo 12.30 Helsinki 1944 -teoksestaan. Demokraatin päätoimittaja Petri Korhonen haastattelee klo 10.30.rikosjännäreitä kirjoittavaa Helena Immosta (Senaatintori-lava). Demokraatin kolumnisteista Jyrki Liikka on on yhtenä Alivaltiosihteeri-ryhmän jäsenenä lauteilla perjantaina klo 13 Esplanadi-lavalla , kulttuurikolumnistikollegansa Laura Ruohonen kertoo uusimmasta lastenrunokirjastaan Konkkaronkka sunnuntaina klo 13.00 (Kumpula) ja Elina Hirvonen on sunnuntaina klo 14.30 lavalla yhdessä elämäkertakohteensa Katri Helenan kanssa (Senaatintori-lava) ja

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE