tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Helsingin poliisi varoitti Poliisihallitusta kahdesti poliisin FB-ryhmästä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tiedot erittäin vakavista huolista poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä ovat suorastaan piirittäneet poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista, käy ilmi STT:n haastatteluista.

Helsingin poliisi varoitti ainakin kaksi kertaa Poliisihallitusta siitä, että ryhmästä voi muotoutua ”seuraava Aarnio-keissi.”

Vertauksessa viitataan Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön, jonka rikokset ovat aiheuttaneet vakavaa kolhua laitoksen maineelle ja luotettavuudelle.

Keskiviikkona myös poliisiylijohtajaa sijaistanut Tomi Vuori myönsi, että huoli on tiedetty Poliisihallituksessa.

– Jopa minä olen tiennyt huolen siitä, että tämä voi olla uusi Aarnio. Semmoinen huoli on tänne tuotu.

Verkkojulkaisu Long Play kertoi viikonloppuna, että suljetussa Facebook-ryhmässä on ollut avoimen rasistisia kommentteja.

Vertaus toistettiin seminaarissa, jossa myös oli Poliisihallituksen virkamiehiä.

Ylikomisario Jari Taponen Poliisiammattikorkeakoulusta vahvisti, että Helsingin poliisi on esittänyt kuvakaappauksen ryhmästä Poliisihallituksen väelle ja tehostanut viestiä Aarnio-vertauksella noin vuosi sitten. Myöhemmin vertaus toistettiin Poliisiammattikorkeakoulun seminaarissa, jossa myös oli Poliisihallituksen virkamiehiä.

STT:n tietojen mukaan Helsingin poliisin tilaisuudessa oli paikalla muun muassa kolme Poliisihallituksen poliisitarkastajaa ja Kolehmaisen esikuntaan kuulunut ylikomisario. Samaisen ylikomisarion välityksellä on myös liikuteltu viikonloppuna Kolehmaisen sähköpostivastauksia STT:lle.

Vastauksissaan Kolehmainen kertoi, että poliisin ylijohdolla ei ole ollut tiedossa yksityiskohtaista tietoa tai hälyttäviä havaintoja Facebook-ryhmän kirjoittelun sisällöistä, luonteesta tai yksityiskohdista. Kolehmainen myös sanoi vastauksissaan, että Poliisihallituksella ei ole ollut ennen viikonlopun uutisointia tietoa kirjoittelusta, johon pitäisi mahdollisesti puuttua virkamiesoikeudellisin toimin.

Myöhään tiistaina Kolehmainen sanoi, että hänellä ei ole ollut tietoa esimerkiksi Facebook-ryhmän vertaamisesta Aarnio-tason uhkaan.

– Olen mahdollisimman antirasisti ihminen, ja olisin todellakin puuttunut tähän, jos olisin tiennyt.

Viime syksynä poliisiylijohtaja on poliisin johtoryhmässä nostanut somekirjoittelun esiin ja sanonut, että yksiköiden on tietojensa mukaan puututtava epäasialliseen toimintaan.

Kolehmaisen esikuntaan kuuluva ylikomisario ei halunnut keskiviikkona kommentoida omaa rooliaan, koska Kolehmainen on aikonut selvityttää Poliisihallituksen toiminnan.

Työoikeuden professori ei selitystä osta.

Poliisihallitus perusteli myös, miksi asiaan ei ole voitu puuttua tehokkaammin. Yksi syistä on, että poliiseihin kohdistuvat virkamiesoikeudelliset toimet kuuluvat poliisilaitoksille.

Poliisihallitus on vedonnut myös siihen, että sen ja muiden yksiköiden on vaikea valvoa poliisin vapaa-ajan ryhmää yksityisyyden suojan vuoksi. Poliisiylitarkastaja Mikko Eräsen mukaan samasta syystä riittävän näytön saaminen esitutkintaviranomaisena on vaikeaa.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen ei selitystä osta. Hänen mukaansa poliisien ja ex-poliisien ryhmässä ei voida vedota yksityisyyden suojaan.

– On vain oman aseman puhtaana pitämistä ajatella, että ylempien viranomaisten puolesta ei voida tuollaisille ryhmille mitään. Jos Poliisihallituksella ei ole keinoja puuttua asiaan, keinot siihen on luotava.

Metalliliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut. Asiasta tiedottaa Metalliliitto verkkosivuillaan.

Lundh menehtyi perjantaina 18. elokuuta vaikean sairauden seurauksena.

Hän oli syntynyt 24.8.1939 Porvoossa.

Lundh tunnettiin yhtenä vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistysjohtajista. Merkittävin vaihe hänen ay-taipaleellaan oli Metalliliiton puheenjohtajuus 1983–2000.

Lundh oli myös ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.

Lundh kuului pitkään SDP:n puoluetoimikuntaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SPR: Turvapaikanhakijoita on uhkailtu  – Lounais-Suomen poliisi ei tunnista uhkailuilmiötä

Turvapaikanhakijoita on uhkailtu Suomessa viime viikonloppuna Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen jälkeen, kertoo Suomen Punainen Risti.

SPR:n mukaan uhkailu on ollut huutelua, ja sitä on tapahtunut etupäässä Varsinais-Suomessa. Tapausten tarkkaa määrää ei osattu SPR:stä arvioida.

Lounais-Suomen poliisi ei kuitenkaan tunnista uhkailuilmiötä. Myös muut STT:n tavoittamat poliisit Helsingistä, Lounais-Suomesta ja Länsi-Uudeltamaalta kertovat viikon sujuneen suhteellisen rauhallisesti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotusjutussa uusia kiinniottoja – heidän kansallisuudesta ei ole varmuutta

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Poliisi on tehnyt aamupäivällä Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen, poliisi tiedottaa. Kaksi miestä otettiin kiinni, koska poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on ylittynyt.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta. He ovat kertoneet Suomen viranomaisille olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hätkähdyttävä laskelma: Näin voidaan ehkäistä yli 350 ennenaikaista kuolemaa vuonna 2030

Kävelyn ja pyöräilyn lisäämisellä olisi saatavissa Suomessa terveyshyödyt, joiden arvo olisi yli 13 miljardia euroa vuosina 2011–2030. Asia ilmenee Pyöräliiton teettämästä laskelmasta.

Jos kävellen ja pyöräillen tehtäviä matkoja lisättäisiin 30 prosenttia, ehkäistäisiin pekästään vuonna 2030 yli 350 ennenaikaista kuolemaa.

Hallitus asetti energia- ja ilmastostrategiassa tavoitteeksi, että pyöräily- ja kävelymatkat lisääntyvät 30 prosentilla.

– Laskelma osoittaa, että ilmastopolitiikka voi olla myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Arkiliikunta on tehokkain tapa vähentää liikkumattomuuden kustannuksia, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kävelyn osalta laskenta ottaa huomioon 20‒74 -vuotiaat ja pyöräilyn osalta 20‒64 -vuotiaat. Pyöräliitto teetti laskelman WSP Finlandilla.

Korjaus otsikkoon ja juttuun: yli 350 säästettyä ennenaikaista kuolemaa koskee ainoastaan vuotta 2030. Näistä syntyisi 1,65 miljardin säästöt vuonna 2030. Koko selvityskaudella ennenaikaisia kuolemia säästetään huomattavasti enemmän ja niistä syntyy 13,3 miljardin kokonaissäästö vuosina 2011-2030.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotuksen pääepäilty ja ainakin yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäillyn lisäksi toinenkin Turun puukotusiskusta vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskeli suomen kielen kesäkurssilla Turun kristillisellä opistolla.

Kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alkuvaiheen jälkeen.

Toinen nyt vangittu mies kuitenkin oli kurssin loppuun asti kirjoilla koulussa. Kummastakaan ei ole rehtorin mukaan erityistä kerrottavaa.

Yle kertoi ensimmäisenä pääepäillyn opiskelusta opistolla.

Keskustelua aiheesta