Kotimaa

Helsingin poliisi varoitti Poliisihallitusta kahdesti poliisin FB-ryhmästä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tiedot erittäin vakavista huolista poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä ovat suorastaan piirittäneet poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista, käy ilmi STT:n haastatteluista.

Helsingin poliisi varoitti ainakin kaksi kertaa Poliisihallitusta siitä, että ryhmästä voi muotoutua ”seuraava Aarnio-keissi.”

Vertauksessa viitataan Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön, jonka rikokset ovat aiheuttaneet vakavaa kolhua laitoksen maineelle ja luotettavuudelle.

Keskiviikkona myös poliisiylijohtajaa sijaistanut Tomi Vuori myönsi, että huoli on tiedetty Poliisihallituksessa.

– Jopa minä olen tiennyt huolen siitä, että tämä voi olla uusi Aarnio. Semmoinen huoli on tänne tuotu.

Verkkojulkaisu Long Play kertoi viikonloppuna, että suljetussa Facebook-ryhmässä on ollut avoimen rasistisia kommentteja.

Vertaus toistettiin seminaarissa, jossa myös oli Poliisihallituksen virkamiehiä.

Ylikomisario Jari Taponen Poliisiammattikorkeakoulusta vahvisti, että Helsingin poliisi on esittänyt kuvakaappauksen ryhmästä Poliisihallituksen väelle ja tehostanut viestiä Aarnio-vertauksella noin vuosi sitten. Myöhemmin vertaus toistettiin Poliisiammattikorkeakoulun seminaarissa, jossa myös oli Poliisihallituksen virkamiehiä.

STT:n tietojen mukaan Helsingin poliisin tilaisuudessa oli paikalla muun muassa kolme Poliisihallituksen poliisitarkastajaa ja Kolehmaisen esikuntaan kuulunut ylikomisario. Samaisen ylikomisarion välityksellä on myös liikuteltu viikonloppuna Kolehmaisen sähköpostivastauksia STT:lle.

Vastauksissaan Kolehmainen kertoi, että poliisin ylijohdolla ei ole ollut tiedossa yksityiskohtaista tietoa tai hälyttäviä havaintoja Facebook-ryhmän kirjoittelun sisällöistä, luonteesta tai yksityiskohdista. Kolehmainen myös sanoi vastauksissaan, että Poliisihallituksella ei ole ollut ennen viikonlopun uutisointia tietoa kirjoittelusta, johon pitäisi mahdollisesti puuttua virkamiesoikeudellisin toimin.

Myöhään tiistaina Kolehmainen sanoi, että hänellä ei ole ollut tietoa esimerkiksi Facebook-ryhmän vertaamisesta Aarnio-tason uhkaan.

– Olen mahdollisimman antirasisti ihminen, ja olisin todellakin puuttunut tähän, jos olisin tiennyt.

Viime syksynä poliisiylijohtaja on poliisin johtoryhmässä nostanut somekirjoittelun esiin ja sanonut, että yksiköiden on tietojensa mukaan puututtava epäasialliseen toimintaan.

Kolehmaisen esikuntaan kuuluva ylikomisario ei halunnut keskiviikkona kommentoida omaa rooliaan, koska Kolehmainen on aikonut selvityttää Poliisihallituksen toiminnan.

Työoikeuden professori ei selitystä osta.

Poliisihallitus perusteli myös, miksi asiaan ei ole voitu puuttua tehokkaammin. Yksi syistä on, että poliiseihin kohdistuvat virkamiesoikeudelliset toimet kuuluvat poliisilaitoksille.

Poliisihallitus on vedonnut myös siihen, että sen ja muiden yksiköiden on vaikea valvoa poliisin vapaa-ajan ryhmää yksityisyyden suojan vuoksi. Poliisiylitarkastaja Mikko Eräsen mukaan samasta syystä riittävän näytön saaminen esitutkintaviranomaisena on vaikeaa.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen ei selitystä osta. Hänen mukaansa poliisien ja ex-poliisien ryhmässä ei voida vedota yksityisyyden suojaan.

– On vain oman aseman puhtaana pitämistä ajatella, että ylempien viranomaisten puolesta ei voida tuollaisille ryhmille mitään. Jos Poliisihallituksella ei ole keinoja puuttua asiaan, keinot siihen on luotava.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat