Helsingin poliisi varoitti Poliisihallitusta kahdesti poliisin FB-ryhmästä

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tiedot erittäin vakavista huolista poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä ovat suorastaan piirittäneet poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaista, käy ilmi STT:n haastatteluista.

Helsingin poliisi varoitti ainakin kaksi kertaa Poliisihallitusta siitä, että ryhmästä voi muotoutua ”seuraava Aarnio-keissi.”

Vertauksessa viitataan Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön, jonka rikokset ovat aiheuttaneet vakavaa kolhua laitoksen maineelle ja luotettavuudelle.

Keskiviikkona myös poliisiylijohtajaa sijaistanut Tomi Vuori myönsi, että huoli on tiedetty Poliisihallituksessa.

– Jopa minä olen tiennyt huolen siitä, että tämä voi olla uusi Aarnio. Semmoinen huoli on tänne tuotu.

Verkkojulkaisu Long Play kertoi viikonloppuna, että suljetussa Facebook-ryhmässä on ollut avoimen rasistisia kommentteja.

Vertaus toistettiin seminaarissa, jossa myös oli Poliisihallituksen virkamiehiä.

Ylikomisario Jari Taponen Poliisiammattikorkeakoulusta vahvisti, että Helsingin poliisi on esittänyt kuvakaappauksen ryhmästä Poliisihallituksen väelle ja tehostanut viestiä Aarnio-vertauksella noin vuosi sitten. Myöhemmin vertaus toistettiin Poliisiammattikorkeakoulun seminaarissa, jossa myös oli Poliisihallituksen virkamiehiä.

STT:n tietojen mukaan Helsingin poliisin tilaisuudessa oli paikalla muun muassa kolme Poliisihallituksen poliisitarkastajaa ja Kolehmaisen esikuntaan kuulunut ylikomisario. Samaisen ylikomisarion välityksellä on myös liikuteltu viikonloppuna Kolehmaisen sähköpostivastauksia STT:lle.

Vastauksissaan Kolehmainen kertoi, että poliisin ylijohdolla ei ole ollut tiedossa yksityiskohtaista tietoa tai hälyttäviä havaintoja Facebook-ryhmän kirjoittelun sisällöistä, luonteesta tai yksityiskohdista. Kolehmainen myös sanoi vastauksissaan, että Poliisihallituksella ei ole ollut ennen viikonlopun uutisointia tietoa kirjoittelusta, johon pitäisi mahdollisesti puuttua virkamiesoikeudellisin toimin.

Myöhään tiistaina Kolehmainen sanoi, että hänellä ei ole ollut tietoa esimerkiksi Facebook-ryhmän vertaamisesta Aarnio-tason uhkaan.

– Olen mahdollisimman antirasisti ihminen, ja olisin todellakin puuttunut tähän, jos olisin tiennyt.

Viime syksynä poliisiylijohtaja on poliisin johtoryhmässä nostanut somekirjoittelun esiin ja sanonut, että yksiköiden on tietojensa mukaan puututtava epäasialliseen toimintaan.

Kolehmaisen esikuntaan kuuluva ylikomisario ei halunnut keskiviikkona kommentoida omaa rooliaan, koska Kolehmainen on aikonut selvityttää Poliisihallituksen toiminnan.

Työoikeuden professori ei selitystä osta.

Poliisihallitus perusteli myös, miksi asiaan ei ole voitu puuttua tehokkaammin. Yksi syistä on, että poliiseihin kohdistuvat virkamiesoikeudelliset toimet kuuluvat poliisilaitoksille.

Poliisihallitus on vedonnut myös siihen, että sen ja muiden yksiköiden on vaikea valvoa poliisin vapaa-ajan ryhmää yksityisyyden suojan vuoksi. Poliisiylitarkastaja Mikko Eräsen mukaan samasta syystä riittävän näytön saaminen esitutkintaviranomaisena on vaikeaa.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen ei selitystä osta. Hänen mukaansa poliisien ja ex-poliisien ryhmässä ei voida vedota yksityisyyden suojaan.

– On vain oman aseman puhtaana pitämistä ajatella, että ylempien viranomaisten puolesta ei voida tuollaisille ryhmille mitään. Jos Poliisihallituksella ei ole keinoja puuttua asiaan, keinot siihen on luotava.

”Ennen kuin lähtee aamulla liikenteeseen, kannattaa katsoa meidän varoituksemme”

Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Lumi saattaa saapua etelärannikolle jo tulevana yönä.

Sataako eteläisimpään Suomeen ensilumi tiistain vastaisena yönä? Ensilumen määritelmä täyttyy, jos tiistaiaamuna kello 9 lunta on Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla sentin verran. Tosin lumi sulaa pian pois päivälämpötilojen kohotessa.

Tuulensuunnan vaihtuessa tiistaiyön aikana etelän puolelle Suomenlahden sadekuurot kääntyvät kohti Suomen etelärannikkoa. Tämä tuo lumikuuroja ja aivan rannikkokaistaleen tuntumaan todennäköisesti räntäkuuroja.

– Vielä on hankala sanoa, kuinka laajalti kuuroja tulee, mutta (asia) kannattaa laittaa korvan taakse tiistaiaamua ajatellen. Eli ennen kuin lähtee liikenteeseen, kannattaa katsoa meidän varoituksemme, sanoo päivystävä meteorologi Minna Haikonen Ilmatieteen laitokselta.

Maanantaina annettiin Uudellemaalle jo ennakkovaroitus mahdollisesta huonosta ajokelistä lumi- ja räntäsateiden takia tiistain vastaisesta yöstä alkaen.

Sademäärät eivät Haikosen mukaan todennäköisesti ole suuria, mutta jos kuurot jonoutuvat, keli saattaa olla paikallisesti liukas ja näkyvyys huono.

Muualla maassa tiistain sää on kutakuinkin maanantain kaltainen. Pilvisyys vaihtelee, ja yksittäisiä räntäkuuroja voi päivälläkin tulla maan itä- ja keskiosissa. Kaakkoisosissa tulee edelleen päivällä mereltä kuuroja, jotka ovat vettä ja räntää. Myös esimerkiksi Lounais-Lapissa saadaan paikoin vesi- tai lumikuuroja.

Lumipyryalueen reitti vielä epävarma.

Sään puolesta seuraava mielenkiintoinen tapahtuma osuus Haikosen mukaan keskiviikon torstain tienoille.

– Silloin on lännestä tulossa matalapaine sateineen. Sadealueen reitti on vielä hyvin epävarma, mutta siinä on mahdollisuudet kunnon lumipyrylle ihan maan etelä- ja keskiosissa.

Huonosta ajokelistä onkin annettu ennakkovaroitus myös keskiviikoksi ja torstaiksi. Varoitusalue voi Haikosen mukaan myös laajentua pyryalueen reitin tarkentuessa.

Muualla maassa sateet jäävät vähäisiksi, joskin siellä täällä saattaa tulla heikkoja lumikuuroja maan pohjoisosissa.

STT–Eeva Nikkilä-Kiipula

Veikkaus tavoitti 41 600 000 euron Eurojackpot-voittajan – ”Nainen. Enempää ei kerrota”

Kuva: Lehtikuva

Perjantaina Suomen 13:nnen Eurojackpot-voiton saanut pelaaja on tavoitettu.

Veikkaus tiedottaa, että sillä on ollut mahdollisuus onnitella voittajaa. Voittaja on nainen. Enempää voittajasta ei kerrota.

Suomen tuorein Eurojackpot-voitto (kierros 42/2017) on 41,6 miljoonaa euroa. Voittorivi pelattiin R-kioskilla Kerimäellä. Voittaja käytti pelatessaan Veikkaus-korttia, joten hän saa voittonsa suoraan tililleen kolmen viikon karenssiajan jälkeen.

Täysosuma on Suomen tämän vuoden kolmas Eurojackpotissa. Kaksi aiempaa menivät molemmat Tampereelle ja olivat suuruudeltaan 87 miljoonaa euroa ja 46,6 miljoonaa euroa.

Eurojackpotin pelaaminen alkoi maaliskuussa 2012.

Veikkaus kertoo voittajista vain sukupuolen sekä voittopelin myyntipaikan tai verkkopelaajan kotipaikan.

Otsikossa korjattu voittosumma 41,6 miljoonaksi euroksi klo 17.31.

Keskustelua aiheesta

Näyttelijäliitto kampanjoi: Seksuaaliseen häirintään puututtava

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Näyttelijäliitto aloittaa alan työnantajille suunnatun kampanjan seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi. Tavoitteena on luoda sisäisiä toimintamalleja häirintään puuttumiseen, kertoo liiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko STT:lle.

Kuusikon mukaan kampanjan liikkeelle saaminen kestää muutaman päivän.

STT:n ja Näyttelijäliiton kyselyssä yli sata suomalaista näyttelijää kertoi tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi tai häirityksi työssään.

Lääkejakelu uusiksi? – ”Tämä selvitys on tarpeen”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Oriolalla on ollut tänä syksynä ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Lääkejakelun uudistamisesta tehdään asiantuntijaselvitys, kertoo etujärjestö Päivittäistavarakauppa. Marraskuussa alkavan selvityksen tekoa johtaa Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä.

Päivittäistavarakaupan mukaan selvityksen on tarkoitus valmistua viimeistään ensi kesän alussa.

– Tämä selvitys on tarpeen, jotta tunnistamme tulevaisuuden apteekkitoiminnan roolin ja luonteen digitalisoituvassa terveydenhuollossa ja kaupassa, Hyssälä sanoo tiedotteessa.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto huomauttaa, että lääkejakelua on jo uudistettu merkittävästi muissa Pohjoismaissa.

Lääketoimitukset ovat olleet tänä syksynä puheenaiheena, kun lääketukkuri Oriolalla on ollut ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Outo tapaus Helsingissä: sekavaa mutta nollat puhaltanutta miestä epäillään useista rikoksista

Helsingin Puistolassa sattui sunnuntaiaamuna tapaus, jossa poliisi epäilee yllättäen autonrattiin hypännyttä miestä useista rikoksista.

Poliisi sai ilmoituksen, että mies on yrittänyt ottaa käyttöönsä auton ja ajanut sillä päin puomia sekä lämmitys- ja valaisinpylvästä. Paikan päältä poliisi löysi sekavan miehen. Tämä puhalsi alkometriin nollat mutta kertoi ottaneensa jotakin ainetta.

Nainen, jonka käytössä auto oli, kertoi käynnistäneensä auton ja nousseensa raappaamaan jäätä ikkunoista. Paikalle oli silloin tullut mies, joka hyppäsi kuskin paikalle ja ajoi parkkipaikan läpi. Sen jälkeen mies jatkoi matkaansa kävellen.

Poliisi epäilee miestä muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta