Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Henkilöstömitoitus ja hoitotakuu äänestyttivät – Pirkanmaan kanta ratkesi yhdellä äänellä

Pirkanmaan aluehallitus käsitteli maanantaina 18. syyskuuta lausuntovastauksiaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen lakiesityksiin.

Demokraatti / Pirkanmaa

Hyvinvointialueen kanta henkilöstömitoituksen siirtämiseen ja hoitotakuun pidentämiseen ratkesi yhdellä äänellä.

Vanhuspalvelulain muuttamiseen tähtäävässä lakiesityksessä edellisen hallituksen säätämää 0,7 hoitajan henkilöstömitoitusta esitetään otettavaksi käyttöön 1.1.2028. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan henkilöstömitoituksen on tarkoitus astua voimaan joulukuun alussa.

Aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja Hanna Laine (sd.) esitti, että Pirkanmaan hyvinvointialue ei lausunnossaan kannata käyttöönoton siirtämistä.

– Hoitajamitoituksella varmistetaan riittävä henkilökunta laadukkaaseen hoitoon ja vähennetään hoitotyön liikaa kuormittavuutta. Hoitotyön houkuttelevuus paranee, kun tiedetään, että työn voi tehdä kunnolla riittävällä resurssilla. Näistä syistä lain voimaantuloa ei pitäisi siirtää, Laine perusteli esitystään.

Käydyssä äänestyksessä Laineen esitys sai taakseen demarien, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat. Hoitajamitoituksen siirtämistä puolestaan kannattivat kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisten ja keskustan edustajat aluehallituksessa.

Orpon hallituksen esitystä puoltava näkemys voimaantulon siirrosta tuli hyvinvointialueen kannaksi ääniin 7-6.

Lisää aiheesta

ALUEHALLITUSTA äänestytti myös esitys hoitotakuun pidentämisestä 14 päivään nykyisen seitsemän päivän sijasta. Vasemmistoliiton Jouni Sirén esitti, että hoitotakuuta ei heikennettäisi vaan maan hallituksen pitäisi turvata riittävä rahoitus hoitotakuun toteuttamiseen. Äänestystulos noudatti aiempaa kaavaa ja alueen kannaksi tuli puoltaa hoitotakuun pidentämistä.

Yksimielisyyttä aluehallituksessa löytyi valmiuslain kokonaisuudistuksesta ja toimeentulotukilain muuttamista vastustavan kannan antamisesta. Hyvinvointialue ei kannata toimeentulotukilain muutosta. Jos hakijan asumismenot ylittävät tarpeellisen suuruisena pidettävän määrän, hakija ohjattaisiin hakemaan edullisempaa asuntoa lakiesityksessä esitettävässä kolmen kuukauden määräajassa.

– Esitetty lakimuutos vaarantaisi toimeentulotukiasiakkaiden perusoikeuksien toteutumisen, ja riskinä on asunnottomuuden kasvu. Lain toteutumisen seurausten arvioimiseksi on syytä tehdä laaja vaikutusten ja lapsivaikutusten arviointi, aluehallituksen hyväksymässä lausunnossa todetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE