Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Henriksson ihmettelee Mari Rantasen kirjettä – Rantanen: “Hallitusohjelman mukainen”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT:n haastattelema kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori, akateemikko Martti Koskenniemi kertoi aiemmin pitävänsä tyrmistyttävänä sisäministeri Mari Rantasen (ps.) EU-komissiolle toimittamaa kirjettä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Rantanen on jättänyt komissiolle osoitetun kirjeen, jossa ehdottaa, että välineellistetyn maahanmuuton tilanteessa EU sääntelisi mahdollisuuden keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottaminen.

Koskenniemi sanoi olevansa tyrmistynyt siitä, että nyt näytetään ehdotettavan, että EU-maat kollektiivisesti jättäisivät noudattamatta kansainvälisoikeudelliset velvoitteensa pakolaisia kohtaan.

Kirjeessä vedotaan tarpeeseen säilyttää ”yhteiset arvomme” (common values).

- Ikään kuin heikommassa asemassa olevien suojaaminen ja velvoitteiden kunnioittaminen eivät kuuluisi niihin, Koskenniemi ihmetteli STT:lle.

OPETUSMINISTERI, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on huomauttanut Hufvudtadsbladetissa, ettei hallitus ole käsitellyt Rantasen komissiolle lähettämää kirjettä. Henriksson ei ole kirjettä nähnyt.

Henriksson painottaa, että hallitusohjelmassa on sovittu, että kunnioitetaan ja noudatetaan kansainvälisiä sopimuksia.

Lisää aiheesta

Henrikssonin mielestä hallituksessa pitää keskustella siitä, millä tavoilla kirjeitä lähetetään komissiolle ja ja kuinka muita ministereitä informoidaan.

Sisäministeri Mari Rantanen sanoi tänään medialle eduskunnassa, että komissiolle lähetetty kirje on täysin hallitusohjelman mukainen.

– Meillä lukee hallitusohjelmassa ne asiat, mitä siihenkin on nostettu. Tätä kirjettä ei ole kyllä toki käytetty hallituksella, vaan olen siinä oman hallinnonalani asioita käsitellyt ja sen vuoksi komissiota lähestynyt.

Kun Rantaselta tiedusteltiin, käsitelläänkö asiaa hallituksen piirissä, hän sanoi ettei tiedä, “tarvitseeko hallitusohjelmaa sinänsä uudelleen käsitellä”.

– Linjaukset ovat hallitusohjelman mukaisia, hän toisti.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) on tänään kertonut pitävänsä Rantasen EU-komissiolle toimittamaa kirjettä hyvänä keskustelunavauksena.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE