Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Hiljaisuus suorastaan särkee korvia” – SDP:n johto kritisoi hallituksen reaktiota ja Tavion kantaa Israelin UNRWA-päätökseen

LEHTIKUVA / AFP / BASHAR TALEB
Palestiinalaisia odottamassa vuoroaan UNRWA:n terveyskeskuksessa Khan Yunisissa 29. lokakuuta.

Israelin päätös kieltää lailla YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n toiminnan on tuomittu maailmalla laajasti. SDP:n johdosta moititaan hallituksen hiljaisuutta sekä ministeri Ville Tavion (ps.) kantaa asiaan.

Demokraatti

Demokraatti

– Tilannetta ei voi tulkita kuin niin, että Israel systemaattisesti pyrkii siihen, ettei Gazassa voi selvitä hengissä. Jokainen päivä Gazassa on eloonjäämistaistelu, ja kansainvälinen oikeus selvittää syyllistyykö Israel kansanmurhaan, SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar kommentoi tiedotteessaan Israelin päätöstä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ihmettelee, eikö Suomen hallitus aio tuomita tai edes esittää huolta Israelin päätöksestä kieltää UNRWA:n toiminta.

– Humanitaarinen tilanne Gazassa on muutenkin erittäin huolestuttava ja vaikeutuu tämän seurauksena entisestään. Monet maat ovat reagoineet ja tuominneet Israelin päätöksen. Suomen hallituksen hiljaisuus suorastaan särkee korvia, Lindtman kirjoittaa X:ssä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) kertoi eilen X:ssä, että Suomi seuraa Israelin UNRWA-päätöksen toimeenpanoa. Razmyar sanoo, että Tavion kanta ei ole Suomen linjan mukainen.

– Linjaus on ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon sekä pitkän ulkopoliittisen linjamme vastainen. Miten voi olla, että Israel säätää humanitaarisen oikeuden vastaisen lain, ja me seuraamme toimeenpanoa? Muuten erimielinen hallitus on aiemmin kuitenkin yksimielisesti korostanut humanitaarisen avun tärkeyttä. Oletan, että valtion ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto tarkentavat yhteisen linjansa, Razmyar sanoo tiedotteessa.

Israel on ylittänyt hyväksyttävyyden rajat aikoja sitten.

Lisää aiheesta

RAZMYAR peräänkuuluttaa realismia hallituksen Israel-politiikkaan. Tasavallan presidentti Alexander Stubb on jo tuominnut Israelin päätöksen, Razmyar huomauttaa. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) on lauantaina allekirjoittanut pohjoismaisten ulkoministerien yhteisen kannanoton, jossa he esittivät huolensa Israelin aikeista.

– Tällaisen päätöksen edessä muu valtionjohto ei voi olla hiljaa. Suomen tulisi pienenä maana, oman etunsa sekä Gazan järkyttävän tilanteen vuoksi puhua velvoittavuudesta, ehdoista, pakotteista ja asekaupasta, hän sanoo.

– Annan arvoa ministeri Valtoselle, joka varmasti yrittää luovia asiassa hallituksen sisällä, mutta harmi, ettei yksi ihminen riitä inhimillistämään hallituksen linjaa.

Razmyar muistuttaa, että samaan aikaan Israel nostaa sodan kierroksia Libanonissa ja toimia kohdistetaan jopa YK:n rauhanturvaoperaatioon.

– Yli 2700 siviiliä on menettänyt henkensä ja lähes 12 400 on haavoittunut. Israelin toimet ovet suhteettomia, mutta sillä on silti pitkälti länsimaiden tuki, toisin kuin muilla alueen valtiolla.

ISRAELIN päätös pitää Nasima Razmyarin mielestä suhteuttaa myös Gazan sodan raakuuteen.

– Israel on ylittänyt hyväksyttävyyden rajat aikoja sitten. ”Lähi-idän ainut demokratia” ei ole hyväksytys jatkuvalle ekspansiopolitiikalle, jossa palestiinalaisten ihmishengillä ei ole mitään arvoa. Suomi ei voi enää vedota kansainväliseen oikeuteen määräänsä enempää, sillä kerta toisensa jälkeen Israel näyttää, ettei se edes yritä noudattaa kansainvälistä lakia.

Razmyar toteaa, että mikäli UNRWA:n toimintaan on osallistunut Hamasin jäseniä, on asia tutkittava ja tekijät saatettava vastuuseen.

– Elintärkeän avun epääminen sodan keskellä hengestään taistelevilta ihmisiltä on kuitenkin täysin moraalitonta, järkyttävää ja kansainvälisen lain vastaista. Ihmisillä ei ole leipää tai vettä, sairaalat ovat pommitettu, lapset kuolevat luoteihin ja nälkään. Historiankirjat tulevat muistamaan nämä hetket – ja myös Suomen linjan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE