Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Hoitajajärjestöt siirtävät laajempaa lakkoa ja kohdistavat sen vain erikoissairaanhoitoon: “Tilanne olisi vanhuksien kannalta kohtuuton”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Hoitajaliitot Tehy ja Super siirtävät muutamalla päivällä eteenpäin 13 sairaanhoitopiirissä alkavaa lakkoa ja se rajataan vain erikoissairaanhoitoon.

Demokraatti

Demokraatti

Lakko alkaa keskiviikkona 20. huhtikuuta ja päättyy 4. toukokuuta. Se koskee erikoissairaanhoitoa 13 sairaanhoitopiirissä. Lakon piirissä on noin 35 000 hoitajaa.

Hoitajajärjestöt esittivät lakon alkamisen siirtämistä työriitalain mukaisista määräajoista muutamalla päivällä eteenpäin, jotta sovittelulautakunnalle jäisi riittävästi aikaa työriidan sovitteluun. Siirto edellytti työriidan toisen osapuolen suostumusta.

Lakon rajoja on myös tarkistettu siten, että se kohdistuu vain erikoissairaanhoitoon. Ulkopuolelle jäävät vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto. Esimerkiksi vanhuspalveluissa lain säätelemä henkilöstömitoitus alittuu säännönmukaisesti ja vaarantaa potilasturvallisuuden normaaliaikanakin.

– Jatkuva hoitajapula ja laissa määritellyn mitoituksen alitus aiheuttaa koko ajan vanhuksille erittäin merkittävää haittaa ja vaaratilanteita. Mikäli lakon vuoksi toimintaa siitä edelleen supistettaisiin, tilanne olisi heidän kannaltaan kohtuuton, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola perustelee tiedotteessa.

“Sote-alan pelastusohjelma ei ole pelkkä työmarkkinaratkaisu.”

Hoitajajärjestöjen mukaan ensimmäisen lakon alkaessa työnantajat olivat valmistautumattomia.

– Uuden lakon siirtäminen antaa lisäaikaa varautua ja suunnitella tarvittavia muita kuin suojelutyöhön liittyviä toimenpiteitä laajemman työtaistelun varalle.

Hoitajajärjestöjen keskeinen tavoite on löytää ratkaisu hoitajapulaan. Tehy ja Super ovat esittäneet sote-alan pelastusohjelmaa, jolla sote-henkilöstön palkkoja nostettaisiin vuosittain 3,6 % viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.

– Sote-alan pelastusohjelma ei ole pelkkä työmarkkinaratkaisu. Ohjelma tarvitaan ensisijaisesti siksi, että tässä maassa olisi jatkossakin julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto. Suomi panostaa kansakuntaa kannattelevaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon selvästi vähemmän kuin muut Pohjoismaat. Kuinka kauan kansalaiset hyväksyvät tämän, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kysyy.

Lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE