Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hoitajamitoituksen nousua 0,7:ään lykättiin joulukuulle

iStock

Eduskunta on päättänyt lykätä joulukuulle viime vaalien alla luvattua hoitajamitoituksen nousua 0,7:ään. Aiemmin hoitajamitoituksen oli määrä kiristyä huhtikuussa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hoitajamitoituksesta keskusteltiin laajasti neljä vuotta sitten eduskuntavaalien alla.

Joulukuun alusta alkaen ympärivuorokautisessa hoivassa tulee olla vähintään seitsemän työntekijää jokaista kymmentä hoidettavaa kohti.

Tavoitteen saavuttamista porrastetaan siten, että huhtikuun alusta alkaen hoitajamitoituksen tulee olla 0,65.

Eduskunta päätti lykkäämisestä täysistunnossaan keskiviikkona.

Tällä hetkellä tehostetun palveluasumisen hoivakodeissa pitää olla kuusi hoitajaa kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden. Mitoituksessa otetaan huomioon vain välitöntä asiakastyötä tekevä henkilöstö.

Ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta on kiristetty kuluneella vaalikaudella useaan otteeseen.

LYKKÄÄMISEN taustalla on sosiaali- ja terveydenhuollon pula työvoimasta. Hallituksen mukaan on käynyt ilmi, että 0,7 työntekijän mitoitusta ei ole mahdollista saavuttaa kaikissa toimintayksiköissä huhtikuun alkuun mennessä.

Viime vuoden aikana sekä palvelujen järjestämisestä vastaavat tahot että palvelujen tuottajat ovat tuoneet esiin vaikeuksia henkilöstömitoituksen toimeenpanossa, vaikka henkilöstöä on saatu lisättyä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta katsoi mietinnössään, että muutos helpottaa työvoiman saatavuutta väliaikaisesti. Valiokunta pitää tarkoituksenmukaisena, että henkilöstön rekrytointia tuetaan hyvinvointialueille osoitetun rahoituksen etupainotteisuudella.

Viime aikoina hallitus on neuvotellut hallituksen lisätalousarvioon sisältyvästä hyvinvointialueille osoitettavasta sote-lisärahasta. Esitys pyritään antamaan mahdollisimman pikaisesti, mutta aikataulu on venymässä ensi viikkoon.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hoitajavaje on pahentunut viime vuosina nopeasti. Seuraavien kymmenen vuoden aikana sote-alalta eläköityy arviolta 17  000-20  000 työntekijää. Samaan aikaan alalle valmistuu 21  000-24  000 uutta ammattilaista, mutta myös hoivapalveluiden tarve kasvaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE