Työmarkkinat
25.1.2025 10:38 ・ Päivitetty: 25.1.2025 10:38
Hoitoalalla ihmetys: ”Tuntuu todella ristiriitaiselta”
Uudellamaalla oli Työvoimabarometrin mukaan marraskuussa 856 avointa lähihoitajan työpaikkaa. Samaan aikaan työttömiä lähihoitajia oli 1 475.
Uudenmaan ely-keskuksen tutkijan Linnea Alhon mukaan kohtaanto-ongelmaa voi selittää se, että melkein neljäsosa työttömänä olevista tarvitsee työllistymiseen erityistä tukea ja palveluja.
- Saattaa olla työkyvyn ongelmia tai muita syitä, joiden vuoksi henkilö ei ole menossa kovin nopeasti takaisin työelämään, Alho sanoo.
Vuodenvaihteesta lähtien Uudellamaalla ei ole tarvinnut suorittaa saatavuusharkintaa lähihoitajien osalta. Saatavuusharkinta tarkoittaa, että kolmansista maista tulevien työntekijöiden osalta selvitetään, onko työmarkkinoilla Suomessa tai EU-alueella sillä hetkellä saatavilla sopivaa työvoimaa kyseiseen tehtävään. Saatavuusharkinnasta voidaan kuitenkin luopua alueilla, joilla henkilöstöstä on pulaa.
Päätös on voimassa toukokuun loppuun asti. Sitä on kritisoitu muun muassa lähi- ja perushoitajaliitto Superin taholta, jonka kehittämisjohtaja Jussi Salo on sanonut pitävänsä Uudenmaan päätöstä kummallisena.
- Tällä hetkellä, kun hyvinvointialueet ovat näissä säästötoimissa, tämä tuntuu todella ristiriitaiselta, Salo kommentoi toissa viikolla.
Uudenmaan ely-keskuksen Alho selittää päätöstä sillä, että työlupalinjausta päivitetään puolivuosittain.
- Vielä keväällä tilastot näyttivät lähihoitajista olevan pulaa. Syksyn kierroksella nähtiin, että tilanne on muuttunut, Alho sanoo.
Linjausta käsittelevä toimikunta ei kuitenkaan tee muutoksia heti kun työmarkkinatilanne muuttuu.
- Kehitystä seurataan yleensä muutama kierros ennen kuin jokin ammatti poistetaan linjauksesta, mikäli tilanne jatkuu. Tämän vuoksi lähihoitajia ei ehdotettu poistettavaksi tässä kohtaa, Alho sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.