Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Hovioikeus antaa ratkaisun Sunny Car Center -kiistassa – toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen vaativat konkurssipesälle määrättyjen korvausten kumoamista

Lehtikuva / Jussi Nukari

Turun hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa Sunny Car Centerin korvausjupakassa yli neljä vuotta sen jälkeen, kun autokauppakeskushanke ajautui konkurssiin.

Rane Aunimo

Käräjäoikeudessa hankkeen puuhamies ja toimitusjohtaja Markku Ritaluoma tuomittiin korvaamaan konkurssipesälle lähes 6,2 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan varoja siirrettiin julkisselvittäjän mukaan ylivelkaisesta yhtiöstä velkojien ulottumattomiin yli kuusi miljoonaa euroa.

Viimeisimpien tietojen mukaan Yhdysvalloissa oleskeleva Ritaluoma on sanonut joutuneensa useiden kansainvälisten huijausten kohteeksi. Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että tästä ei ole näyttöä. Se katsoi, että Ritaluoma aiheutti vahingon ainakin törkeästä huolimattomuudesta.

Käräjäoikeus vastuutti Ritaluoman lisäksi myös Hämeenlinnan kaupunkia autokauppahankkeen hallituksessa edustanutta hallituksen jäsentä Iisakki Kiemunkia. Käräjäoikeus katsoi, että Kiemunki oli hallituksen jäsenenä vastuussa noin viiden miljoonan euron vahingoista. Hänen osuuttaan kuitenkin soviteltiin, ja oikeus velvoitti hänet osallistumaan korvauksiin 350 000 euron edestä.

Yli sadanmiljoonan hanke

Kumpikin tuomituista vaatii hovioikeudessa vahingonkorvausten kumoamista tai alentamista. Hovioikeuden ratkottavana ovat pitkälti samat asiat kuin käräjilläkin. Ritaluoman osalta on kyse siitä, paljonko yhtiön rahoja hävisi, mihin ne mahdollisesti menivät ja mikä oli Ritaluoman tuottamuksen tai tahallisuuden aste rahojen katoamisessa.

Kiemungin osalta kyse on siitä, onko hän osaltaan laiminlyönyt yhtiön edusta huolehtimisen jättäessään valvomatta toimitusjohtaja Ritaluoman toimia. Käräjäoikeus otti huomioon sen, että Kiemungin hallitustyöskentely oli vaikeaa ja että hänen oli lähes mahdoton valvoa yhtiön suurimman omistajan Ritaluoman tekemisiä.

Hämeenlinnaan kaavaillusta Sunny Car Centeristä piti tulla yksi Euroopan suurimmista autokauppakeskuksista. Arvion mukaan yli sadanmiljoonan hankkeeseen lähti mukaan Hämeenlinnan kaupunki ja useita yrityksiä. Esimerkiksi teknologiayhtiö Siemens lähti rahoittamaan projektia miljoonilla euroilla.

Ritaluoma kumppaneineen pyrki saamaan keskukselle rahoitusta ulkomaita myöten. Rahaa katosi ulkomaille kaikkiaan miljoonia. Ritaluoman mukaan kadonneet rahat olivat muun muassa vakuus- ja konsulttimaksuja sijoituksista, joita ei kuitenkaan koskaan tullut.

Syyskuussa 2015 yhtiö asetettiin konkurssiin ja useat yhtiön velkojat jäivät ilman rahojaan.

STT–Olli-Pekka Paajanen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE