Politiikka

HS: ”Olen hyvin huolissani tästä” – ministeri havahtui Meri-Lapin 15 vuoden diilistä

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Meri-Lapin kuntien maanantaiset sote-päätökset voivat keikuttaa koko maakuntaa, pelkää sosiaali- ja terveysministeriö. Iso osa sote-palveluista ja rahoista saatetaan lyödä kiinni yksittäiselle yritykselle Meri-Lapissa 15 vuodeksi. Yrityksen enemmistöomistajaksi on vahvoilla Mehiläisen ryhmittymä.

– Olen hyvin huolissani tästä. Kunnat ovat sitomassa itseään 15 vuoden sopimukseen, jossa on erittäin tiukat irtisanomisehdot. Tulevan maakunnan kannalta on erittäin hankala asetelma, jos maakunnan toinen laita on naulinnut kiinni nykytilanteen, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) huomauttaa HS:n haastattelussa.

Maakunnat aloittavat sote-palveluiden järjestäjinä vuoden 2020 alussa.

Saarikko toteaa HS:ssa, että ulkoistus menee lisäksi aivan erikoissairaanhoidon ytimiin, mikä sekin on poikkeuksellista. Ulkoistuksen on tarkoitus koskea myös Kemissä sijaitsevaa sairaanhoitopiirin keskussairaalaa.

Kunnat pelkäävät, että ilman ulkoistusta Länsi-Pohjan sairaalasta jäävät jäljelle vain rippeet ja esimerkiksi vaativammat leikkaukset keskittyvät Rovaniemellä ja Oulussa sijaitseviin laajan päivystyksen sairaaloihin.

Ulkoistus koskee myös perusterveydenhuoltoa. Meri-Lapin kunnista Tervola ja Ylitornio ovat mukana vain erikoissairaanhoidon osalta.

Saarikko on HS:n mukaan yrittänyt saada kuntia luopumaan ajatuksesta. Hän heitti täkynä viikko sitten Lapin Kansassa, että Länsi-Pohjan sairaala saisi jatkaa synnytystoimintaa vielä kaksi vuotta sen jälkeen, kun sen nykyinen poikkeuslupa umpeutuu vuoden 2018 lopussa. Tämä kuitenkin edellyttäisi Saarikon mukaan, että sairaalan toiminta säilyisi täysin julkisella pohjalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö nimitti entisen opetusministerin Maija Raskin (sd.) ja entisen alue- ja kuntaministerin Hannes Mannisen (kesk.) selvittämään, miten Lapin sote-palvelut järjestetään parhaalla mahdollisella tavalla maakunta- ja sote-uudistuksessa.

– Meidän ajattelumme on lähtenyt siitä, että Länsi-Pohja ja Rovaniemi kykenisivät yhdistämään voimiaan, Saarikko sanoo HS:n haastattelussa.

Yhdestäkään sairaalasta ei olla sammuttamassa valoja.

Suomessa keskitetään sote-uudistuksen rinnalla sairaalaverkkoa. Vaativat leikkaukset ja ympärivuorokautinen päivystys keskitetään entistä harvempiin sairaaloihin.

Saarikon mukaan tarkoituksena on varmistaa, että kaikkiin sairaaloihin riittää osaajia eikä potilasturvallisuus vaarannu. Kolmas syy ovat säästöt.

– Jokaisen julkisen sairaalan toimenkuva muuttuu kaikilla tasoilla. Me jaamme tehtäviä myös yliopistollisten keskussairaaloiden välillä ja muutamme aluesairaaloiden toimintaa. Myös Länsi-Pohjan sairaalan rooli tulee muuttumaan, Saarikko korostaa lehden haastattelussa.

Hän painottaa, että yhdestäkään sairaalasta ei olla sammuttamassa valoja. Perusterveydenhuollon päivystys jatkuu Saarikon mukaan Länsi-Pohjassa, samoin vähemmän vaativa leikkaustoiminta.
Saarikko pitää yksityisten terveysyritysten toimintaa Länsi-Pohjassa hämmentävänä.

– Minun on hyvin vaikea ymmärtää, että yritykset toisella kädellä vaativat valinnanvapautta ja toisella kädellä ovat valmiita tekemään valinnanvapauden kanssa ristiriidassa olevia ratkaisuja, monopoleja kokonaisten alueiden mittaluokassa, Saarikko sanoo HS:ssa.

Hallitus on yrittänyt rajoittaa kuntien ulkoistuksia ja sote-investointeja väliaikaisella lailla, joka päättyy vuoden 2018 lopussa, mutta se ei ole HS:n mukaan juuri ulkoistuksiin tepsinyt.

Saarikko toteaa lehdessä, että hallitus aikoo jatkaa lakia vielä vuodella ja saattaa samalla keskustella myös sen kiristämisestä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat