Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

HS-toimittajan oikeudenkäynti nostaa esiin kysymyksen: ”Onko absoluuttinen lähdesuoja olemassa vai ei?”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliisi ja Helsingin Sanomien toimittaja, jolta poliisi takavarikoi työvälineitä joulukuussa, näkevät lähdesuojan merkityksen eri tavalla. Poliisin mielestä lähdesuoja ei murru silloin, jos poliisin tutkinnanjohtaja käy etsintävaltuutetun kanssa läpi lähdesuojan alaisia tietoja.

Rikostarkastaja Markku Ranta-aho keskusrikospoliisista näkee, että kysymys on siitä, saako poliisi hyödyntää lähdesuojan alaista materiaalia tutkinnassa. Jos ei saa, lähdesuojaa ei ole hänen mukaansa murrettu, vaikka poliisi olisikin nähnyt materiaalin.

Helsingin Sanomien toimittajan asianajaja Kai Kotiranta taas näkee, että lähdesuoja on koetuksella jo siinä vaiheessa, kun takavarikoita tehdään toimituksiin tai toimittajan työvälineisiin.

Helsingin käräjäoikeus päätti tiistaina, että poliisi sai tehdä kotietsinnän toimittajan kotiin ja takavarikoida toimittajan työvälineistöä. Kotietsintä tehtiin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia alettiin tutkia turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja toimittaja oli vasaroinut tietokonettaan. Poliisi sai tietää tietokoneen tuhoamisesta, kun tietokone alkoi savuta ja toimittaja soitti hätäkeskukseen.

– Tulemme valittamaan hovioikeuteen. Tämä isossa kuvassa kilpistyy siihen, onko absoluuttinen lähdesuoja olemassa vai ei ole olemassa. Ennen kaikkea tämä on periaatteellinen kysymys, Kotiranta kertoi käräjäoikeuden päätöksen jälkeen.

Professori: Jos tietoa ei hyödynnetä, ei ole kyse murtamisesta.

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari näkee asian niin, että pelkkä takavarikko on tietynlaista puuttumista lähdesuojaan, vaikka se ei ole lain silmissä vielä varsinaista lähdesuojan murtamista.

– Mielestäni murtaminen varsinaisesti tapahtuu vasta, kun tietoja oikeuden päätöksellä hyödynnetään. Mutta toki pelkkä takavarikko on uhka lähteen luottamuksellisuudelle ja on ymmärrettävää, että se herättää journalisteissa huolta, Korpisaari sanoo.

Poliisi aikoo Ranta-ahon mukaan jättää oikeuteen hakemuksen erityisestä laite-etsinnästä jo tällä viikolla.

Koska takavarikoiduissa laitteissa voi olla lähdesuojan alaista materiaalia, tarvitaan niiden tutkimiseen vielä erikseen lupa käräjäoikeudelta.

Tuolloin luultavasti selviää myös se, voiko poliisi aloittaa laitteiden läpikäymisen, vai pitääkö sen odottaa vielä hovioikeuden lainvoimaista päätöstä kotietsinnän laillisuudesta.

– Jos saamme luvan, mutta hovioikeus päätyisi siihen, ettei etsintä ollut laillinen, voitaisiin läpikäymämme materiaali määrätä hyödyntämiskieltoon, Ranta-aho kertoo.

Poliisi pyrkii saamaan tutkinnan epäillystä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja mahdollisesta tietovuodosta valmiiksi kevään aikana.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanomaan, joka on STT:n suurin omistaja.

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Asekaappi lähti varkaiden matkaan Somerolla – rajun ryöstön uhri sidottiin ja silmiin sumutettiin kirvelevää ainetta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Poliisi kertoo, että ryöstön yhteydessä talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Yksin omakotitalossa Somerolla Varsinais-Suomessa asuva mies on joutunut epäillyn törkeän ryöstön uhriksi, kertoi poliisi lauantaina.

Ryöstäjät tunkeutuivat Kulmalantiellä sijaitsevaan taloon perjantaina aamupäivällä. Miehet sumuttivat tuntematonta, kirvelevää ainetta uhrin silmille, minkä jälkeen hänet sidottiin, poliisi kertoi. Sen jälkeen miehet rikkoivat tavaroita ja penkoivat paikkoja.
Talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Uhri sai itsensä jonkin ajan kuluttua irti ja soitti hätäkeskukseen.

Keskustelua aiheesta

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut

Kuva: Lehtikuva / Reijo Koskinen
Kuvassa Tankmar Horn DDR:n ja Suomen välisen kauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Helsingissä 13. huhtikuuta 1965.

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut 93-vuotiaana. Horn kuoli myöhään eilen, kertoi hänen leskensä Kristina Horn STT:lle.

Horn toimi Wärtsilän pääjohtajana vuosina 1970–1976 ja johtokunnan puheenjohtajana vuodesta 1976 aina vuoteen 1987 saakka. Ennen uraansa Wärtsilässä Horn toimi diplomaattina muun muassa Varsovassa ja Buenos Airesissa.

Hornille myönnettiin ministerin arvonimi vuonna 1972.

Hornin kuolemasta kertoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomat.

Keskustelua aiheesta

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisesti – ministeriö reagoi asiaan

Ensi syksyn ja talven kausi-influenssarokotukset toteutetaan edellistä kattavammalla nelivalenttisella rokotteella. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Tänä ja viime influenssakautena julkisessa terveydenhoidossa on käytetty pistettävää rokotetta, joka sisältää suojan yhtä B- ja kahta A-influenssaviruskantaa vastaan.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on tänä kautena esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päätettiin päivittää, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä

Noin 1–2 prosenttia oppilaista joutuu kiusatuksi joka päivä, ja poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä. Tämä käy ilmi koulutuksen arviointikeskuksen tekemästä laajasta raportista.

Raportin mukaan 40 prosenttia kahdeksasluokkalaisista vastasi, ettei viihdy oppitunneilla, ja joka viidennen kahdeksasluokkalaisen mielestä vain muutama opettaja osasi ylläpitää työrauhaa. Kouluviihtyvyydellä ja -turvallisuudella on yhteys koulun työrauhaan, raportissa todetaan.

Tulosten mukaan yli 90 prosenttia oppilaista kokee olonsa turvalliseksi oppitunneilla, välitunneilla ja koulumatkoilla.

Arviointikeskus tarkasteli yli viittäsataa koulua ja lukiota, niiden opettajia, kolmas- ja kahdeksasluokkalaisia oppilaita sekä lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijoita.

AVAINSANAT