Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

HS-toimittajan oikeudenkäynti nostaa esiin kysymyksen: “Onko absoluuttinen lähdesuoja olemassa vai ei?”

Poliisi ja Helsingin Sanomien toimittaja, jolta poliisi takavarikoi työvälineitä joulukuussa, näkevät lähdesuojan merkityksen eri tavalla. Poliisin mielestä lähdesuoja ei murru silloin, jos poliisin tutkinnanjohtaja käy etsintävaltuutetun kanssa läpi lähdesuojan alaisia tietoja.

Rikostarkastaja Markku Ranta-aho keskusrikospoliisista näkee, että kysymys on siitä, saako poliisi hyödyntää lähdesuojan alaista materiaalia tutkinnassa. Jos ei saa, lähdesuojaa ei ole hänen mukaansa murrettu, vaikka poliisi olisikin nähnyt materiaalin.

Helsingin Sanomien toimittajan asianajaja Kai Kotiranta taas näkee, että lähdesuoja on koetuksella jo siinä vaiheessa, kun takavarikoita tehdään toimituksiin tai toimittajan työvälineisiin.

Helsingin käräjäoikeus päätti tiistaina, että poliisi sai tehdä kotietsinnän toimittajan kotiin ja takavarikoida toimittajan työvälineistöä. Kotietsintä tehtiin sen jälkeen, kun Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia alettiin tutkia turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja toimittaja oli vasaroinut tietokonettaan. Poliisi sai tietää tietokoneen tuhoamisesta, kun tietokone alkoi savuta ja toimittaja soitti hätäkeskukseen.

– Tulemme valittamaan hovioikeuteen. Tämä isossa kuvassa kilpistyy siihen, onko absoluuttinen lähdesuoja olemassa vai ei ole olemassa. Ennen kaikkea tämä on periaatteellinen kysymys, Kotiranta kertoi käräjäoikeuden päätöksen jälkeen.

Professori: Jos tietoa ei hyödynnetä, ei ole kyse murtamisesta.

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari näkee asian niin, että pelkkä takavarikko on tietynlaista puuttumista lähdesuojaan, vaikka se ei ole lain silmissä vielä varsinaista lähdesuojan murtamista.

Lisää aiheesta

– Mielestäni murtaminen varsinaisesti tapahtuu vasta, kun tietoja oikeuden päätöksellä hyödynnetään. Mutta toki pelkkä takavarikko on uhka lähteen luottamuksellisuudelle ja on ymmärrettävää, että se herättää journalisteissa huolta, Korpisaari sanoo.

Poliisi aikoo Ranta-ahon mukaan jättää oikeuteen hakemuksen erityisestä laite-etsinnästä jo tällä viikolla.

Koska takavarikoiduissa laitteissa voi olla lähdesuojan alaista materiaalia, tarvitaan niiden tutkimiseen vielä erikseen lupa käräjäoikeudelta.

Tuolloin luultavasti selviää myös se, voiko poliisi aloittaa laitteiden läpikäymisen, vai pitääkö sen odottaa vielä hovioikeuden lainvoimaista päätöstä kotietsinnän laillisuudesta.

– Jos saamme luvan, mutta hovioikeus päätyisi siihen, ettei etsintä ollut laillinen, voitaisiin läpikäymämme materiaali määrätä hyödyntämiskieltoon, Ranta-aho kertoo.

Poliisi pyrkii saamaan tutkinnan epäillystä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja mahdollisesta tietovuodosta valmiiksi kevään aikana.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanomaan, joka on STT:n suurin omistaja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE