Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Uutiset

Huittisten demarit vaativat: Arvokas vanhuus kaikille ja mahdollisuus ikääntyä toimintakykyisenä

Huittisten demarit
Huittisten demarien kuntavaaliehdokkaita

–Vanhusten hoivassa ja hoidossa arvovalinnat ovat merkittävässä asemassa puhuttaessa kunnan vanhusten tulevaisuudesta. Kunnassamme onkin nyt aika paneutua tähän, Huittisten demarit vaativat.

Pertti Rajala

Demokraatti / Satakunta

Hyvä ikääntyminen on kokonaisvaltaista hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemista. Toimintakyvyn rajoitteista huolimatta ikääntyville on voimavaroja, joiden käyttöönotto edistää osallisuutta ja hyvää arkea. Ikääntyneet ihmiset tulee nähdä menoerän sijaan voimavarana.

Jos kotona asuminen on turvatonta, on oltava paikkoja, joissa elämää voi viettää arvokkaasti

Huittisten demarit vaativat, että ennaltaehkäisevään ja etsivään vanhustyöhön tulee osoittaa riittävästi resursseja.

–Päivätoiminta on merkittävä toiminnanmuoto, jota lisäämällä vaikutetaan myönteisesti arjen aktiivisuuteen ja hyvinvointiin. Omaishoitajat tekevät usein ympärivuorokautisesti arvokasta työtä. Omaishoitajien tulee saada riittävä rahallinen korvaus sekä lakisääteiset vapaapäivänsä pitää kyetä järjestämään. Vapaapäivien järjestämisessä tulee huomioida perheen tarpeet ja toiveet. Omaishoitajille tulee järjestää sekä omaishoidon asioihin liittyviä infotilaisuuksia, että omaishoitajien omista tarpeista lähtevää vertaistuellista toimintaa.

Nykyinen vanhustyön suuntaus on, että kaikki hoidetaan kotona. Samaan aikaan, kun hoiva- ja hoitopaikkoja vähennetään, tulee kotihoidon resursseja lisätä.

–Kotihoidossa tulee olla moniammatillista, laaja-alaista osaamista ikääntyvien toimintakyvyn ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Kun ollaan tilanteessa, että kotona asuminen on turvatonta ja eettisesti epäilyttävää, on oltava paikkoja, joissa elämänsä viime vuodet voi viettää arvokkaasti. Omassa kotikunnassa asuminen on lähes jokaiselle ikääntyvälle paras vaihtoehto. Jokainen toivoo voivansa asua läheistensä ja ystäviensä lähellä tutussa ympäristössään, Huittisten demarit painottavat.

Kukaan ei halua viettää loppuvuosiaan ja kokea pelkoa ja hylätyksi tulemista

Tulevaisuuden viisautta on säilyttää riittävä hoiva- ja hoitopaikkaresurssi oman kunnan toimintana. Sote-alueella uhkana on vanhusten siirto toisille paikkakunnille, ellei oma paikkakunta pysty vastaamaan hoitopaikkatarpeeseen. Vieraaseen ympäristöön, suuriin yksiköihin pois ystävien ja rakkaiden luota muutto lisää usein ahdistuneisuutta ja yksinäisyyttä.

Huittisten demarit haluavat, että kaupungin ikäihmisten palveluiden strategiassa huomioidaan ikääntyvien osallisuus ja mielen hyvinvointi.

–Ikääntyvällä on oikeus yksityisyyteen ja omista asioista päättämiseen, kuten myös oikeus saada tietoa päätösten teon pohjaksi. Ikääntyvien palveluista päätettäessä mukana tulee olla vanhusneuvoston edustaja. Yhdessä ikääntyneiden kanssa tulee kehittää ikääntymisen varautumissuunnitelma, missä huomioidaan toimintakyvyn eri osa-alueita ajoissa tukevat toimenpiteet.

–Jokainen meistä vanhenee. Mutta kukaan ei varmastikaan halua viettää loppuvuosiaan ja kokea pelkoa ja hylätyksi tulemista. Arvokas vanhuus ei toteudu pelkästään tilastoja tulkitsemalla, Huittisten demarit painottavat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE