Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Huoli Iranin hyökkäyksestä Israeliin kasvanut – Biden: “Älkää” – Suomelta matkustusvaroituksia alueelle

AFP / LEHTIKUVA
Kuvassa iranilaisia lennokkeja.

Israelin asevoimat on tänään varoittanut Irania seurauksista, jos se tekee iskuja Israeliin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Iran joutuu kantamaan seuraukset siitä, jos se päättää kärjistää tilannetta entisestään, Israelin armeijan tiedottaja Daniel Hagari sanoi lausunnossaan.

Yhdysvallat on jo havainnut Iranin liikuttelevan muun muassa lennokkeja ja risteilyohjuksia rajojensa sisällä, mikä viittaa maan mahdollisesti valmistautuvan iskemään Israelia vastaan, uutiskanava CNN kertoi lähteisiinsä pohjaten.

CNN:n lähteiden mukaan Yhdysvallat uskoo, että Iran aikoo tehdä iskuja useisiin kohteisiin Israelissa. Toinen mahdollisuus on, että se yrittää kalustoaan siirtelemällä estää Yhdysvaltoja ja Israelia tekemästä vastaiskua maahan.

Huoli Iranin mahdollisesta hyökkäyksestä Israeliin on kasvanut viime päivinä Iranin uhkausten siivittämänä.

Iranin pelätään haluavan kostaa pääsiäisenä Iranin suurlähetystöön Damaskoksessa tehdyn iskun, jossa kuoli kaksi iranilaiskenraalia ja muita Iranin vallankumouskaartin jäseniä.

CNN:n lähteen mukaan Iran olisi valmistellut jopa sata risteilyohjusta ampumakuntoon.

IRAN vahvisti tänään takavarikoineensa konttialuksen, jolla sen mukaan on kytkös Israeliin. Tapahtuman uskotaan liittyvän kasvaneisiin jännitteisiin Iranin ja Israelin välillä, vaikka Iran on aiemminkin takavarikoinut aluksia Persianlahdella.

Tämänpäiväisestä takavarikoinnista uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AP sekä israelilainen Jerusalem Post. Medioiden mukaan alus takavarikoitiin Hormuzinsalmella, joka yhdistää Persianlahden Intian valtamereen.

Mediatietojen mukaan Portugalin lipun alla seilaava laiva kuuluu kansainväliselle laivayhtiölle, josta osan omistaa israelilainen liikemies Eyal Ofer.

AP kertoi nähneensä videon, jossa Iranin vallankumouskaartin kommandot laskeutuivat helikopterista alukseen Hormuzinsalmella.

LENTOYHTIÖT ovat jo valmistautuneet mahdollisiin uhkiin. Saksalainen Lufthansa ja sen tytäryhtiö Austrian Airlines sekä australialainen lentoyhtiö Qantas ovat ilmoittaneet reitittävänsä Lähi-idässä liikkuvat lentonsa niin, että ne eivät toistaiseksi kulje Iranin ilmatilan kautta.

Lufthansa lopetti jo viime viikolla toistaiseksi lentonsa Iraniin, ja Austrian Airlines teki niin perjantaina.

YHDYSVALTAIN kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby sanoi perjantaina pitävänsä Iranin hyökkäysuhkaa todellisena ja välittömänä.

-  Voin ainoastaan todeta, että seuraamme tätä hyvin, hyvin tarkasti.

Kirbyn mukaan Yhdysvallat varmistaa, että Israelilla ja Yhdysvaltain omilla sotilailla, joita on alueella tuhansia, on kaikki puolustautumiseen tarvittava ja että joukot ovat kunnolla valmistautuneita.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi aiemmin uskovansa, että Iran valmistautuu hyökkäämään Israeliin. Samalla hän vakuutti, että Yhdysvaltojen sitoutuminen Israelin puolustautumiseen on “raudanluja”.

Suomessa Iranin sotakaluston liikuttelusta on kertonut aiemmin ainakin Helsingin Sanomat.

YHDYSVALTALAINEN konservatiivinen Critical Threats -ajatushautomo listasi pian Damaskoksen-iskun jälkeen erilaisia vaihtoehtoja siitä, millaisiin vastatoimiin Iran voi nyt ryhtyä. Ajatushautomo tutkii erityisesti Yhdysvaltoihin suoraan tai välillisesti kohdistuvia uhkia.

Ajatushautomon raportin mukaan Iranilla on kova paine nyt osoittaa voimansa sekä vastattava iskuun viestiksi Israelille, jotta Israel ei enää tekisi seurauksiltaan yhtä vakavia hyökkäyksiä.

Erityisesti vuosikymmeniä vaikuttaneen prikaatinkenraali Mohammad Reza Zahedin kuolema iskussa Damaskokseen jätti Iranille vaikeasti täytettävän aukon sen turvallisuusjohtoon ulkomailla – varsinkin kun iskussa kuoli myös Zahedin varahenkilöitä.

Samalla Iran haluaa kuitenkin varoa konfliktin paisumista avoimeksi sodaksi Israelin kanssa, raportissa sanottiin.

TODENNÄKÖISIMMIN Iran hyökkää lähiaikoina suoraan Israelissa sijaitseviin kohteisiin lennokein ja ohjuksin, ajatushautomo uskoo.

-  Hyökkäys muodostaisi vakavan vaaran taistelujen laajenemisesta koko Lähi-itään, varsinkin jos Iran tekee virhearvion ja käyttää suurempaa voimaa tai aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin mitä Israel voi hyväksyä.

Ajatushautomon mukaan on myös mahdollista, että Iran kohdistaa vastaiskunsa Yhdysvaltojen kohteisiin Lähi-idässä, jolloin Yhdysvallatkin joutuisi suoremmin mukaan konfliktiin.

-  Iranin viranomaiset näyttävät yrittävän välttää tällaista lopputulosta, koska Teheran on kieltänyt Yhdysvaltoja puuttumasta asiaan.

Biden välitti perjantaina Yhdysvaltojen viimeisimmän varoituksen Iranille yhdellä ainoalla sanalla: “älkää”.

-  Don’t, hän lausui.

TUNNELMAN ollessa jo äärimmäisen kireä räjähti Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa autoon sijoitettu pommi. Räjähdyksestä kertoi maan valtiollinen Sana-uutistoimisto lauantaina.

Iskun tekijästä tai siitä, ketä vastaan se oli tarkoitettu, ei poliisin mukaan toistaiseksi ole selvyyttä. Kukaan ei loukkaantunut.

Autopommit ja muut räjähdykset eivät ole epätavallisia Damaskoksessa, mutta räjähdys tapahtui alueella, jossa sijaitsee myös Iranin suurlähetystö.

SUOMEN ulkoministeriö varoittaa matkustamasta useisiin maihin Lähi-idässä. Ulkoministeriö on päivittänyt matkustustiedotteitaan Israeliin, Palestiinalaisalueelle, Libanoniin, Irakiin, Jordaniaan ja Iraniin, konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi lauantaina X-viestipalvelussa.

-  Turvallisuuspoliittinen tilanne voi muuttua nopeasti ja ennakoimattomasti. Ramadan-kuukauden päättyminen ja Israelin ja Iranin välien kiristyminen voi lisätä turvallisuusriskejä laajalla alueella Lähi-idässä, sanottiin Irania koskevassa tiedotteessa.

Ulkoministeriö on jo pidemmän aikaa kehottanut välttämään kaikkea matkustamista Iraniin ja varoittanut lisääntyneistä ulkomaalaisten mielivaltaisista pidätyksistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE