Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Huomio SDP:stä: “Hallitus näyttää ajavan soten markkinamallia sammutetuin lyhdyin”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallitus on kaikessa hiljaisuudessa siirtämässä resursseja julkisesta terveydenhuollosta yksityiseen terveydenhuoltoon, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm varoittaa.

Demokraatti

Demokraatti

– Hallituksen hyvinvointialueita taloudellisesti kurjistava politiikka on johtamassa julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden rapautumiseen. Hallitus ei ole liikahtanut tuumaakaan hyvinvointialueiden alijäämien helpottamiseksi, vaan on päinvastoin tekemässä kehysriihessä satojen miljoonien lisäleikkaukset soteen, Malm kritisoi tiedotteessa.

Samaan aikaan hallitus on hänen mukaansa valmis laittamaan 500 miljoonaa euroa yksityisen sektorin tukemiseen, kun se suunnittelee korottavansa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausta jo toista kertaa alle vuoden kestäneen kautensa aikana.

– Samalla hallitus suunnittelee sairaalaverkon alasajoa, miljarditason soteleikkauksia ja julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen korottamista, hän listaa.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaudella kokoomuksen ajama soten markkinamalli törmäsi perustuslakiin, Malm muistuttaa.

– Nykyhallituksen politiikkaa seuratessa näyttää siltä, että tavoite soten yksityistämisestä elää edelleen vahvana. Tällä kertaa markkinamallia ei kuitenkaan ajeta avoimesti ja lainsäädännön kautta vaan sammutetuin lyhdyin. Julkista sektoria heikennetään samalla, kun yksityiselle sektorille syydetään toistuvasti lisärahaa.

LOPPUTULOKSENA Malm näkee, että sote-alan ammattilaiset siirtyvät kiihtyvällä vauhdilla yksityisen sektorin palkkalistoille ja hyvinvointialueiden henkilöstöpula syvenee. Voittajia ovat hänen mukaansa yksityiset terveysjätit ja häviäjiä kaikki ne suomalaiset, jotka ovat riippuvaisia julkisesta terveydenhuollosta ja joiden hoidon taso ja hoitoon pääsy heikkenee.

– Jos tämä ei ole hallituksen tavoite, on sen syytä tehdä pikaisesti suunnanmuutos.

Hallitus ei voi nostaa käsiään pystyyn hyvinvointialueiden ahdingon edessä ja vyöryttää niille vastuuta leikkauksista ja palveluheikennyksistä, jotka ovat lähtöisin valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) saksista, Malm korostaa, vaan vastuu hyvinvointialueiden riittävästä rahoituksesta huolehtimisesta kuuluu hallitukselle.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan lähes 90 prosenttia suomalaisista haluaa valtion varmistavan kunnille ja hyvinvointialueille riittävän rahoituksen lakisääteisten palveluiden tuottamiseen.

– Markkinamallin perään haikailemisen sijasta hallituksen olisi nyt syytä kuunnella kansan ääntä ja suunnata energiansa sen varmistamiseen, että kaikkialla Suomessa säilyvät toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut, Malm kehottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE