Politiikka

Hurja arvio eduskunnan kohupäätöksestä: ”Valiokunta oli käsittelyn viime metreillä ajautumassa kohti oikeusvaltion kuilun reunaa ja jopa sen yli”

Hallitus perui eilen lakiesityksensä maahanmuuttajien kotoutumistuesta. Peruutuksen syynä on, että laki olisi ollut perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen kannalta ongelmallinen.

Perussuomalaisille päätös on ollut kova paikka. Esimerkiksi kansanedustaja Ville Tavio kirjoittaa Twitterissä, että tulkinta on ”päivänselvästi huono”.

Vasta äkkijarrutukset ja viime hetken väistöliikkeet pelastivat lakien perustuslainmukaisuuden valvontajärjestelmämme turmalta, jonka vaikutukset olisivat saattaneet olla hyvin hankalasti ennakoitavissa.

Perustuslakiasiantuntijat Juha Lavapuro ja Tuomas Ojanen kirjoittavat Perustuslakiblogissaan perjantaina päätöksen taustoista ja merkityksestä.

— Kun itse kysymys Suomessa asuville ulkomaalaisille tarkoitetun alempiarvoisen kotoutumistuen syrjivyydestä on kovin selvää pässinlihaa perustuslain kannalta, tämänkertaisen valtiosääntöepisodin mielenkiintoisimmat kiemurat liittyvätkin tapahtumiin ennen eilisen perustuslakivaliokunnan lausunnon antamista. Vähältä nimittäin piti, ettei sitä annettu.

— Suorastaan dekkarimaisia sävyjä saaneiden perustuslakivaliokunnan pöytäkirjojen valossa valiokunta oli käsittelyn viime metreillä ajautumassa kohti valtiosääntöön nojautuvan oikeusvaltion kuilun reunaa ja jopa sen yli. Vasta äkkijarrutukset ja viime hetken väistöliikkeet pelastivat lakien perustuslainmukaisuuden valvontajärjestelmämme turmalta, jonka vaikutukset olisivat saattaneet olla hyvin hankalasti ennakoitavissa, he kirjoittavat.

Lavapuron ja Ojasen mukaan perustuslakivaliokunnan pöytäkirjojen ja muun todistusaineiston perusteella on pääteltävissä, että osa valiokunnan jäsenistä toimi käsittelyn viime vaiheissa aktiivisesti sen puolesta, ettei mitään lausuntoa kotoutumistukiehdotuksen perustuslainvastaisuudesta olisi annettu.

— Tällainen perustuslakivaliokunnan tehtäviin ja perustuslain 22 §:n vaatimuksiin hyvin hankalasti sovitettavissa oleva ja sen uskottavuutta mahdollisesti merkittävälläkin tavalla vaarantava poliittinen manööveri toteutettiin perustuslakivaliokunnan kokouksessa keskiviikkona 23.11.2016.

Ihmisiä ei saa kohdella muita huonommin pelkästään sen perusteella, mistä he sattuvat olemaa kotoisin.

Tämän ”manööverin” kirjoittajat purkavat blogipäivityksessään perusteellisesti.

Itse päätöksestä Lavapuro ja Ojanen sanovat, että se on yhdenvertaisuusperiaatteen ja syrjintäkieltojen merkitystä koskevana tärkeä linjaus, vaikka se perustuslain sanamuodon kuin valiokunnan aiemman tulkintakäytännönkin valossa oli sinänsä ennakoitavissa.

— Nyt asiasta ei ole enää kahta kysymystä.

Heidän mukaansa pääasia on, että kotoutumistukeen liittynyt oikeudellinen kysymys on nyt tullut perustuslakivaliokunnan toimesta ratkaistuksi niin kuin se kuuluukin ratkaista.

— Ihmisiä ei saa kohdella muita huonommin pelkästään sen perusteella, mistä he sattuvat olemaa kotoisin. Ei edes silloin kun kysymys Suomessa asuville työttömille kuuluvasta perustoimeentulonturvasta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat